Danıştay'ın "Yürütmeyi Durdurma" Kararını Hes Şirketinin Şantiye Binasına Astılar - Son Dakika
Güncel

Danıştay'ın "Yürütmeyi Durdurma" Kararını Hes Şirketinin Şantiye Binasına Astılar

Danıştay\'ın "Yürütmeyi Durdurma" Kararını Hes Şirketinin Şantiye Binasına Astılar

Artvin’in Şavşat ilçesi Arpalı köyü deresinde yapılması planlanan HES’le ilgili olarak Danıştay’ın vermiş olduğu ÇED Raporu için verilen yürütmeyi durdurma kararı köy halkı tarafından HES şirketinin şantiye binasın önüne asıldı.

04.09.2014 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Şavşat ilçesi Arpalı köyü deresinde yapılması planlanan HES'le ilgili olarak Danıştay'ın vermiş olduğu ÇED Raporu için verilen yürütmeyi durdurma kararı köy halkı tarafından HES şirketinin şantiye binasın önüne asıldı.

HES şirketinin şantiye binası önünde toplanan yaklaşık 300 kişi ellerinde bulunan Danıştay kararını şirkete tebliğ etmek üzere geldiklerini belirterek "Danıştay kararına şirkete duyurmaya geldik. Bütün HES şirketlerine Şavşat'ı terk etmelerini söylemeye geldik" dediler. Grup adına basın açıklamasını okuyan Müzekkir Saymaz "Ülkemizde var olan sömürü sistemi iyice vahşileşerek halkın kılcal damarlarına kadar uzandı. Doğamıza, dağlarımıza, ormanlarımıza kar hırsıyla sahip olmak isteyenler şimdide derelerimize, akar sularımıza sahip olmak istiyorlar. Türkiye'nin birçok yerinde yapılmak istenen HES'ler hepinizin bildiği gibi büyük tepkilerle karşılanmaktadır. Kadınlı erkekli kararlı direnişlerle sonuç alındığını görmekteyiz. Kadim kullanım hakkı bize aittir. Hukuka uymayan uyduruk yasa ve yönetmelikler bizim kadim kullanma hakkımızı elimizden alamaz" dedi.

Yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirten Saymaz "Bugün Arpalı Deresi'nde yapılmakta olan bir HES var. Bizler dava açtık. Rize İdare Mahkemesi süre yönünden bizim davamızı reddetti. İtiraz ettik. Danıştay bölge halkına duyurulmadığı için dosyayı bozdu ve Rize İdare Mahkemesi'ne iade etti. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığı halde yapım sürdürülüyor. Halbuki yasal olarak bu inşaatın durdurulması gerekir. Acaba bu şirket ve şirketler yasalara uymak zorunda değil midir? Yasalar sadece bizler için mi vardır? Bu şirketlerin arkasında kimler vardır? Kimlere güveniyorlar? Bizler haklıyız, yasal olmayan güce boyun eğmeyeceğiz. Bölge halkı bu konuda kararlıdır. Su yaşam demektir. Yaşama hakkımızı sonuna kadar savunacağız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerinden Erkan Evbaşı ve Müzekkir Saymaz Danıştay'ın kararını şirketin kapısına astılar.

Çeşitli sloganlar atan vatandaşlar, jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında bölgeden ayrıldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Şavşat'ın Arpalı Deresi üzerinde Omega Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan 7.32 megavat kurulu gücündeki Susuz Regülatörü ve Hes projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılı Ağustos ayında 'ÇED Olumlu raporu' verdi. Bölgede yapımı planlanan Hes'in önünü açan bu kararın 28 köyü susuz bırakacağını öne süren 74 köylü, Rize İdare Mahkemesi'nde 'yürütmeyi durdurma ve iptal' davası açtı. Davanın açılmasının ardından 'ÇED Raporu' için 'yürütmeyi durdurma' kararı veren Mahkeme, 'dava konusu uyuşmazlığın özelliği, çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında ileride telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olmasına' vurgu yaptı. Bilirkişi incelemesi yapılmasına karar veren mahkeme, bilirkişi incelemesi ve hazırlanan rapora karşın daha sonra zamanında açılmadığına hükmettiği davayı reddetti. Köylüler bunun üzerine Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay 14'üncü Dairesi de, yaklaşık 2 yıl süren inceleme sürecinin ardından Rize İdare Mahkemesi'nin davayı ret kararını, projenin yapımıyla ilgili duyurunun ilçede gereğince yapılmadığına dayandırarak bozdu. - ARTVİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Danıştay'ın 'Yürütmeyi Durdurma' Kararını Hes Şirketinin Şantiye Binasına Astılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Buldan ilçesinde yangın çıkan minibüs kullanılamaz hale geldi
    16:21 Denizli'nin Buldan ilçesinde yangın çıkan minibüs kullanılamaz hale geldi

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, İ.Ö'nün kullandığı 41 AST 887 plakalı minibüs, Sarımahmutlu mevkisinde seyir halindeyken çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

  • Samsun'un Bafra ilçesinde silah ele geçirilen 3 kişi gözaltına alındı
    16:20 Samsun'un Bafra ilçesinde silah ele geçirilen 3 kişi gözaltına alındı

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Bafra Narkotik Büro Amirliği ekipleri, ihbar üzerine Kemalpaşa ve İğdir mahallerinde N.K, V.K. ve A.K'ye ait adreslerde arama yaptı. Aramada 2 ruhsatsız av tüfeği, kurusıkı tabanca ve 5 dolu kartuş ele geçirildi. Zanlılar gözaltına alındı.

  • Kuşadası'nda Aranan 2 Şüpheli Yakalandı
    16:20 Kuşadası'nda Aranan 2 Şüpheli Yakalandı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde çeşitli suçlardan aranan 2 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda 'Kasten Yaralama' suçundan aranan bir şahsı ve 'Bina İçinde Muhafaza Altına Alınmış Olan Eşya Hakkında Hırsızlık, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama, Mala Zarar Verme' suçlarından aranan bir diğer şahsı yakaladı. Her iki şüpheli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Kütüphane Haftası'nda Malatya'nın Kale ilçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi
    16:20 Kütüphane Haftası'nda Malatya'nın Kale ilçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi

    Kale İlçe Halk Kütüphanesi, Kale Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Kale Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Kütüphane Haftası dolayısıyla kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gençlerin kütüphaneye ilgisi artırılmak ve okuma alışkanlığı kazandırılmak amacıyla 30 dakika boyunca kitap okundu. Programa katılan gençlere ve ilçedeki kurum amirlerine hafta kapsamında kitap hediye edildi.

  • Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: Firari Hükümlü Dahil 4 Kişi Yakalandı
    16:19 Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: Firari Hükümlü Dahil 4 Kişi Yakalandı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, firari hükümlü de dahil olmak üzere 4 kişi yakalandı. Operasyonda, uyuşturucu ve uyuşturucu ticaretinden elde edildiği değerlendirilen para ele geçirildi.

  • Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
    16:19 Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde meydana gelen kazada, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, bir kadın ve çocuğu da yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.


Advertisement