Danimarka Türkiye'den İadesini İstediği Vatandaşının Peşini Bırakmıyor - Son Dakika
Politika

Danimarka Türkiye'den İadesini İstediği Vatandaşının Peşini Bırakmıyor

Danimarka, iadesini istediği bir vatandaşının Musul'da kaçırılan 49 Türkiyeli rehine karşılığında serbest bırakıldığı yönündeki iddianın peşini bırakmıyor.

20.10.2014 08:56  Güncelleme: 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka, iadesini istediği bir vatandaşının Musul'da kaçırılan 49 Türkiyeli rehine karşılığında serbest bırakıldığı yönündeki iddianın peşini bırakmıyor. Danimarka, Ankara'ya heyet gönderme kararı almıştı. Türkiye'ye gelen heyet, Türk makamlarının zanlının serbest bırakıldığını doğruladıklarını ancak neden serbest bırakıldığı konusunda açıklama yapmadıklarını bildirdi.

HEYET ANKARA'DAN DÖNDÜ: TÜRKİYE'Yİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Türkiye'nin tutumunun anlaşılır gibi olmadığını belirterek, "Türkiye'ye gönderdiğimiz heyet bugün Ankara'dan döndü. Heyet, Türk Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve gizli servisi MİT ile görüşmeler yaptı. Türk yetkililer, Lars Hedegard'a silahlı saldırıda bulunan zanlının serbest bırakıldığını doğrulamışlar. Bilindiği gibi zanlının serbest bırakılması konusu birkaç haftadır tartışılıyordu. Şimdi onaylanmış oldu. Ama Türkiye'nin tutumunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.

"HALEN CEVAP BEKLİYORUZ"

Mette Frederiksen, Türk makamlarının zanlının neden bırakılmadığı konusunda bir açıklama yapmamasına sinirlendiklerini belirterek, "Biz heyeti gönderirken, şahsın neden serbest bırakıldığına da açıklık getirilir diye düşündük. Ama Türk makamları bu konuda bir açıklama yapmamışlar. Heyet çok kısa sürede alınan kararla Türkiye'ye gitmesine rağmen biz bir cevap bekliyorduk. Türkiye'den zanlının neden serbest bırakıldığı konusunda halen cevap bekliyoruz. Türkiye bu konuda çalışmalar yapıldığı sözü verdi" dedi.

"KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM"

Lars Hedegaard ise zanlının serbest bırakılmasına rağmen İslam Dini ve Müslümanlar hakkında düşüncelerini söylemeye devam edeceğini belirtti.

Lars Hedegar 2013 yılı şubat ayında evinde silahlı saldırıya uğramış, saldırgan aynı gün ülke dışına kaçmıştı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen zanlının Nisan ayında Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaport ile yakalanarak gözaltına alınmıştı.

2 Ekim'de ise şahsın serbest bırakıldığı haberi duyuldu ve 8 Ekim'de Danimarka, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığı ile Türkiye'ye nota verdi.

Ardından Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez iki kez Danimarka Dışişlerine çağrıldı ve Çarşamba günü toplanan Dış Politika Komisyonunda, Adalet Bakanı Mette Frederiksen ve Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard'ın konuya açıklık getirmeleri ve Türkiye'ye karşı yaptırımlarda bulunulması istendi. Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Danimarka'dan bir heyet göndermesini istediğini belirterek, Türkiye'ye acil şekilde heyet gönderileceğini bildirmişti.

5 ŞUBAT 2013'DE NE OLMUŞTU?

Kopenhag'da, 5 Şubat 2013'te yazar Lars Hedegaard'ı öldürme teşebbüsünde bulunduğu gerekçesiyle 6 ay önce Türkiye'de tutuklanmış, iadesi istenen bu kişinin serbest bırakıldığı iddia edilmiş, bunun üzerine Danimarka'dan bir heyet Türkiye'ye gelmişti. Haziran ayında Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütü, kentteki Türkiye başkonsolosluğuna da baskın düzenleyerek 49 personeli rehin almış, aylar sonra bu rehineleri serbest bırakmıştı. Ayrıntıları tam olarak açıklanmamakla birlikte, Türk konsolosluk personeli ve yakınlarının serbest bırakılması için, IŞİD bağlantılı bir grup tutuklunun takasta kullanıldığı öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu iddiaları direkt doğrulamasa da yalanlama yoluna da gitmeyerek, 'önemli olanın rehinelerin kurtarılmış olması' olduğunu vurgulamıştı.

Kaynak: Hürriyet

Danimarka Türkiye\'den İadesini İstediği Vatandaşının Peşini Bırakmıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Danimarka Türkiye'den İadesini İstediği Vatandaşının Peşini Bırakmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • bilen: doğru politika, fehriye erdal'ı belçika Verdi mi bize? Schengen ülkelerinde fink attı sabancının katili. ben türkiye'nin yerinde olsam orada bu tür suç işlemişleri alır burada onlara yeni bir hayat veririm. nasıl onlar buradakileri orada besliyorsa aynen öyle. . . insan hakları tek taraflkı olmaz kardeşim, kuyruğuna basacaksın ki anlasın nasıl bir duygu. . . 28 2 Yanıtla
  • anlayamazsin: Vatadas olarak biz anlamiyoruz. siz nasil anlarsiniz, bu ulkede evrensel normlar ters duz. mesela kucuk hirsizlik yasak, buyuk hirsizlik serbest ve makbul. 20 9 Yanıtla
  • MANSUR: BURASI TÜRKİYE :) BİZLER ALIŞTIK, SİZ DE ALIŞIN. . . . 13 14 Yanıtla
  • eren: hep siz yapıyordunuz hiç suçluyu iade ettinizmi yaaaa nasılmış 22 2 Yanıtla
  • bg: ab'de yüzlerce terör örgüt mensublari elini koluna sallayarak dolasiyo. bunlara ne deyong!!!!arti türkiyede gereken seker hastalarinin ilaclarinina deyong!!!!dahada sayalimli. . . . looo!!! 11 2 Yanıtla
  • yavuz: öldüren adama helal olsun . devamını beklerim. . . 5 3 Yanıtla
  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    11:52 Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Eskişehir'de 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzur ve güven içerisinde yapılması amacıyla düzenlenen 'Seçim Güvenliği Toplantısı' Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, seçimle ilgili güvenlik tedbirleri ve sorumluluklar hakkında sunumlar yapıldı.

  • Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi
    11:52 Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi

    Doğanşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımların açılışı, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nda düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi. Açılışta, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi ve Vahap Küçük Millet Bahçesi'nin resmi açılışı yapıldı.

  • Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak
    11:52 Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri için Denizli'de 2 bin 636 sandıkta 800 bin 548 seçmenin oy kullanacağı bildirildi.

  • Ardahan'ın Gürçayır Mahallesi'ne modern bir taziye evi açıldı
    11:41 Ardahan'ın Gürçayır Mahallesi'ne modern bir taziye evi açıldı

    Ardahan Belediyesi, 'Her mahalleye bir taziye evi' sloganıyla başlattığı çalışmalar kapsamında Gürçayır Mahallesi sakinlerine modern bir taziye evi kazandırdı. Açılış törenine Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP Milletvekili Özgür Erdem İncesu ve mahalle sakinleri katıldı.

  • İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural Bilecik Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya'yı ziyaret etti
    11:40 İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural Bilecik Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya'yı ziyaret etti

    İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural ve beraberindeki heyet, Bilecik Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya'yı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başkan Kaya, Bilecik ve belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi. Vural ise Bilecik'in güzelliklerinden bahsederek, Başkan Kaya'nın çalışmalarını takdir etti.


Advertisement