Damacana Su Satışına Yeni Kriterler Getirildi - Son Dakika
Ekonomi

Damacana Su Satışına Yeni Kriterler Getirildi

Damacana Su Satışına Yeni Kriterler Getirildi

Damacana su satışında yeni düzenleme yapıldı. Suların depolandığı, satışa sunulduğu yerler ile taşındığı araçlar için yeni kriterler getirildi.

20.08.2014 13:59  Güncelleme: 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın, "Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, izinli kaynak ve içme suları ile doğal mineralli suların üretimi sonrasında depolanması, satış yerleri ile su naklinde kullanılacak araçların sahip olacağı nitelikleri, izin verme şartları, çalışma esasları ve denetlenmesiyle ilgili usul ve esaslar yer aldı.

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNDEN İZİN ALINACAK

Su satış yeri açmak isteyenler, satış yapılacak yere ait plan veya krokiyle Halk Sağlığı Müdürlüğüne başvurarak izin alacak.

Tebliğe göre verilen izin, yürürlükteki mevzuat uyarınca diğer kurum ve kuruluşlardan izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak. Su satış yeri izni almak için hazırlanacak dosyada, burada çalışacak personelin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince hijyen eğitimi aldığına veya eğitim için müracaat ettiğine ilişkin bilgi ve belgeler de bulunacak.

SATIŞ VE DEPOLAMA YERİ

Ambalajlı su satış yerlerinde, geri dönüşlü ve dönüşsüz kaplardaki ambalajlı suların satışı ve depolaması yapılan bölümlerin kullanım alanı boş ve dolu damacanaları muhafaza edecek genişlikte olacak ve iki bölümden oluşacak. Satış yerlerinin taban ve tüm duvarları kir tutmayan, kolay yıkanabilir ve temizlenebilir, kontaminasyona yol açmayacak malzemeyle kaplı olacak. Satış yerinin temizlenmesi ve yıkanmasından sonra oluşacak atık suyun uzaklaştırılmasını sağlayacak kanalizasyona, kanalizasyon bulunmayan yerlerde septik çukurlara bağlı sifonlu düzenek oluşturulacak.

GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMAYACAK

Satış ve depolama yerlerinde boş ve dolu damacanaların depolandığı ve satışa sunulduğu bölümler ayrı olacak, doğrudan güneş ışığı, toz, duman, ısı ve diğer etkenlere maruz kalmayacak şekilde düzenlenecek, açık alanda su satışı ve depolaması yapılamayacak.

TÜPLERLE BİRLİKTE TAŞINMAYACAK

Satılan suların üretim izin belgelerinin bir örneği ve satış yeri için verilen izin belgesi görülecek bir yere asılacak. Ambalajlı sular, tüp, petrol ve petrol ürünleri, hırdavat, her türlü kimyevi madde dağıtımı yapılan araçlarda veya bu ürünlerle birlikte taşınamayacak, satılamayacak ve bir arada bulundurulamayacak. Satış yerinde ambalajlı sular, ısıya maruz kalmaması için güneş ışığından etkilenmeyecek şekilde depolanacak ve satılacak. Satış ve depolama yeri dışında boş ve dolu kaplarla suyun teşhiri ve reklamı yapılamayacak. Su satış ve depolama yerinde ayrı bir tuvalet ve lavabo olacak.

ARAÇLAR İÇİN İZİN ALINACAK

Su satış ve naklinde araç kullanmak isteyenler de Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden izin alacak. Başvuru için hazırlanacak dosyada, bu araçlarda çalışacak personelin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince hijyen eğitimi aldığına veya eğitim için başvuruda bulunduğuna dair bilgi ve belge bulunacak.

AÇIK KASAYLA SU SATILMAYACAK

Su satış yerinden tüketicilere satış yapan araçların kasaları kapalı kasa ve/veya damacanaların meteorolojik dış etkenlerden korunacağı bir düzende olacak, açık kasayla su satışı yapılamayacak. Su nakil araçları, kaplarda çizilmeye ve bozulmaya sebep olmayacak ve suyun vasıflarını değiştirmeyecek şekilde düzenlenecek.

Ambalajlı su satış ve naklinde kullanılan aracın sağ ve sol yanlarında, su satış yeri ismi ile izin tarih ve sayısına yer verilecek. Ambalajlı su satış yeri ile ambalajlı su nakil aracında çalışan personelin değişmesi halinde durum, üç gün içinde halk sağlığı müdürlüğüne bildirilecek.

DÜZENLİ DENETLEME

Su satış ve depolama yerleri ile su nakil araçları toplum sağlığı merkezlerince üçer aylık aralıklarla, Müdürlükçe gerektiğinde denetlenecek. Denetimler sırasında, damacanada satılan suyun etiket üzerinde yer alan su ismi ile kapak üzerinde bulunan shiring üzerindeki su isminin aynı olup olmadığı kontrol edilecek. Damacana kapların organoleptik incelemesi yapılacak ve suyun rengini göstermeyecek şekilde eski, yıpranmış ve deforme olmuş kapların kullanımı önlenecek.

Su satış yerinde damacanalar ile pet, pvc ve benzeri kaplarda su satışı yapılması halinde sular satış yeri önünde teşhir edilemeyecek.

Bu hükümler büfe, bakkal, market gibi iş yerleri için de geçerli olacak. Su satış yerlerinde satışa sunulan kaynak ve içme suları ile doğal mineralli sulardan üç ayda bir su numunesi alınarak kontrol izlemesi parametreleri ile arsenik, florür, bromat ve bromoform yönünden analizleri yapılacak.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Damacana Su Satışına Yeni Kriterler Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ertoşi: ula bu işin eziyeti yetmezmiş gibi birde bu uygulamalar çıkıyor. ne olursa küçük esnafa oluyor vurun vurun. . . . . . . . . . . 18 6 Yanıtla
  • gokay: cok iyi bi uygulama. rant mant değil önemli olansağlık 5 6 Yanıtla
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi
    14:34 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi

    Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Net Zero Cities Projesi kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ikiz şehir olarak eşleştiği Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, enerji verimliliği ve finansal destekler konularında bilgi alışverişi yapıldı.

  • Şanlıurfa'da üreticilere 11 ton çeltik tohumu dağıtıldı
    14:28 Şanlıurfa'da üreticilere 11 ton çeltik tohumu dağıtıldı

    Şanlıurfa'nın hububat üretim merkezlerinden biri olan Karacadağ bölgesindeki üreticilere 11 ton sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bölgede yapılan üretimden elde edilen 900 ton pirincin organik ve besin değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti. Devletin verdiği desteklerle üretimin artırılması ve sağlıklı ürünlere ulaşılması hedefleniyor.

  • Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye
    14:28 Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Bankası'nın 818,2 milyar TL zarar etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, "Merkez 2013'ten 2023 yılına kadar 320 milyar TL kar etmiştir. 1 yıllık zarar 10 yıllık kararın 2,5 katıdır. Merkez Bankası 25 yıllık karını 1 yılda bir avuç zengine verdi. Bu para 'En düşük emekli maaşını 17 bin TL yapalım' dediğimde 'Yapamayız, para yok' dedikleri paranın tam 2 katıdır. Yazıklar olsun" dedi.

  • Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi
    14:23 Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi

    Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hemofili hastalarının yaşam kalitesini iyileştirebilmek adına bakım ve tedavide çeşitli gelişmelerin olduğunu ancak hala birçok karşılanmamış ihtiyacın bulunduğunu bildirdi. Hemofili, dünyada yaklaşık 1 milyon 125 bin, Türkiye'de ise 6 binden fazla kişiyi etkiliyor. Prof. Dr. Demir, Dünya Hemofili Günü dolayısıyla hemofiliyle yaşamaya dair farkındalığı artırmak ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara dikkati çekmek için değerlendirmelerde bulundu.

  • Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi
    14:20 Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi

    Bursa PERDER'in yeni döneminde de başkanlığa aday olan Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden başkan seçildi. Kılıç, önümüzdeki iki yıl boyunca Bursa PERDER'in başkanlık görevini üstlenecek. Seçim öncesi geçmiş dönemin idari ve mali tablosunu açıklayan Kılıç, et fiyatlarındaki indirimin süreceğini ve yeni projelerle güçlü birlikteliği hissettirmek istediklerini belirtti.

  • Balıkçılar, küçük balıklara olan ilginin arttığını söylüyor
    14:19 Balıkçılar, küçük balıklara olan ilginin arttığını söylüyor

    Deniz av sezonunun sona ermesiyle birlikte balıkçılar, vatandaşların küçük balıklara olan ilgisinin arttığını belirtiyor. Kayseri'deki balık tezgahlarında yetiştirme, kültür ve yurtdışından gelen dondurulmuş balıklar satışa sunuldu. Balıkçılar, mevsim şartlarından dolayı balığın azalmasının yaşandığını ve bu yüzden küçük balıkların daha fazla talep gördüğünü ifade ediyor. Balık fiyatları ise 100 liradan başlayıp 400 liraya kadar çıkabiliyor.

  • Fındık Üretimi Kahverengi Kokarca Tehlikesi Altında
    14:16 Fındık Üretimi Kahverengi Kokarca Tehlikesi Altında

    Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceği ile mücadele çalışmaları devam ediyor. İlaçlama çalışmalarıyla kokarca popülasyonunda azalma sağlanırken, kimyasal mücadelenin önemi vurgulanıyor. Tarım yetkilileri, kokarcanın fındık bahçelerine verdiği zararın yanı sıra insan sağlığı açısından da tehlike oluşturduğunu belirtiyor.


Advertisement