Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması

"Cumhurbaşkanımızla Başbakanımız, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında bir fitnenin olduğu tarzındaki yorumların hiçbir gerçekliği yoktur.

28.01.2015 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanımızla Başbakanımız, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında bir fitnenin olduğu tarzındaki yorumların hiçbir gerçekliği yoktur. Özellikle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız arasında tam bir uyum vardır, mükemmel bir koordinasyon söz konusudur" dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ilk kez bilgilendirme toplantısı yaparak, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yasama, yürütme ve yüksek yargı organlarının başkanlarına verdiği yemekte ortamın nasıl olduğuna dair bir soru üzerine Kalın, bunun gelenek haline gelmiş bir buluşma olduğunu belirtti.

"Devletin başı olarak Cumhurbaşkanımızın bu birimlerin başkanlarını bir araya getirmesi gayet doğaldır" ifadesini kullanan Kalın, kurumlar arasında uyum ve koordinasyonun sağlanmasının cumhurbaşkanının asli görevleri arasında yer aldığını vurguladı. Bu toplantının zaman zaman tekrarlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Kalın, "Son derece sıcak bir ortamda verimli, karşılıklı fikir alışverişinin bulunduğu bir yemek yenildi" diye konuştu.

-Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı-

Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısının işleyişi ile buna yönelik "gölge kabine" iddialarına ilişkin değerlendirilmesi sorulan Kalın, "Yeni Cumhurbaşkanlığı şeması, tamamen Cumhurbaşkanımızın takdir ve tasarrufları çerçevesinde işleyen bir mekanizmadır. Onun talimatları doğrultusunda ihtiyaçlara göre faaliyet gösterecek birimlerdir bunlar. Bunları cumhurbaşkanlığının dışında 'başka bir tarafa gölge oluşturan bir yapı' gibi görmek son derece yanlış olur" karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanlığının 5 ay boyunca hükümet ve diğer kurumlarla tam bir uyum ve koordinasyon içinde çalıştığını kaydeden Kalın, "Bundan sonra da bu şekilde çalışmaya devam edecektir. Özellikle Cumhurbaşkanımızla Başbakanımız, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında bir fitnenin olduğu tarzındaki yorumların hiçbir gerçekliği yoktur. Özellikle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız arasında tam bir uyum vardır, mükemmel bir koordinasyon söz konusudur" dedi. Kalın, şunları söyledi:

"Bu hem anayasa ile çerçevesi çizilmiş ilişkiler bağlamında böyledir hem de Türkiye sevdalısı bu iki insanın vizyonu çerçevesinde böyledir. Burada kişisel hesaplar ve hisler hiçbir zaman belirleyici olmaz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda 12 yıllık başbakanlığı döneminde de bu liderliğini bu şekilde ortaya koymuştur. Sayın Başbakanımız da yeni üstlendiği bu görevde bunun bilincinde olarak bir görev ifa etmektedir. Bugüne kadar gerek hükümetin hazırlayıp Cumhurbaşkanlığına gönderdiği yasaların onay sürecinde olsun, gerek Çözüm Süreci, paralel yapıyla mücadele, dış politika gibi kritik konularda olsun gerekse 19 Ocak'taki Cumhurbaşkanlığımızın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında olsun bu uyum ve koordinasyonun mükemmel bir örneğini, fotoğrafını pek çok defa gördük. Bundan sonra da aynı uyum ve koordinasyon devam edecektir."

Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısında oluşturulan başkanlıklara atamaların peyderpey yapıldığını bildiren Kalın, Çözüm Süreci ve paralel yapı ile mücadele konularında da hükümetle ve ilgili kurumlarla koordine içinde devam edeceğini anlattı.

-Esed'in açıklamaları-

Suriye Devle Başkanı Beşşar Esed'in Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhindeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesi sorulan Kalın, Suriye'de 300 binden fazla insanın katili konumundaki Esed'in röportajını okuduğunu, Esed'in nasıl bir hayal dünyasında, gerçeklerden uzak, büyük bir hezeyan aleminin içinde yaşadığını bir kez daha gördüklerini ifade etti. Suriye'de Esed rejiminin meşruiyetini kaybettiğinin bütün dünya tarafından kabul edilen bir gerçek olduğunu söyleyen Kalın, şöyle konuştu:

"Savaşın 4. yılına girdiğimiz şu noktada Suriye'de modern tarihin en büyük insanlık dramı yaşanıyor. Sayıları 5 milyonu bulan mülteciler, bir o kadar kendi yerlerinden edilmiş, Suriye içinde başka yerlere göç etmek zorunda kalmış insanlar, yerle bir edilmiş, Suriye şehirleri, bu tablonun sorumlusu kimin olduğu son derece açıktır, ortadadır. Bu Beşşar Esad'ın bu mülakatta kullandığı ifadeler kendi meşruiyetini kaybettiğinin teyit edilmesinden başka bir şey değildir. Fakat burada özellikle bu kadar insanın ölümünden sorumlu, kadın, çoluk, çocuk, hasta demeden insanları varil bombalarıyla toplarla tanklarla öldüren bir rejimin başındaki bir kişinin burada 1,7 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapan Türkiye'ye dil uzatması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Kendisinin yaptığı devlet terörünü başkalarının teröre destek vermekle suçlayarak kapatması, kamufle etmesi de asla mümkün olmayacaktır."

Kalın, Türkiye'nin Suriye ile ilgili pozisyonunun başından beri net olduğunu belirterek, "Beşşar Esad rejiminin yerinde kaldığı bir formülde Suriye'ye barış ve istikrarın, güvenliğin ve refahın gelmesi asla mümkün olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara, ihtiyaç duydukları müddetçe ev sahipliği yapmaya devam edeceğini bildiren Kalın, "Eli kanlı bir diktatörün hezeyanları bizi bu insanı vazifemizden asla alıkoymayacaktır" ifadesini kullandı.

- Süleyman Şah Türbesi'ndeki  askerler-

Bir gazetecinin Süleyman Şah Türbesi'ndeki görevli askerlere "11 aydır erzak gönderilmediği, IŞİD'in bunlara engel olduğu"na yönelik iddiaları hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Kalın, "Bölgedeki olağanüstü şartlara rağmen Süleyman Şah Türbesi'nde askerlerimizin ihtiyaçları rutin bir şekilde karşılamaya devam edilmektedir" karşılığını verdi.

İkmal çalışmalarının belli periyotlarda gerçekleştiğini aktaran Kalın, şöyle devam etti:

"Burada Genelkurmay Başkanlığımız ve MİT Müsteşarlığımız, Başbakanlığımızla beraber bu çalışmanın koordinasyonunun yapmaktadır. Nitekim şu ana kadar da hamdolsun herhangi bir sorun yaşanmadı. Bölgedeki şartları, DEAŞ gibi bir örgütün orada yaptıklarını düşündüğünüz zaman bugüne kadar hamdolsun tek bir askerimizin burnunun kanamamış olması, tek bir saldırının gerçekleşmemiş olması ve bu ikmal çalışmalarının son derece başarılı yürütülmüş olması da bizim için bir sevinç kaynağıdır, aynı zamanda ilgili kurumlarımızın işi ne kadar ciddi tuttuğunun da bir başka delilidir. O yüzden bu tür spekülasyonlar yerine kurumlarımızın yaptığı resmi açıklamaları esas almayı tercih edelim."

-Tek başkanlık sistemi-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'n, Somali dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada 'tek başkanlık sisteminden' bahsettiği hatırlatılarak bununla ilgili detaylı bilgi istenmesi üzerine Kalın, başkanlık tartışmasının yeni bir tartışma olmadığını belirtti.

"Türkiye en iyi nasıl yönetilir" sorusunun Türk siyasetinin önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Kalın, "tek başkanlık sistemi"nin parlamentoyla ilgili olduğunu belirtti. "Tek kamara mı çift kamara mı, temsilciler meclisi ve senatodan oluşan bir başkanlık sistemi mi yoksa tek bir meclisin olduğu başkanlık sistemi mi bu konuyu gündeme getirdi" diyen Kalın, dünyada da tek bir başkanlık sistemi olmadığını, bunun değişik uygulamalarının olduğunu anımsattı.

Bunların tartışılmasının Türkiye'deki demokratik siyasi tartışmayı zenginleştireceğini ifade eden Kalın, bununla ilgili sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, partilerin birtakım çalışmalarının olduğunu söyledi. Kalın, cumhurbaşkanlığı olarak bu konuyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerini de söyledi.

-Prof. Dr. Saraçoğlu Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı-

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Küba ziyareti sırasında cami temeli atacağına ilişkin iddiaların doğru olup olmadığını sorması üzerine Kalın, "Küba ziyaretimizde böyle bir cami temel atma gibi bir şey söz konusu değil. Böyle bir şey programımızda yok" yanıtını verdi.

Kalın, Latin Amerika'ya yapılacak ziyaretin bölge ile ilişkileri güçlendirme konusunda önemli bir ziyaret olacağını vurguladı.

Aynı gazetecinin Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun, Cumhurbaşkanının danışmanı olduğuna yönelik haberlerin doğruluğunu sorması üzerine ise Kalın, "Evet. Sayın  Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Cumhurbaşkanlığı ekibine başdanışman olarak katıldılar" diye yanıt verdi.

Kalın, soru üzerine Cumhurbaşkanlığının yeni teşkilat yapısı kapsamında kurulan başkanlıkların ise Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, Hukuk Hizmetleri Başkanlığı, Güvenlik Politikaları Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Başkanlığı, Strateji Başkanlığı, Sosyal ve Kültürel İlişkiler Başkanlığı, Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Başkanlığı, Kurumsal İletişim Başkanlığı, Halkla İlişkiler Başkanlığı, İdari ve Mali İlişkiler Başkanlığı ve İnsan Kaynakları Başkanlığı olduğunu bildirdi. Kalın, daha önce var olan ve yeniden yapılandırılan Güvenlik İşleri Başkanlığının bulunduğunu, bunun doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı olduğunu ve Türkiye'nin güvenlik işlerinden sorumlu olduğunu söyledi.

- "Mısır halkının yanında olmaya devam edeceğiz"-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt içine yapması planlanan "teşekkür ziyaretlerinin" ne zaman başlayacağına ilişkin bir soruyu Kalın, "İl ziyaretleri bağlamında bir planlama yapılmakta" diye yanıtladı.

Erdoğan'ın halkın oylarıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak teşekkür ziyareti yapmayı planladığını ifade eden Kalın, bu programın gelecek haftalarda netlik kazanacağını belirtti.

Mısır'da "Tahrir Devrimi"nin yıl dönümünde yapılan barışçıl gösterilerde 20'ye yakın kişinin hayatının kaybettiğini anımsatan Kalın, şunları kaydetti:

"Öncelikle bu olaylardan dolayı duyduğumuz derin üzüntüyü ifade ediyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Darbenin yapıldığı 3 Temmuz 2013'ten bu yana binlerce insanı öldüren, on binlerce insanı hapseden darbe rejiminin bu şekilde kitlesel ölümlere devam etmesini de şiddetle kınadığımızı ifade etmek isterim. Türkiye olarak biz Mısır halkının yanında olmaya, onların demokrasi mücadelesini desteklemeye devam edeceğimizin bir kez daha altını çizmek isterim."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement