Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "Yeni yaşam çağrısına yeteri kadar destek bulursak, yeteri kadar destekten kastettiğim de Çankaya koltuğunu kazanacak kadar olması gerekmiyor, kazansak iyi olur tabii ama ille de koltuk kazanacağız hırsıyla bu çalışmayı yönetmeyeceğiz, Türkiye'nin.

27.07.2014 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yeni yaşam çağrısına yeteri kadar destek bulursak, yeteri kadar destekten kastettiğim de Çankaya koltuğunu kazanacak kadar olması gerekmiyor, kazansak iyi olur tabii ama ille de koltuk kazanacağız hırsıyla bu çalışmayı yönetmeyeceğiz, Türkiye'nin her tarafında yeni yaşam çağrısına bir selam, mesaj duyuyorsak bu bizim için büyük, yeterli bir kazanımdır" dedi.

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen toplantıda bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen Demirtaş, demokratikleşmesini ve halka ait olmasını istedikleri Cumhuriyet Dönemi'nde, halklar arasındaki soğuk ilişkilerden çok çekildiğini ifade ederek çekilen sıkıntılara son verme zamanı geldiğini söyledi.

Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'nin tüm ezilenlerinin, ortak çatı altında, ortak ruhla mücadele etmek için denemelerde bulunduğunu anlatan Demirtaş, nihai sonuca ulaşamasa da bu mücadelelerden elde edilen birikimi miras aldıklarını, HDP öncülüğündeki tüm bileşenlerin, cumhurbaşkanı seçiminde bu ortak mirası kazanıma dönüştürmek için yeni yaşam teklifi sunduğunu dile getirdi.

Demirtaş, "inkar edilen, yok sayılan, zaman zaman katliam ve soykırımlarla ortadan kaldırılmaya çalışılan" tüm kimliklere sahip çıkacaklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Diğer iki aday gibi halkları kurtarmak üzere gökten zembille indirildiğini iddia eden bir aday değilim. Sizin bize emanet ettiği ortak mesajı taşımak, bu gerilim ve parçalanmışlık siyasetine son vermek üzere, Alevi'nin mesajını Sünni'ye, Türk'ün mesajını Kürt'e, Kürt'ün mesajını Çerkez'e, Çerkez'in mesajını Ermeni'ye, Süryani'ye, Yezidi'ye, Keldani'ye, kadınlara, gençlere, LGBT bireylere, çevrecilere, işçilere, en çok da ezilenlere taşımak için görevlendirildim. Kürtsek Kürt gibi, kendi dilimizle eğitim yapmayı, yaşamayı, yönetmeyi, elbette ki savunacağız. Türk isek Türk gibi Sünni isek Sünni gibi ama bu kimliklerimize dair hak ve özgürlüklerimizi savunurken bizler ezilen emekçi kimliğimizi unutmayacağız. Bileceğiz ki emeği sömürülen kimse bizden, 'Bizi bu devlete, hükümete teslim etmeyin.  Ezilenlerin ortak çıkarı için madem ki üretiyoruz, yönetelim' mesajını bekliyorlar. Ben de tüm bu mesajları taşımak için görev almış cumhurbaşkanı adayıyım."

Cumhuriyetin tek dil, kimlik ve ırk üzerine inşa edildiğini, "tek dil, tek millet" sloganının, diğer iki cumhurbaşkanı adayının temel felsefesi olarak kampanyalarında sürdürüldüğünü ileri süren Demirtaş, şunları söyledi:

"Hepimizi Türk, Sünni İslam yapmaya çalışanlar, bunların da içini boşalttılar. Bizlere, sahte bir Türklük ve Sünnilik, Müslümanlık dayattılar. Hakiki değil, yaratılmış devlet Türklüğü, devlet dini, devlet milliyetçiliği. Türkiye'de, Türkler Sünni Müslümanlar, '12 yıldır bize yakın muhafazakar hükümet iktidardadır, o nedenle Müslümanlar bu ülkede ezilmiyor' demesinler. En çok dini inançları sömürülen, en çok dolaylı hakarete uğrayanlar, Türkiye'deki Müslüman kesimlerdir. Çünkü tüm katilamlar onlar adına yapıldı. Roboski katliamı, hırsızlıklar, onlar adına yapıldı. İslami muhafazakar kimlik perde olarak kullanılarak tüm zulümler onlar adına yapıldı. En çok hakarete uğrayanlar onlardır. Bizatihi ben Müslüman'ım diye göğsünü gere gere konuşan iktidardır, AKP'nin adayıdır en büyük hakareti yapan. Bu nedenle yeni yaşam çağrımız, aynı zamanda muhafazakar demokrat Müslümanlaradır. 'Bİz kendi iktidarımızı kurduk, devleti ele geçirdik, gerisi bizi ilgilendirmez' derseniz, 80 yıldır eleştirdiğiniz devletle aynı pozisyondasınız demektir. Siz asıl İslamiyet'e, muhafazakar kimliği haksızlık yapan sizsiniz demektir."

Demirtaş, muhafazakar kesimin önünde büyük sınav olduğunu öne sürerek, AK Parti'ye oy veren kesimlerin, oy verme kabininde adayların fotoğraflarına son defa bakıp vicdanlarının süzgecinden geçirip öyle oy kullanacağını ifade etti.

Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangisine evet mührüne basınca aynı zamanda nelere evet demiş olacaksınız? Fakir fukaranın vergileriyle oluşturulmuş bütçeden hırsızlık yapmaya, Soma'da 301 işçiyi katledip arkasından fıtratında var diyen anlayışa, Gezi'de katledilen gençleri neredeyse ölmüştür geçmiştir, anmaya bile gerek yok, arkasından yuhalatan anlayışa evet mührü basacak mısınız? İslamiyet'te, muhafazakarlıkta bu var mıdır, bunu bu seçimde ölçmüş olacağız. Hırsızlığı, katliamı, zulmü onaylıyor musunuz yoksa yeni yaşam çağrısıyla Ermeni de Alevi de Kürt de benim kardeşimdir diyeni mi onaylıyorsunuz? Yeni yaşam çağrısına yeteri kadar destek bulursak, yeteri kadar destekten kastettiğim de Çankaya koltuğunu kazanacak kadar olması gerekmiyor, kazansak da iyi olur tabii ama ille de koltuk kazanacağız hırsıyla bu çalışmayı yönetmeyeceğiz, Türkiye'nin her tarafında yeni yaşam çağrısına bir selam, mesaj duyuyorsak, bu bizim için büyük, yeterli bir kazanımdır. Çünkü bizi kamplara ayırıp, mezhepler ve kimlikler arası gerilim yaratıp, milliyetçi ırkçı dalga üzerinden sürekli tekçi ulus devlet ve tekçi ırkçı millet anlayışıyla iktidarlarını var etmek istiyorlar. Biz bu düşünce ve sağlıksız siyasi yapıyı dağıtamazsak hiçbirimiz kendi sorunumuz çözemeyeceğiz. Öncelikle bu toplumsal yapıyı, demokratik ilişkilerden yana yeniden düzenlemek gerekiyor. Seçim kampanyamızı bunun üzerine kuruludur."

Tek kişinin, "Ben padişahım, başkanım, her şey benden sorulur" anlayışıyla yöneteceği devlet döneminin geçtiğini belirten Demirtaş, devletin, çok kültürlülüğe, inançlılığa ve dilliliğe uygun şekilde yeniden organize edilmesi ve yerel meclislerin neredeyse merkezi hükümete yakın yetkilerle donatıldığı modele geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Demirtaş, cumhurbaşkanı seçiminin, Türkiye'nin demokratikleşmesine, emek, özgürlük ve barış mücadelesine katkı sağlaması dileğinde bulunarak, "Bizim çizgimiz, ortak payda haline getirdiğimiz ilkelerimiz, diğer iki adayın da asla düşünmeye cesaret edemeyeceği ilkelerdir. Her iki aday da bunun yakınından geçemezler. Bunların sahteciliği ve taklitçiliği, halk tarafından artık daha iyi görülüyor. Kızan, bağıran, öfkeli, hakaret ve tehdit eden, öldüren devlete mecbur muyuz? Paramızı veriyoruz, kendimizi dövdürüyoruz, kendi vergilerimizle kendimize işkence yaptırıyoruz. Bunun adı demokratik hukuk devleti olabilir mi? Artık devlet yönetme anlayışını kökten değiştirecek radikal demokratik anlayışa ihtiyaç var" diye konuştu.

Kendisi aday gösterilmeden önce AK Parti'nin, anketleri sonucunda ilk turda seçimi kazanmayı garanti gördüğünü anlatan Demirtaş, "Ama şimdi anket üstüne anket yapıyorlar, hesaplıyorlar, topluyorlar, çarpıyorlar, çıkarıyorlar olmuyor. Çankaya'nın yolları, artık onlar için daha dikenli, mayınlı yollara dönüşmüştür" ifadesini kullandı.

-TRT Genel Müdürü Şahin'e yanıt-

Selahattin Demirtaş, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in kendisiyle ilgili "Bundan sonra TRT'yi hedef alan bu ağır ithamlar canlı yayınlarda devam ederse yayını keseceğiz" açıklamasına da değinerek şunları kaydetti:

"TRT Genel Müdürü, 'Beni eleştirmeye devam edersen, canlı yayını da keseriz' demiş. Şu an TRT canlı yayında olabilir, duysun diye söylüyorum. '11 Temmuz'dan bu yana tam 224 dakika seni canlı verdik, daha ne istiyorsun' demiş. Tayyip Erdoğan' ı kaç saat canlı verdiğini açıklamasında yazmamış. Tayyip Erdoğan'ınkini açıklamanı özellikle rica ediyorum. Benden 1 saat, 3 saat, 5 saat,10 saat fazla olabilir, itirazım olamayacak. Eğer beni yayınladığın toplam saatten 50 kat daha fazla onu vermediysen, senden özür dileyeceğim, TRT Şeş, TRT Avaz dahil olmak üzere. TRT'nin her kanalında Recep Tayyip Erdoğan propagandası yapılıyor, sadece TRT Haber'de 224 dakika bizi yayınlamış diye bizi eleştirme, onu da keserim diyor. Cumhurbaşkanı seçilirsem, yetkimde değil ama ilk iş bununla ilgili, halkın paralarını, vergilerini adaletsiz kullandığın, üç aday arasında ayrım yaptığın için hakkında soruşturma açtıracağım. Seni eleştirdim diye bundan sonra yayınımı yapmayacaksan, asla sana karşı, senin patronuna karşı diz çöktüğümüzü, boyun büktüğümüzü gördün mü? Bir bürokrat, genel müdür, devlet memuru olarak, cumhurbaşkanı adayını şantajla tehdit edip ona diz çöktürecek kadar gafil olduğunu düşünüyorsun. Ama açık söylüyorum:  Tayyip Erdoğan sizi teslim almış olabilir, ödünüz kopuyor da olabilir. Bizi kendinizle karıştırmayın. Yapmıyorsan da yapma, bunun da hesabını senden sormayan, benim adıma namerttir. Beyefendi, beni tehdit edecek, eleştirilerimizi susturacak, benim vergilerimle bana, seçmenimize şantaj yapacak, biz de çıkacağız burada suspus olacağız, aman TRT Genel Müdürü kızıp da yayını kesmesin diye, boynumuzu bükeceğiz. Bu devlet anlayışını değiştirmemiz lazım. Bana neden oy verilmesi gerektiğinin somut örneğidir. Bu zihniyetten kurtulmamız lazım."

Zaman zaman terör örgütü lehine sloganların atıldığı toplantıda, Ruşen Alkar da grubuyla dinleti sundu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım
    00:09 Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in halk buluşmasında konuşan Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü, “Sandığa giderken bazı şeyleri düşünmemiz lazım. Mesela yanan ormanlarımız sırasında buraya zamanında uçak getiremeyenleri, Söğüt halkının elinden arazileri alınıp Okluk Koyunda saray yapanları düşünmemiz lazım" dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması
    00:02 Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, 4 yıl 10 ay istirahat edip, seçime 5 kala çalışmaya başlayanların proje anlatmak yerine hakaret ettiklerini belirterek, "Neresinden tutsanız dökülen, hiçbir projesi olmayan bir yönetim var. Artık bunların gitmesi gerekiyor.


Advertisement