Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 Yılı 17 Kitapla Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 Yılı 17 Kitapla Anlatıldı

7 yıllık görev süresi 28 Ağustos'ta sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün faaliyetleri, çalışmaları 17 kitapta toplandı.

26.08.2014 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 yıllık görev süresi 28 Ağustos'ta sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün faaliyetleri, çalışmaları 17 kitapta toplandı. Kitaplarda, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinde yaptığı ziyaretler ve konuşmalar, Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde gerçekleştirilen tadilat, restorasyon çalışmaları, köşkteki sanat eserleri, protokol uygulamaları ve hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgiler ve fotoğraflar yer aldı.

Görev süresi 28 Ağustos'ta sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık faaliyetleri ile Cumhurbaşkanlığında yapılan çalışmalar 17 kitapla anlatıldı. Tarabya Köşkü'nde 17 kitabın tanıtımını yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, "Yapılan işlerin topluma örnek olmasını ve kendi sahasının en iyi, en değerli ve en kaliteli örnekleri olmasına gayret ettik" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, Tarabya Köşkü'nde yaptığı açıklamada Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saray İstiaresi" olarak adlandırılan metaforunu hatırlatarak, "'Saray, aydınlığın ve feyzin merkezi, ışıltılı bir alan olarak toplumun daima gözünün önünde yer alan bir büyülü mekândır' diye başlayan bir tanım. Biz Cumhurbaşkanlığı süresinin tamamlandığı şu aşamada hemen hemen yaptığımız bütün işlerde biraz bu ilkeden hareket ettik. Yapılan işlerin topluma örnek olmasını ve kendi sahasının en iyi, en değerli, en kaliteli örnekleri olmasına gayret ettik. İçinde bulunduğumuz mekân da bunun en güzel örneklerinden birisidir. Burası birkaç yıl önce adeta terk edilmiş bir mekân görünümündeydi. Av Köşkü ve bu mekân benzer bir şekilde dizayn edildi. Ortaya böyle güzel bir alan çıktı" dedi.

-HER BİRİSİ BÜYÜK BİR KOLEKSİYON-

Toplantıyı Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 yıllık dönemi içinde ortaya konan zengin birikimi yayına dönüştürdüklerini anlatan İsen, 17 kitabın 14 tanesinin tamamlandığını, 3 tanesinin ise baskıda olduğunu belirtti. 3 kitabın baskısının ise bir iki gün içinde tamamlanacağını ifade eden İsen, kitaplarda diplomasi konuşmalarından Çankaya'nın zenginliklerine kadar bir çok konunun yer aldığını kaydetti. İsen, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bizim dönemimizde ortaya çıkmış ürünler değildi, mesela bu resim koleksiyonu, Çankaya'nın hazineleri. Özellikle hem bu mekânın hem Çankaya'nın florası, mekân düzenlenmesi, var olan mekânlardı. Mekânların çok daha aktif hale getirilmesi ve çok daha büyülü dokunuşlarla etkileyici mekânlara dönüştürülmesi sağlındı bu evrede. Bu işlemlerin gerçekleşmesinde özellikle belirtmek gerekir ki Beyefendi'nin sağladığı imkânlar yanında, Hanımefendi'nin hassasiyetleri çok önemli bir rol oynadı. Onun yönlendirmeleri çerçevesinde profesyonel bir ekiple çalıştık. Eminim ki bunlar Çankaya tarihinde önemli bir kesit olarak gelecekte araştırmacıların da dikkate alacakları çalışmalar olarak geriye kalacaktır. Güzel bir miras olarak geriye kalacaktır. Kitapların her birisi büyük bir koleksiyon."

-"ÇANKAYA'NIN HAZİNELERİ" İLE "ADIM ADIM GELECEĞE"-

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen'in tanıtımını yaptığı kitaplarla ilgili şu bilgiler aktarıldı: "Çankaya'nın Hazineleri kitabında, Cumhurbaşkanı Gül döneminde başlatılan ve sürdürülen restorasyon ve konservasyon faaliyetleri, koleksiyondan seçilen porselen, seramik, cam, gümüş, metal, halı ve mobilya gibi eserler, geçirdiği restorasyonlar, daha önceki kullanımları, bugün bulundukları mekanlarla birlikte anlatıldı. Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde sürdürülen sosyal sorumluluk projelerini konu alan "Adım Adım Geleceğe'" kitabında, konuşmalardan bölümler, fotoğraflar ve gazete kupürleri yer alıyor. Çankaya Köşkü'nün mutfağı, yemekleri, davet sofraları ve sunumları, yemeklerin hazırlık ve gerçekleştirme aşamalarının anlatıldığı İhtimam, Zarafet-Lezzet kitabının İngilizcesi de hazırlandı. Çankaya Köşkü'nün Değişen Yüzünde ve Tarabya Köşkü'nün Değişen Yüzünde Çankaya Köşkü'nde mekânlarda gerçekleşen değişim, fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor. Boğaziçi'nde Bir Bahçede ise Tarabya Yerleşkesi'nin florası, var olan ve sonradan kazandırılan bitkiler, mevsimsel fotoğraflar yer alıyor."

-"ATATÜRK'ÜN BAĞ EVİ" OLARAK BİLİNEN "MÜZE KÖŞK"DE KİTAPLARDA -

İsen'in verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığının kurumsal kimlik çalışma ve unsurlarının tarihsel süreci ve geldiği nokta "Çankaya Olmak, Dün-Bugün-Daima" kitabında, Çankaya Köşkü'nde uygulanan devlet protokol kuralları, uygulamalar, fotoğraflar ve grafikler eşliğinde "Çankaya Köşkü'nde Protokol" kitabında anlatıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün üniversitelere yaptığı ziyaretlerdeki konuşmalarının bir araya getirildiği kitap "Gelecek Yakın" adını taşırken, "Demokrasi ve Hukuk Yolunda" kitabında da TBMM yasama yılı açılışlarındaki konuşmaları toplandı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, yabancı basın yayın organlarına verdiği mülakatların bulunduğu "Global Perspektif" kitabının yanı sıra " Türkiye'yi ve Dünyayı Yeniden Düşünmek" kitabında da dünyaya ve Türkiye'ye bakışını anlatan konuşmalar derlendi. "Diplomaside Erdemli Güç"te de Cumhurbaşkanı Gül'ün yurt içinde ve yurt dışında dış politikaya ilişkin yaptığı 80 konuşması yer aldı. "Edirne'den Ardahan'a Herkesin Cumhurbaşkanı"nda ise 81 ili ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül'ün il ziyaretleri özel fotoğraflarla sunuldu. "Türkiye'yi Dünyaya Taşımak" kitabında da 60'tan fazla ülkeye giden ve yüzden fazla yabancı devlet adamını Türkiye'de ağırlayan Cumhurbaşkanı Gül'ün temasları, seçilen fotoğraflarla okuyuculara sunuldu. Kitaplardan biri de Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde bulunan ve "Atatürk'ün Bağ Evi" olarak bilinen "Müze Köşk"e ayrıldı. Kitapta, mekânın önemli tanıkları, mimari özellikleri, geçirdiği onarımlar, eklemeler, restorasyonlar, müzede kullanılan objeler yer aldı. "Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu" başlıklı üç ciltlik kitap ise sanat koleksiyonundaki eserlerden hazırlandı. Üç ciltlik kitabın birincisinde tablolar, ikinci ciltte resim, heykel ve objeler, üçüncü ciltte geleneksel sanatlardan örneklere yer verildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 Yılı 17 Kitapla Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement