Cumhurbaşkanı Gül Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül Soruları Yanıtladı Açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül Soruları Yanıtladı Açıklaması

"(Cumhurbaşkanlığı seçimi) 'Sayın Başbakan ile biz konuşacağız' dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabii ki. Ama bu şahıslarımızla, ikimizle ilgili bir konu. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir" "Hiç kimse şimdiden 'Bu benim cebimde' de dememektedir.

16.04.2014 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda  "Daha önce de 'Sayın Başbakan ile biz konuşacağız' dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabii ki. Ama bu şahıslarımızla, ikimizle ilgili bir konu. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir. Hiç kimse şimdiden 'Bu benim cebimde' de dememektedir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile Çankaya Köşkü'nde düzenlendiği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili yeni yasa konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Gül, bütün yasaları olduğu gibi MİT ile ilgili düzenlemeyi de yakından takip ettiğini belirtti. Diğer yasalarda yaptığı gibi hem ilgili bakan hem de müsteşar ile görüşerek fikirlerini söylediğini aktaran Gül, "Şüphesiz ki bu tip yasalar tartışmalı konulardır, işin doğası gereği. Nereden bakarsanız öyle ama gayet dikkatli bir şekilde görüşlerimi paylaşıp tavsiye ettim. Nihayetinde TBMM'nin kararıdır. Yasayı TBMM yapar. Milletvekillerinin vereceği bir karardır" dedi.

Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının ne zaman belli olacağına ve eğer aday olmazsa siyasete devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya ise Gül, şöyle yanıt verdi:

"Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili takvim zaten açıklandı. Daha önce de söylediğim gibi 'Sayın Başbakan ile biz konuşacağız' dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabii ki. Ama bu şahıslarımızla, ikimizle ilgili bir konu. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir.

Zaman zaman 'biz ikimiz konuşacağız' deyince buradan farklı farklı şeyler duyuyorum, eleştiriler de duyuyorum. Şüphesiz ki başka adaylar hep olacaktır ve neticede seçimlerde halk karar verecektir. Hiç kimse şimdiden 'Bu benim cebimde' de dememektedir. Bunun bilinmesini istiyorum. Diğer konularda, bakalım... Bunlar çok konuşulacak. Söyledim daha önce, nihayette benim ne düşündüğüm de muhakkak ki önemli olacak dedim."

-"İstikrar hepimizin aradığı birinci unsur"

Cumhurbaşkanı Gül, "Baltık devletlerinde NATO mevcudiyeti, özellikle Rusya'nın son dönemlerdeki agresif tutumları düşünüldüğünde daha da uzatılmalı mı? Rusya'ya ne gibi yaptırımların yapılması gerekiyor" sorusu üzerine de bu konuları Berzins ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ele aldıklarını hatırlattı.

Bölgenin sadece Baltık tarafı olarak değil Ukrayna, Kırım ve Karadeniz'i de içine alan büyük bir bölge olarak düşünüldüğünü ifade eden Gül, "Buralardaki istikrar hepimizin aradığı birinci unsur. NATO içerisinde müttefikliğimize vurgular yaptık. Dolayısıyla NATO içerisinde dayanışmayı her zaman göstermenin sırası" diye konuştu.

Değişik seviyelerde NATO toplantıları yapıldığına ve hem askeri hem de sivil kanat tarafından kararlar alındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Bütün bunlar problemin diyalogla uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde çözülmesi ve problemlerin daha büyümemesi için yapılan çalışmalardır. Ümit ediyoruz ki uluslararası hukuk hiçbir zaman gözardı edilmez. Ülkelerin toprak bütünlüklerine, egemenliklerine, BM tarafından tanınmış olan, bunlar hiçbir zaman ihlal edilmez, bunlara her zaman karşılıklı bir şekilde saygı duyulur.

Diğer yandan şu da bir gerçektir, Rusya bu coğrafyanın ve bu bölgenin en önemli ülkelerinden birisidir. O açıdan tarihte ülkeler çok beraber olmuşlardır. Nüfuslar çok karışmıştır. Bütün bunları da dikkate alarak gayet dikkatli bir diplomasinin yürütülmesi ve diyalogla bu problemlerin büyümeden çözülmesine önem veriyoruz. Hem müttefiklerimiz hem bölgede bu problemlerin tarafı olan Rusya ile bu yönde sürekli bir istişare halindeyiz."

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Letonya'nın Karadeniz'e Ukrayna vasıtasıyla bağlanmasının, Ukrayna'da yaşanan olaylardan olumsuz etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine de Minsk üzerinden Karadeniz'e gelen bir ulaşım hattı olduğunu hatırlattı. Karadeniz üzerinden Türkiye bağlantısının yapılıp bu hattın başka ülkelere gitmesi konusunun bugünkü görüşmelerde ele alındığını ve buna önem verildiğini kaydeden Gül, "Ümit ediyoruz ki bunlarda herhangi bir aksama söz konusu olmaz" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement