Cumhurbaskanı Gül: Cumhurbaşkanlığı Tartışmaları Doğal (2) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaskanı Gül: Cumhurbaşkanlığı Tartışmaları Doğal (2)

Adana'nın ZENGİN TOPRAKLARI Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ile 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Kuruluşu' listelerinde yer alan Adanalı firmalara ödüllerini verirken yaptığı konuşmada Adana'nın önemine değindi.

24.04.2014 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'nın ZENGİN TOPRAKLARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ile 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Kuruluşu' listelerinde yer alan Adanalı firmalara ödüllerini verirken yaptığı konuşmada Adana'nın önemine değindi. Cumhurbaşkanı olarak ikinci kez Adana'ya geldiğini hatırlatan Gül, kentin Türkiye'nin en önemli yerlerinden biri olduğunu, tarih boyunca insanların gelip yerleştiği en cazip topraklar olduğunu söyledi. Taşköprü'nün 2 bin yıl kadar eski bir tarihinin olduğunu belirten Gül, o dönemde bile Adana'nın insanların cazibesini çekmiş topraklar olduğunu savundu. Gül, şöyle dedi:

"1950'li, 60'lı, 70'li yıllarda Adana denilince akla pamuk tekstil fabrikaları gelirdi. Adana yaz mevsiminde geldiğinde pamuk toplamak için Türkiye'nin dört bir yanından özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan insanların geldiği kazanç merkezi olmuştur. Adana denilince aklıma zenginlik geliyor zengin insanlar geliyor. Burada yetişmiş zengin olmuş insanlar başka yerden gelip zengin olup başka yerlere gidenler geliyor. Bunların içinde hemşehrim olduğunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Pamuk piyasasındaki değişiklikler tekstil piyasasındaki değişiklikler belki o eski önemini biraz azaltmış olabilir. İngiltere'de de böyle olmuştur. Ancak değişim ve dönüşümü sağlamışlardır. Türkiye olarak Adana olarak bu dönüşümleri sağlamamız çağa ey iyi şekilde ayak uydurmamız lazım. Bu toprakları daime üreten daime zengin ve mutlu yapmamız gerekir. Bunun için şüphesiz çok çalışmamız gerek."

"İSTİKRAR, GÜVEN ŞART"

Suriye'deki iç savaşa da değinen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü;

"İnşallah önümüzdeki yıllarda bölgedeki istikrarsızlık da gidecektir. Maalesef çok acılar çekildi. Suriye'de olup bitenler hepimizi derinden etkiledi insan olarak. Yanı başımızdaki komşumuzun evinin ateş içinde olması harap olması bizleri derinden etkilemiştir. Allah kimsenin evini ülkesi harap duruma getirmesin. Bunlar o ülkeyi yönetenlerin yanlışlarının eseridir. Irak'ta çok büyük olaylar yaşandı ve halen yaşanıyor. Ancak Türkiye'nin en büyük ihracatı oraya yapılıyor. Hangi bölgede siyasi istikrar ve güven varsa dünyanın o bölgesinde önce huzur sonra ekonomik kalkınma olur. Ülkeler içindeki istikrar, huzur o ülkelerin gelişmesi, kalkınması için birinci şarttır. Bunu hepiniz görüyor, fark ediyorsunuz. O günleri hiç kimse hatırlamak istemez. Çok şükür onlar kırıldı, 30 sene sonra bir nesil düşük enflasyon ve faiz gördü. Büyümenin sürdürülebilir olması çok önemli. Türkiye'nin yüzde 7-6'nın altına düşmeyecek bir büyüme trendini yakalaması lazım. Bugünkü halimizi de takdir etmemiz gerekir, Avrupa'da büyümede en önde Türkiye. Güven, geleceğe bakmak demektir. Sizler iş adamı olarak işlerinizi büyütürken hep geleceğe bakarsınız. Sizin yabancı sermayeyi getirebilmeniz için Türkiye'yi istikrarlı ve güvenli tutmamız gerekir. Yatırım yapabilmek için Türkiye'de tasarruf gerekir. Ancak ülkemizde bu yetersiz. O yüzden dışarıdan tasarruflar getirilmesi lazım. Hukukun üstünlüğü, açık, şeffaf çalıştığını göstermemiz gerekir. Şimdiye kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapmamız gerekir. Yatırım için Türkiye'ye 10 yıl önce 1 milyar dolar geliyordu. Şimdi ise bütün hukuk sistemindeki değişiklikten istikrardan demokrasindeki değişiklikten dolayı Türkiye'ye olan güven arttı. Artık 10 milyar doların üzerinde sermaye geliyor. Bu Türkiye'nin büyümesine katkı yaptı. 10 yıl içinde yaptığımız gibi köklü reformlar, hukuku üstün tutan şeffaflık sağlayan reformları hep birlikte yapmamız lazım. Bunun en büyük işleyişi de seçimlerdir. Mahalli yerel seçimleri yaptık halk istediği belediye başkanını seçti. Adana da ilçeleri de seçti. Hepsini tebrik ediyor başarılar diliyorum."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Gül, geçmişte sıkıntı çekilen en büyük konunun Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu, tartışmaların görüldüğünü hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı;

"Çoğulculuğun olduğu yerlerde tartışmalar tabii ki olacaktır. Ancak, kurallar bellidir. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için de kurallar bellidir. Kuralları içinde demokratik şartlarda cumhurbaşkanı seçilecektir. Bundan öngörüsüzlük, risk primi çıkmamalıdır. Sonra genel seçimler gelecek, aynı şekilde yapılacaktır. Türkiye bugüne kadar bunu ispatlamıştır, bundan sonra da ispatlayacaktır."

Cumhurbaşkanı Gül buradan Adana Ticaret Borsası'nın yaklaşık 25 milyon liraya mal olacak ATB Kampusu temel atma törenine geçti.

MÖNÜDE NELER VARDI?

Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve davetlilere yemek ikram edildi. Gül'ün de bulunduğu masadaki konuklara 2 metre uzunluğunda hazırlanan Adana kebabı ikram edildi. Diğer konuklara sıcak yemek olarak kuzu tadır servis edildi. Ayrıca mönüde karışık meze tabağı, zeytinyağlı biber dolması, babagunnuş, humus, tahinli piyaz, şakşuka, domates çemeni yatağından içli köfte, fattuş salata, iç pilavı, ızgara domates, yeşilbiber, tatlı olarak karakuş ve incir dolması ile karışık meyve ikram edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaskanı Gül: Cumhurbaşkanlığı Tartışmaları Doğal (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement