Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris'te - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris'te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'ten petrol satın aldığı" yönündeki iddiasına ilişkin, "Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam ama Sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum.

30.11.2015 22:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in " Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'ten petrol satın aldığı" yönündeki iddiasına ilişkin, "Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam ama Sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım" dedi.

Erdoğan, 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Katılım Konferansı kapsamında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, yaklaşık 45 dakika basına kapalı görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti. Basına kapalı 50 dakika süren görüşmenin ardından Erdoğan, Türk gazetecilere temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birçok devlet ve hükümet başkanının katıldığı konferansta, Türkiye'nin görüşlerini aktardığını ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Erdoğan, ev sahibi ülke olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de görüştüklerini hatırlattı.

Hollande ile yaptığı görüşmede Türkiye-Fransa ilişkilerini ele aldıklarını, bölgedeki ve Türkiye-Rusya arasındaki gelişmeleri değerlendirdiklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Zira Sayın Hollande'ın bir Moskova ziyareti olmuştu. Bu Moskova ziyaretinden de hareketle bir değerlendirme yaptık. Biz iyi niyetimizi ortaya koyduk. Daha ilk günden Sayın Putin ile görüşme isteğimizi ifade ettik. Ondan sonraki gelişmeler noktasında da biz sadece süreci takip ediyoruz. Rusya tarafından birçok açıklamalar yapılıyor. Onları da şu anda izliyoruz. Fakat şu konuyu, tüm radar tespitleriyle de kendi önlerine koyduk. Özellikle Suriye tarafından milliyeti bilinmeyen iki uçağın hava sahamıza doğru gelmesi olayını kendilerine belgelerle anlattık ve onların da bunu bildiklerini görmek beni ayrıca mutlu etti. Çünkü değişik kanallardan zaten onların eline de bu bilgiler ulaşmış vaziyette. Şu tabii işin çok daha anlamlı bir yanı, bu hava sahamızda 5 dakika içinde 10 kez, Suriye topraklarındayken, Suriye Hava Sahası'ndayken uyarılan milliyeti bilinemeyen bu iki uçak, bizim hava sahamıza girdikten sonra bunlardan bir tanesi 17 saniye içerisinde tekrar Suriye tarafına geçiyor. Ama ikinci uçak bizim F-16'larımız tarafından vuruluyor. Vurulduktan sonra Suriye topraklarına düşüyor."

Erdoğan, "Bu uçağın içindeki iki pilottan biri Suriyelilerin eline geçiyor, diğeri ise oradaki Türkmenlerin eline geçiyor ve tabii ölü olarak. Daha sonra da bunu biz, orada birçok örgüt, aşiret vesaire, bunlar var, onlardan Hatay Valiliğimizin girişimleriyle vesaire alıyoruz. Aldıktan sonra da Ankara'ya getirmek suretiyle GATA'da gerekli bütün işlemler yapılıyor. Bu sabah da 10.30 gibi Rusya tarafına bu pilot da verilmiş oluyor. Yani dini şeyleri de Ortodoks rahip tarafından yapılıyor. Yapıldıktan sonra da Ruslara teslim ediliyor ve böylece bu konuyla ilgili işlemi tamamlamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"İftiralarla böyle şeyler yürümez"

Bu süreç içinde birçok şeylerin konuşulduğunu ama kendilerinin sabır ve teenniyle bu süreci devam ettirmenin gayretinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Stratejik ortaklık konumuna gelmiş iki ülkenin böyle duygusallıkla dolu açıklamalar içerisinde bulunmasını doğru bulmadığımızı defaatle ifade ettik" dedi.

"Hele hele 'Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol alıyormuş' gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil ve bunu da ahlaki bulmadığımızı ifade ettim" diye konuşan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada çok açık net bir şey söylüyorum. Böyle bir konuyu konuşmak, sadece laf ola beri gele olmaz. İddia belgeyle ortaya sürülür. Eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar, bu belgeleri görelim. Bizim petrol kaynağımız, petrol aldığımız ülke bellidir. Biz Rusya'dan petrol ve doğal gaz alıyoruz, biz İran'dan, Azerbaycan'dan, Irak'tan, Cezayir'den, Katar'dan, Nijerya'dan, buralardan petrol ve doğal gaz alıyoruz. Şu anda DAİŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi mesela Rus ve Suriye vatandaşı olduğu Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan bir George Haswani'dir ve bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu belli. Bunu Amerikan Hazine Bakanlığı da açıkladı. Bu ortada. Önce bunun hesabını versinler ve bunu kalkıp da yani kendilerine göre 'İftira at, tutmazsa iz bırakır', bu onların zaten geleneğinde var. İftiralarla böyle şeyler yürümez ve burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam ama Sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım."

Bilgisi dahilinde bugüne kadar asla böyle bir şey olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Biz petrol kaçakçılığı yapanları da enseleriz ve gereğini de bugüne kadar hep yapmışızdır, yapmaya da devam ederiz. Ama bizim bütün yasal yollarla bugüne kadar çalıştık. Yasal yollarla nereden petrol alıyoruz, nereden doğal gaz alıyoruz bunların hepsi bellidir. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu da herkesin bilmesi lazım" dedi.

- ABD Başkanı Obama ile görüşmesi

Başka bir gazetecinin "yarın ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmeye" ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Erdoğan, görüşmeden bir şey söylemenin uygun olmayacağını dile getirdi.

"İnanıyorum ki bu konular ağırlıklı olarak gündemimizde yer alacak, bu konuları kendileriyle görüşeceğiz" ifadesini kullanan Erdoğan, daha sonra gerekli açıklamaların yapılabileceğini söyledi.

Rusya ile 25 Aralık'ta yapılması planlanan üst düzey iş birliği konsey toplantısı olduğu hatırlatılarak, "Herhangi bir iptal söz konusu mu yoksa o davet hala geçerli mi?" diye sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Davet üzerine olan bir şey değil, o bizim mutadımızdır. Ama şu anda taraflardan herhangi bir açıklama gelmediği için öyle veya böyle bir açıklama yapmak, o da doğru olmaz. Göreceğiz gelişmeleri, ona göre gerekli açıklamalar yapılır" diye konuştu.

"Biz duygusal davranmayalım"

Sınır ihlali yapan savaş uçağına angajman kuralları gereği yapılan müdahalenin ardından Rusya'dan çeşitli yaptırımlara yönelik açıklamaların geldiği belirtilerek, "Türkiye'nin karşı bir adımının olup olmayacağı" sorulan Erdoğan, "Biraz sabırlı olalım. Biz duygusal davranmayalım. Bütün bunların hepsini görelim. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız" yanıtını verdi.

Başka bir gazetecinin "Uçak hadisesinin yaşandığı gün bir görüşme talebiniz olduğunu biliyoruz Sayın Putin ile. Bundan sonraki süreçte tekrar bir talep ya da farklı kanallardan bir girişim Türkiye tarafından olur mu?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Devletler, milletler arasında böyle uzun uzadıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Mümkün olan, yani bir iplik bile olsa o bağı tutmaktır, korumaktır. Biz bunu korumaya şu anda gayret ediyoruz. Kopmasını istemiyoruz. Çünkü bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabii bunu nasıl sürdürecek, onu bilemem. Biz de tabii gelişmelere göre nihai bir karar da vereceğiz. Türkiye bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan G20'nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir. Bunların değerlendirmelerini yapıp biz de ondan sonra bu konuyla ilgili kararımızı veririz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.


Advertisement