Cumhurbaşkanı Erdoğan İç Güvenlik Paketini Onayladı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan İç Güvenlik Paketini Onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, polise geniş yetkiler tanıyan İç Güvenlik Yasası'nı onayladı. İç güvenlik paketi Meclis'te yoğun tartışmalara neden olmuştu.

03.04.2015 20:57  Güncelleme: 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan İç Güvenlik paketine onay çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6638 Sayılı İç Güvenlik Yasası'nı onayladı. İç Güvenlik paketine muhalefet Meclis'te yoğun tepki göstermişti. Paketin maddeleri tartışılırken Meclis'te AK Parti vekilleri ile muhalefet vekilleri arasında sık sık kavga çıkmıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"6638 sayılı 'Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."

İÇ GÜVENLİK PAKETİ NELER GETİRİYOR?

Geçtiğimiz günlerde 68 maddesi geri çekilen İç Güvenlik Paketi'nin kalan 67 maddesinin üzerine 2 paket daha eklenerek oluşturulan 69 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

Yasaya göre, kişilerin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek.

POLİS MOLOTOF TAŞIYANLARA KARŞI SİLAH KULLANABİLECEK

Polis, molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldırı gerçekleştiren veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı silah kullanabilecek. Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında polis boyalı su kullanabilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınıyor.

GÖSTERİLERDE YÜZÜNÜ KAPAYANLARA HAPİS CEZASI

Pakete göre, "yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar atanlar veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak."
Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanların kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen kapaması suç kapsamına alınıyor. Bunu yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Pakete göre, "sentetik kannabinoidler (bonzai) ve türevi uyuşturucu maddeler" de TCK kapsamına alınıyor. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılıyor.

POLİSE 48 SAATE KADAR GÖZALTI YETKİSİ

Pakete göre, "toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı" verilebilecek. Ayrıca valilerin, "lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek." Paketle birlikte polis alımındaki üst yaş sınırı 28'den 30'a çıkarıldı.

VALİYE "OLAĞANÜSTÜ" YETKİSİ

Vali, gerekli hallerde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. Vali, askeri kuruluşlar dışında, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek. Vali gerekirse, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayacak. Valinin aldığı kararlara aykırı davrananlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İç Güvenlik Paketini Onayladı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan İç Güvenlik Paketini Onayladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (173)

  • Dündar: Bende sokaklarda terör estirirsem polisimize molotofkokteyl atarsam vatandaşlara zarar verirsem benimde alnimin ortasından vursun polisimiz 58 119 Yanıtla
  • hüseyin: gercekten törelisle yqpildi saniyorlar bu yasayi ama öyledeyir tayip kendini kurtarmakiçin cikardi vede imzaladi ak koyunlarda yedi ya adam hakkini arayacak izinyok dolar pankartiyla eylem yapacak yok yasak niye aman tayibe dokunmasin anlayanaaa 165 3 Yanıtla
  • han: hayırlı olsun. . . . . . . SIKIYÖNETİM başladı. . . . . . . . . . . 72 81 Yanıtla
  • Ahmet Yılmaz: suçun aydınlatılması ve suçluların yakalanması için olması gereken şeyler. avrupaya gidin polisin yetkilerini görün . . . insanlara nasıl davrandığını görün sonra konuşun . . . saygılar 130 14 Yanıtla
  • lider: Isde bu super oldu 10 130 Yanıtla
  • Çengelköylü: Bu ülke adam gibi yaşamak isteyen insanlar için saray adam gibi yaşamayı bilmeyenler için zindandır zindan 1 137 Yanıtla
  • Alim : Geç kalmış kanunlar hayırlıolsun 15 113 Yanıtla
  • hofless23: Teröristleri şimdi sokaklara bekleriz !!! Gelin Kızılbaş komünistler ve Zerdüşt pkk'lılar gelin . . . 40 84 Yanıtla
  • Çengelköylü: Durmak yok yola devam hepberaber çengelköyden tüm ülkeye selam olsun 3 101 Yanıtla
  • uzlett: böyle hayati ve toplumsal bir yasaya bile karşı çıkan zihniyeti anlamıyorum kardeşim. sizin evinize , arabanıza , iş yerinize zarar veren sokak olayları yaşanmayacak. sokakları yakıp yangın yerine çeviremeyecekler. sokaklara huzur insanlara güven gelecek. istemeyenlerin hepsi yakıp yıkmaktan yana olanlardır kesin. 6 90 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı
    12:23 Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı

    Aydın'ın Koçarlı ilçesinde 20 yıl önce işlenen cinayetin şüphelisi olarak aranan K.Ü, İzmir'de yakalandı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı Suç Araştırma Timi, cinayetin faili olduğu düşünülen K.Ü'nün İzmir'de olduğunu tespit etti. Ekipler, operasyon düzenleyerek şüpheliyi gözaltına aldı. K.Ü, Aydın'a getirilerek adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor
    12:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenlemeye gidildi. Pazar sabahı metroda seferler 05.00'te başlayacak, Konak Tramvayı ise 06.00 ile 15.00 saatleri arasında sefer yapmayacak.

  • Gediz'de Polisler Motosiklet Avında
    12:21 Gediz'de Polisler Motosiklet Avında

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde polis ekipleri, plakasız ve kasksız motosiklet sürücülerini denetlemek amacıyla sıkı takibe aldı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Gediz'in dört bir yanında motosiklet avına çıkarak gerekli denetimleri gerçekleştiriyor. Sürücülerin plakasız ve kasksız olarak motosiklet kullanmamaları ve gerekli tedbirlere uyulması konusunda uyarılar yapılıyor.

  • Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek
    12:21 Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek

    Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Kick Boks kurslarında eğitim gören sporcular, elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyor. Milli Takıma davet edilen Gedizli sporcular, Bulgaristan'da düzenlenecek olan Top Ten Bulgaria Eurocup şampiyonasında ülkemizi temsil edecekler. İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Muhammed Keskin, turnuvaya hazırlandıklarını ve Türk sporcularının büyük başarılar elde edeceğine inandığını belirtti.

  • Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor
    12:20 Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor

    Keçiören Belediyesi, ilçedeki 51 mahallede bahar temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri sokak, cadde ve kaldırımları süpürüp yıkayarak vatandaşlara temiz ve sağlıklı bir yaşam ortamı sunmayı hedefliyor. Ayrıca, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sanatoryum Hastanesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de temizlik çalışmaları yapılarak vatandaşlar için sağlıklı alanlar oluşturuluyor.

  • Bitlis'te düzenlenen operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi
    12:19 Bitlis'te düzenlenen operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi

    Bitlis İl Jandarma Komutanlığı tarafından PKK terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda, Tatvan ilçe kırsalında toprağa gömülü halde bir AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği, 353 adet fişek, telsizler ve diğer yaşam malzemeleri ele geçirildi. Delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alınırken, diğer malzemeler ise imha edildi. Güvenlik güçleri, bölge halkının desteğiyle terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor
    12:18 Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde, 31 Mart yerel seçimleri sonucunda vatandaşların teveccühü ile Belediye Başkanı olarak seçilen Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor. Mazbata alım töreninden itibaren bugüne kadar yoğun bir ziyaretçi akını ile karşılaşan Belediye Başkanı Necdet Akel, başkanlık makamında vatandaşların tebriklerini kabul ediyor.


Advertisement