Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Makam Daveti Yapar, Davete İcabet Edilmiyorsa İlla Tekrar Davet Etmek... - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Makam Daveti Yapar, Davete İcabet Edilmiyorsa İlla Tekrar Davet Etmek...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün KKTC'ye yaptığı ziyarette CHP'den temsilci olmamasını, "Bu makam daveti yapar, davete icabet eden tekrar davet edilir ama bu davete icabet edilmiyorsa illa tekrar davet etmek gibi bir mecburiyeti yoktur.

02.09.2014 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün KKTC'ye yaptığı ziyarette CHP'den temsilci olmamasını, "Bu makam daveti yapar, davete icabet eden tekrar davet edilir ama bu davete icabet edilmiyorsa illa tekrar davet etmek gibi bir mecburiyeti yoktur. Bir anamuhalefet partisinin başındaki zatı zaten parlamentodaki yemin töreni dahil orada anayasa ve içtüzüğün muhtevi o kitapçığın kalkıp Meclis Başkanımıza fırlatılması ve bunun yanında aynı şekilde ardından açıklamalar hele hele kalkıp da gelen başkanın şu ifadeyi kullanması; "bu bir meşru müdafaadır' ifadesi çok manidardır" ifadeleriyle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptığını kaydeden Erdoğan, ikinci ziyaretini ise Azerbaycan'a yapmaktan gurur duyduğunu aktardı. Türkiye ve Azerbaycan'ın kültürel bağlarını, din ve dil birliğinden aldığını kaydeden Erdoğan, "Ziyaretim vesilesiyle Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev ile gerçekleştireceğimiz görüşmelere ikili ve işbirliğimizi ilgilendiren konuları tüm veçheleriyle ele alacağız. Aynı zamanda bölgesel ve uluslar arası gelişmeler hakkında görüş alış-verişinde bulunacağız" dedi.

-"TÜRKİYE'NİN BU KAPSAMDA YAPABİLECEĞİ KATKILARI DEĞERLENDİRECEĞİZ"-

Bakü-Tiflis- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nın Türkiye ile Azerbaycan'ın ilişkilerinin önemli örnekleri olduğunu kaydeden Erdoğan, bu iki projenin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki refah ve istikrara da katkı sağladığını anlattı.

Bakü-Tiflis- Kars demiryolu hattının da biran önce faaliyete geçmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü belirten Erdoğan, " Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir. Bu çerçevede Güney Kafkasya'daki gelişmeleri yakından izliyor, bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ziyareti sırasında Aliyev ile yapacağı görüşmelerde Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde çözüme kavuşturulmasını teminen sürdürülen çalışmalar hakkında da görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydeden Erdoğan, "Türkiye'nin bu kapsamda yapabileceği katkıları değerlendireceğiz. Ziyaretimin ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da derinleştireceğine inanıyorum" diye konuştu.

-"YENİ BİR DONMUŞ İTİLAF HİÇ KİMSENİN YARARINA OLMAYACAKTIR"-

Azerbaycan'ı ziyaretinin ardından 4-5 Eylül'de Birleşik Krallık'ın evsahipliğinde Galler'de düzenlenecek NATO zirvesine katılacağını kaydeden Erdoğan, zirvede Suriye'de ve Irak'ta yaşanan gelişmeler ile Ortadoğu'da yaşanan kapsamlı ateşin kendi kendine sönmeyeceğini bu ateşin başka coğrafyalara sıçramaması için ortak bir akılla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa'nın güvenliğini etkileyen Ukrayna'daki gelişmelerin de ittifakı yakından ilgilendirdiğini belirten Erdoğan, "Avrupa'da soğuk savaşı hatırlatacak bir kutuplaşma veya yeni bir donmuş itilaf hiç kimsenin yararına olmayacaktır. Bu itibarla NATO krizin başlangıcından bu yana Ukrayna'da krizin yatışması ve istikrarın sağlanması için çaba göstermektedir" diye konuştu. Erdoğan, bu konunun toplantıda ele alınacağını belirtti.

Afganistan'a verilen desteğin bundan sonra da devam edeceğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin Afganistan'a eğitim ve danışmanlık desteği verecek 4 çerçeve ülkeden biri olduğunu kaydetti.

2006 yılında Riga'da düzenlenen NATO zirvesine Başbakan olarak katıldığını belirten Erdoğan, "Bu zirve ise cumhurbaşkanı olarak katılacağım ilk uluslararası zirve olacaktır" dedi.

-"YARGI KARARINI VERDİ"-

25 Aralık operasyonu hakkında takipsizlik kararı verilmesini değerlendiren Erdoğan, "Yargı kararını verdi. Nedir, takipsizlik kararı, takipsizlik kararının ne anlama geldiğini hukukla uzaktan yakından ilgisi olanlar varsa bunu bilirler. Dolayısıyla takipsizlik kararına bu konuda itirazı olanlar varsa o itirazı olanlar da itirazını yaparlar. Bu konu bu kadar basittir. İtiraz konusunda da kimlerin hakkı vardır, kimlerin yoktur bu da hukukta bellidir" şeklinde konuştu.

-"BAŞKANLIK SARAYINI BEN, KÖŞK'Ü BAŞBAKAN KULLANACAK"-

"İkamet adresiniz neresi olacak ve "Başkanlık Sarayı' olarak adlandırılan yer Başbakan tarafından mı yoksa Cumhurbaşkanı tarafından mı kullanılacak" sorusuna Erdoğan, "Şuanda oturduğum yer ikamet adresimdir. Henüz yeni ikamet adresim, Sayın Cumhurbaşkanımızın oturduğu yerden ayrılmasıyla orada bir süre daha oturmaya devam edeceğiz. Daha sonra da inşallah yeni yapılan binalara Cumhurbaşkanı olarak taşınmayı planlıyoruz. Şuanda Cumhurbaşkanlığı binasına da aynı zamanda tabi ki konutlarına da Başbakanımızın aynı şekilde taşınmasını aramızda planlamış durumdayız" diyerek cevaplandırdı.

-" "MEŞRU MÜDAFAADIR' İFADESİ ÇOK MANİDAR"-

Diyarbakır'da düşen F-16 uçağı hakkında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bir görüşme yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir F-16 uçağımız iniş sırasında maalesef piste yaklaştığında, bir bayan yüzbaşı aslında çift pilot değil. Herhalde sıkıntıyı anlamış olacak ki ve atlıyor herhangi bir sıkıntı yok kurtuluyor. Uçak tabi piste çakılmış oluyor, diğer uçaklarda herhangi bir şey söz konusu değil"

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle görüşmeyeceğini açıklamasını ve dün KKTC'ye yaptığı ziyarette CHP'den temsilci olmamasını bir soru üzerine değerlendirdi. Erdoğan AK Parti'nin kuruluş resepsiyonunda, "Ben bir davet ederim, iki davet ederim, üç davet ederim gelirler gelirler, gelmedikleri takdirde ondan sonrada bir daha davet etmem" dediğini hatırlattı. Buranın duygusallığı taşıyan bir yer olmadığını ve ülkenin zirve noktası olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu makam daveti yapar, davete icabet eden tekrar davet edilir ama bu davete icabet edilmiyorsa illa tekrar davet etmek gibi bir mecburiyeti yoktur. Bir anamuhalefet partisinin başındaki zatı zaten parlamentodaki yemin töreni dahil orada anayasa ve içtüzüğün muhtevi o kitapçığın kalkıp Meclis Başkanımıza fırlatılması ve bunun yanında aynı şekilde ardından açıklamalar hele hele kalkıp da gelen başkanın şu ifadeyi kullanması; "bu bir meşru müdafaadır' ifadesi çok manidardır. Neyin meşru müdafaa olduğu neyin olmadığı hele hele buradaki benzetme bir de bir insanın adam öldürme "bazı zaman insanı katle götürür ama bazı zaman meşru müdafaa olur' benzetmesi bir defa teşbih hata kabul etmez. Neyi ne ile benzetiyorlar bu ortada. Bu tabi bir zihniyet meselesidir. Millet en güzel şekilde değerlendirir, değerlendirecektir. Biz bundan dolayı da CHP'nin başındaki zatla ağız dalaşına girecek durumda değilim. Ama grubu olan partilerin burada da yine bir kez, iki kez, üç kez davet ederiz, gelenlerle biz bu yolculuklarımızı yaparız ama gelmeyenleri de israr etmek herhalde çok da doğru olmaz" diye konuştu.

-"BUNLARI ZATEN BAŞBAKANLIĞIMIZ DÖNEMİNDE DE BİRLİKTE OLGUNLAŞTIRDIK, OLUŞTURDUK"-

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın kendisiyle görüşmek için bir talebin ulaşmadığını belirten Erdoğan, "Parlamentoda grubu bulunan partilerin benden bu tür talepleri olması halinde tabiyi ki görüşürüm. Görüşmem değil, herhangi bir sıkıntım söz konusu değil" dedi. Çözüm sürecinde yapılan yeni görevlendirmeye ilişkin sorulan soruya cevap veren Erdoğan, "Hükümet görevli olan bakanlarımız arasındaki değişikliği yapmış, tabii takdirleri odur. Bize düşen sadece hayırlı olsun demektir. Ben isabetli olduğu kanaatindeyim, bunları zaten başbakanlığımız döneminde de birlikte olgunlaştırdık, oluşturduk. Ve bundan sonraki süreçte de bu tecrübeleri bu arkadaşlarımız inanıyorum ki birlikte dayanışma içerisinde geleceğe taşıyacaklardır. Çözüm sürecinin bizim için önemi ortadadır. Bunu başarıya taşımak başta şahsım olmak üzere hepimizin görevidir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer ilgililer uğurlarken, Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Bakü'ye gitti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Makam Daveti Yapar, Davete İcabet Edilmiyorsa İlla Tekrar Davet Etmek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement