Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş; Soma'yı Ziyaret Etti (3) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş; Soma'yı Ziyaret Etti (3)

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş; Soma\'yı Ziyaret Etti (3)

Cumhurbaşkanı ADAYI SELAHATTİN DEMİRTAŞ İKİNCİ KEZ İZMİR'DE İZMİR'DE ÖZERKLİK ÇAĞRISI Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında bulunduğu İzmir'de, ikinci gün sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

27.07.2014 20:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı ADAYI SELAHATTİN DEMİRTAŞ İKİNCİ KEZ İZMİR'DE

İZMİR'DE ÖZERKLİK ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında bulunduğu İzmir'de, ikinci gün sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. İzmir'de seçilen yerel yöneticilerin kendi kararlarını almaları gerektiğini, bunun sağlanmasının ise özerkliğin tam kendisi olduğunu dile getirdi.

Seçim çalışmalarına dün Aydın ve İzmir'de sürdüren cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş, bugün de ilk olarak 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'yı da ziyaret etti. Ardından Manisa'ya geçip burada da miting düzenleyen Demirtaş, gezisinin ikinci gününde bir kez daha İzmir'e geldi. Selahattin Demirtaş, bu kez sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Tepekule Kongre Merkezi'ndeki toplantıya katılımcıların yoğun ilgisiyle katılan Demirtaş, ilk olarak Ruşen Aklar ve grubunun müzik dinletisini izledi. Ardından kürsüye çıkan Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:

"Yeni yaşam sıcak olacak soğuk ilişkilerden çok çektik uzun yıllardır. Acılara bir son demenin vakti geldi. Ortak bir çatı altında ortak bir ruhla bir araya gelip çok sayıda denemeler yaptılar. 60'lı yıllarda devrimci kuşak, 90'lı yıllarda her biri aslında şu andaki mücadelemize değer kattı ama nihayi sonuca ulaşamadı. Şimdi kazanıma dönüştürmek için yeni biri yaşam sunuyoruz. Bu teklif gençtir, kadındır, insan merkezlidir, çevrecidir. Ortak ana vatanda güvence altında yaşabileceklerini bir tekliftir. Bu teklif inançtan inanca değişiklik gösteremeyecek. Diğer iki aday gibi halkları kurtarmak için gökten zembille indirilen bir aday değilim. Ben sadece sizin bize emanet etiği ortak mesajı taşımak için, gerilimi ve paçalanmışlık siyasetine son vermek için, alevinin mesajını sünniye, kürdün mesajını Türke taşımak için görevlendirildim. Çünkü bizler inkar edilen bütün kimliklerimizi ezilen katliamlarla ortadan kaldırılmaya çalışan bütün kimliklerimizi sahipleneceğiz. Kürtsek kürt gibi kendi dilimizle yaşamayı eğitim yapmayı yönetilmeyi savunacağız. Ezilen emekçi kimliğimizi unutmayacağız. Cumhuriyet tek dil, tek ulus, tek ırk üzerine inşa edilen halende tek dil teke milleti referans olarak bu kampanyada sürdürüyorlar. Tek dil ve tek millet söylemi çıkartıldı. Hepimize teklik dayatıldı, Türk olacaksın Sünni islam olacaksın. Bunu yapmaya çalışanlar, bu kimliklerin de içini boşaltılar yani sahte bir Türklük, sünnülik dayattılar bize dayattıkları hakiki değil yaratılmış devlet milliyetçiliği, devlet dini."

OY VERİKEN ÜÇ ADAYLA VİCDANLARI BAŞBAŞA OLACAK

Ak Parti seçmenine de seslenen Demirtaş, "Buradan yola çıkarak Türkiye'de, Türkler, sünni Müslümanlar biz ezilmiyoruz falan demesinler. 12 yıldır bize yakın hükümet iktidardadır o yüzden Müslümanlara ezilmiyor demesinler. En çok da muhafazakar kesimler hakarete uğruyor çünkü bütün katliamlar onlar adına yapıldı. Roboski onlar adına yapıldı hırsızlıklar onlar adına yapıldı. Bütün zulümler onlar adına yapıldı en çok harekete uğrayanlar onlardır. En büyük hareketi yapanda AKP'nin adayıdır. Bu çağrımız demokratik muhafazakar müslümanlaradır. Biz kendi iktidarımızı kuruduk devleti ele geçirdik gerisi bizi ilgilendirmez Ermeni kadının özgürlüğü bizi ilgilendirmez derseniz 80 yıldır eleştirdiğiniz devletle aynı pozisyondasınız demektir. Bu seçimde muhafazakar kesimlerin önünde de sınav var. AKP'ye oy vermiş kesimler de orada perdenin arkasında kabinde vicdanlarıyla üç fotoğraf karşı karşıya olacak. Onlara son bir kez bakıp vicdanlarının süzgecinden geçirip oy kullanacaklar. Hangi fotoğrafa bakım nerelere oy vereceksiniz hepimiz için vicdan testi olacak. Bütçeden hırsızlık yapmaya evet mi diyorsunuz. 301 işçiyi katleden ardından da fıtratında vara diyen anlayışa mı evet diyormusunuz. Gezide ölenleri yuhalatanlara evet basacak mısınız. İslamiyet'te bu var mıdır. Bu seçimde bunu ölçmüş olacağız" dedi.

Demokratik özerklik konusuna da değinen Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bizi zaten kamplara ayırarak, kimlikler arası gerilim yaratıp bu ulus devlete tekci milli devlet anlayışıyla iktidarlarını var etmek istiyorlar. Bunu dağıtamazsak asla kendi sorunumuzu çözemeyeceğiz. Öncelikle bu toplumsal yapıyı kesinlikle demokratik ilişkilerden yana yeniden düzenlemek lazım. Devletle toplumu kendi doğasında var olan çoğulculuğu çok kültürlülüğü dilliliği yeniden organize etmek zorundadır. Bu kadar kültürün olduğu bir yerde ben başkanım diye tek başına yöneteceği bir yapıyı geçtik artık. Bizim demokratik özerklik dediğimiz yeni bir modele geçmemiz lazım. İzmir'in büyük bir kısmı Aziz Kocaoğlu'na oyunu verdi ama İzmir'i Kocaoğlu ve ekibi yönetemiyor. AKP Ankara'dan yönetiyor. İzmir'de hükümet istediği düzenlemeyi yapabiliyor. İzmirlilere bu anlayıştan memnunlar mı? Biri partiye oy veriyorsunuz yüksek de oy alsanız merkezi hükümet sizi tek başına yönetebiliyor. Bu cendereden çıkış olmayacak mı? Rahatlamak için İzmir'de istediğimiz gibi yaşamak için ille Türkiye'nin yüzde 50'sinin oyunu mu almamız lazım. O günlere ulaşmayana kadar izmir tehdit altında mı yaşayacak. Hayır bizim dönemimizde yetki burada olacak. Başbakan Cumhurbaşkanı İzmir'le ilgili istediği kararı alamayacak. Nereye yol restoran yapılacaksa ne satacak ne içecekse bu başbakanın işi değildir. Yerel parlamentonun işidir. Yani halk kimi seçmişse o karar verecek. İzmir meclisi de yerel hassasiyetleri dikkate alıp harekete edecek. Kürt yaşıyorsa kürdün temsilcisi olması lazım. kadınlarını temsilcilisi olması lazım. İzmirli karar alırken hep birlikte karar almalı ki İzmir halkının içi rahat olsun. Bu demokratik özerkliktir işte. Seçilirsem ilk yapacağımız cunta anayasasını kaldırmak olacak. Bu merkezi cunta olacak. Bizim çizgimiz ortak payda haline getirdik. İki adayın asla savunmaya değil, düşünmeye cesaret edemeyeceği ilkelerdir."

TRT GENEL MÜDÜRÜNE TEPKİ GÖSTERDİ

Ak Parti'nin ilk başlarda seçim için rahat olduklarını ama sonradan paniğe kapıldıklarını ve anket üzerine anket yaptıklarını de söyleyen Selahattin Demirtaş, Çankaya'nın yollarının artık daha zorlu olduğunu ifade etti. Konuşmasında TRT genel Müdürü İbrahim Şahin'in yaptığı yazılı açıklamaya da sert tepki gösteren Demirtaş, "TRT'de en az şans verilen kişi bendim. TRT genel müdürü beni eleştirmiş 'yaptığımız canlı yayını da keseriz' demiş. 11 Temmuz'dan bu yana '224 dakika seni canlı verdik' demiş 'daha ne istiyorsun demiş' Tayyip Erdoğan'ı kaç saat canlı verdiğini yazmamış. Tayip Erdoğan'ı kaça dakika çıkardığını açıklamasını istiyoruz. Benden 10 saat fazla olabilir hiç itirazım olmayacak beni yayınladığının toplam saatten 50 katı daha fazla vermemişse senden özür dileyeceğim. TRT Şeş ve Avaz dahil olmak üzere. TRT'nin bütün kanallarından Recep Tayyip Erdoğan propagandası yapıyor. Ben buradan açık söylüyorum cumhurbaşkanı seçilirsem yetkimde değil ama ilk iş, bununla ilgili hakkında soruşturma açtıracağım. Halkın parasını adaletsiz kullandığın için üç aday arasında ayrım yaptığın için, TRT kanunu sana bu yetkiyi vermiyor. Bundan sonra yayın yapmayacaksan hiç sana karşı, patronuna karşı boyun büktüğümüzü gördün mü? Tayyip Erdoğan sizi teslim almış olabilir, ödünüz kopuyor da olabilir. Yapmıyorsan yapma ama bunun da hesabını sana sormayan kendi adıma namerttir. Beyefendi beni tehdit edecek eleştirilerimizi susturacak, yayını kesecek benim vergilerimle bana şantaj yapacak. Bakın bu devlet anlaşışını değiştirmemiz lazım. Bana neden oy verilmesi gerektiğinin somut göstergesidir. Bu tarihi fırsatı kaçırmayalım" dedi.

Selahattin Demirtaş, yarın Uludere'deki törene katılacağını söyledikten sonra konuşmasını Kürtçe tamamladı. - Demirtaş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş; Soma'yı Ziyaret Etti (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement