Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu'nun Konya Ziyareti - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu'nun Konya Ziyareti

Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu\'nun Konya Ziyareti

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze'ye yönelik saldırılar karşısında İsrail'in tekrar suçüstü yakalandığının tespit edilmesi gerektiğini belirterek, "İslam ülkeleri Filistin devletini uluslararası ceza mahkemesine gitmesine destek vermeli. Ve orada İsrail ilk defa uluslararası ceza mahkemesi hakimleri önüne getirilmelidir" dedi.

18.07.2014 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze'ye yönelik saldırılar karşısında İsrail'in tekrar suçüstü yakalandığının tespit edilmesi gerektiğini belirterek, "İslam ülkeleri Filistin devletini uluslararası ceza mahkemesine gitmesine destek vermeli. ve orada İsrail ilk defa uluslararası ceza mahkemesi hakimleri önüne getirilmelidir" dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Konya'ya gelen Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Hacıveyiszade Camisi'nde Cuma Namazını kıldıktan sonra vatandaşlarla selamlaştı. Beraberinde MHP Konya Milletvekilleri Faruk Bal, Mustafa Kalaycı, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve partililerin eşliğinde seçim çalışmalarını sürdüren İhsanoğlu, kendisini desteklemeye gelen vatandaşları ve partilileri seçim otobüsünün içinden selamladı. Seçim otobüsüyle şehir turu atan İhsanoğlu, otobüsün önünde kendisini alkışlayan partilerin eşliğinde Mevlana Meydanı'na kadar geldi. Mevlana Müzesi'ni de ziyaret eden İhsanoğlu'nun müzeye girişinde izdiham yaşandı. Müze girişinde İhsanoğlu'na Türk Bayrağı ve çeşitli hediyeler verildi. Ardından Mevlana'nın sandukası başına giden İhsanoğlu, dua okuduktan sonra müze bahçesinde restorasyon çalışmalarını yürüten restoratörlerle sohbet etti. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören İhsanoğlu, ardından Mevlana Çarşısı'nda düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

"DÜNYA BUNU DURDURMAK İÇİN GEREKEN TEŞEBBÜSÜ YAPSIN"

İsrail'in Gazzelilere yönelik defalarca zulüm yaptığını ifade eden İhsanoğlu, "Bu zulüm bitsin. Dünya bunu görsün ve dünya bunu durdurmak için gereken teşebbüsü yapsın. Biz ilk günden itibaren bunu lanetledik. ve ilk günden itibaren Güvenlik Konseyi'nin kararı eksik çıkmıştır. Bir ateşkes kararı çıkmıştır. Fakat İsrail'in orantısız saldırılara, savaş suçları içinde olmasını kınamamıştır. ve zalimle mazlumu, gaddarla mağduru bir araya mütalaa ederek ikisin de ateşkese davet etmiştir. Biz bunu da kabul ettik, bunu da destekledik" dedi.

"İSRAİL CEZA MAHKEMESİ HAKİMLERİ ÖNÜNE GETİRİLMELİDİR"

2009'un başlarında da benzer hareketlerin olduğunu hatırlatan İhsanoğlu, "Gene havadan bombardıman, gene yer harekatı, gene savaşlarda yasaklanmış silahların kullanımı. Bunlar yapıldığı zaman, ben başka yol da denedim. Cenevre'ye gidip İnsan Hakları Komisyonunda bir karar çıkarttım ve çok ünlü bir Güney Afrikalı Musevi asıllı bir hakimin başkanlığında bir heyet kurduk. Bir rapor hazırlanmıştır. Bu raporda İsrail ilk defa tarihinde suçlanıyor. Delillerle tespitlerle tartışma kabul edilmez burhanlarla İsrail'in savaş suçu işlediği tespit edilmiştir. ve bu raporu biz tekrar Birleşmiş Milletlere götürüp kabul ettirdik. Şimdi yapılacak şey bunun tekrar edilmesidir. ve İsrail'in tekrar suçüstü yakalandığını tespit etmektir. Bundan sonra yapılacak bir şey daha var; Filistin'in Birleşmiş milletler üyesi olduğuna göre, Filistin'in bu hakkı doğmuştur. Yani uluslararası ceza mahkemesine gitme hakkı doğmuştur. İslam ülkeleri Filistin devletini uluslararası ceza mahkemesine gitmesine destek vermeli. ve orada İsrail ilk defa uluslararası ceza mahkemesi hakimleri önüne getirilmelidir. Yapılacak şey budur" diye konuştu.

"PROBLEMİ ÇÖZMEK İÇİN ULUSLARARASI GÜCÜ KULLANACAĞIZ"

İsrail'e katil diyerek sorunun çözülemeyeceğini kaydeden İnsanoğlu, "İsrail'i suçlayacağız, katil diyeceğiz, cani diyeceğiz, zalim diyeceğiz, gaddar diyeceğiz, fakat bunu demekle sorunu çözmüyoruz. Problemi çözmek için uluslararası gücü kullanacağız. ve bu güç biz de var. Yeter ki rasyonel akılcı bir şekilde Filistinli kardeşlerimize destek verelim" şeklinde konuştu.

Konyalılardan Filistin'e yardım çağrısında bulunan İhsanoğlu, "Filistin'e yardımlarınızı Diyanet Vakfı, Kızılay yoluyla, istediğiniz hayır cemiyetleri vasıtasıyla yapınız. Türkiye hükümeti hayır kurumlarımız hep oraya çalışmıştır. Ben bunlara çok destek verdim, siz de muhakkak imkanınız ölçüsünde yardımcı olunuz. Bizim bu kardeşlerimizin yanında olmamız lazım" dedi.

İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiğini de dile getiren İhsanoğlu, "Her üç beş senede Filistin'de bu günlerde gördüğünüz tatbikatı, bu gördünüz zulümleri, bu gördüğünüz insan hakları çiğneme faaliyetlerini yapıyor, tekrarlıyor. İnşallah bir daha olmaz. Ama muhakkak ki biz karşısında doğru bir şekilde duralım. Münhasıran bağırmak değil, münhasıran heyecanlı ifadelerle değil biraz da uluslararası ilişkilerin gereği olarak adımlar atalım" ifadelerini kullandı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu'nun Konya Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement