ÇÜ Halk Kültürü Evi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

ÇÜ Halk Kültürü Evi Açıldı

Adana'da Düyunu Umumiye İdaresi binası olarak kullanılan konak, ATO tarafından restore edilip, kültür evi olarak hizmete açıldı.

20.01.2015 17:01  Güncelleme: 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düyunu Umumiye İdaresi binası olarak kullanılan, Adana Ticaret Odası'nca restore edilen ve Çukurova Üniversitesine (ÇÜ) devredilen konak, kültür evi olarak hizmete açıldı.

Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından, merkez Seyhan ilçesi Türkocağı Mahallesi'nde satın alınıp restore edilen Kısacıkzade Konağı'nın ÇÜ'ye tahsis edilmesi ve ÇÜ Halk Kültürü Evi olarak hizmete girmesi dolayısıyla tören düzenlendi.

Vali Mustafa Büyük, törendeki konuşmasında, kendine özgü mimarisi korunan yapının, kent kültürünün yaşatılacağı konuma getirildiğini belirtti.

Konağın restore edilmesi kadar fonksiyonel hale getirilmesinin de önem taşıdığını vurgulayan Büyük, şunları söyledi:

"Belki bu noktada bazı çalışmaları geliştirmemiz de gerekebilir. Halk kültürü dediğimiz zaman sadece hayat biçimi, giyim, kuşam değil, somut olmayan kültürel miras diye adlandırdığımız sözlü, adet, gelenek, duruma göre eğlenmeyi de içine alan kültürlerin burada yaşatılmasını sağlamak da önemli. Bazı illerde bu anlamda sıra gecesi, helva gecesi gibi belirli zaman dilimi içinde geçmişten gelen geleneği, gelecek nesillere de aktarabilmek için özel konseptler geliştirebiliyorlar. Bu da kültür ve turizm açısından, kenti ziyaret eden insanlar açısından çok daha anlamlı hale geliyor. Bu mekanın bu manada kullanılır hale gelmesi de mümkün."

"İbret vesikası"

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Türk milli mimarisini ayakta tutmaktan öte konağın, geçmişte Düyunu Umumiye binası olarak kullanılmasından da çıkarılacak dersler olduğunu belirtti.

Emperyalizmin, Osmanlı döneminde vergi toplama hakkını devletin elinden aldığını, bu bölgenin vergilerini topladığını ve alacaklarını tahsil ettiğini anlatan Sözlü, şöyle konuştu:

"Binanın, bu özelliğiyle bir ibret vesikası olarak yaşatılması ve muhafaza edilmesinin ayrı bir önemi var. Bir dönem, cihan imparatorluğunun içerisine düştüğü zafiyeti yani zayıflık dönemimizi de hatırlatması açısından gençler ve bizler için ibret alacağımız bir binadır. 'Bize bir şey olmaz' diyenlere hatırlatmak isteriz ki 3 kıtada toprağı olan koca Osmanlı, kendi vergisini toplayamaz hale gelmiştir. Geçmişten ders almalıyız."

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da bu tür yapıların, kent kültürünün korunması ve yaşatılmasında önemli işlev gördüğünü belirterek, kültür evinin, maddi halk kültürünün derlenmesi, araştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulduğunu kaydetti.

ATO Başkanı Atila Menevşe de geçmişten geleceğe ışık tutulmasına katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Kibar ile ATO Başkanı Menevşe, konağın üniversiteye tahsisini içeren protokolü imzaladı.

Katılımcılar, ÇÜ Halk Kültürü Evi olarak düzenlenen konağı hizmete açtı.

Düyunu Umumiye İdaresi

İtilaf devletlerinin Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetlemek ve alacaklarını tahsil etmek için kurduğu Düyunu Umumiye İdaresi, Kısacıkzade Konağı'nda faaliyette bulundu.

Savaş yıllarında Osmanlı Devleti'nden alacaklarını tahsil etmek isteyen işgalci devletler İngiltere, Fransa ve Rusya, halkın öz kaynaklarına bile el koyma yetkisi bulunan memurlarını burada çalıştırdı. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat ÇÜ Halk Kültürü Evi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.


Advertisement