Çözüm Süreci, Doğu ve Güneydoğu'da Turizmi Canlandırdı - Son Dakika
Ekonomi

Çözüm Süreci, Doğu ve Güneydoğu'da Turizmi Canlandırdı

Çözüm Süreci, Doğu ve Güneydoğu\'da Turizmi Canlandırdı

TÜRSAB'ın "Çözüm Süreci ve Bölgesel Turizm Raporu"na göre çözüm süreciyle birlikte yerli ve yabancı turist sayısı 2013'te 2 milyonu aştı.

19.10.2014 15:08  Güncelleme: 09:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin "Çözüm Süreci ve Bölgesel Turizm Raporu"na göre son yıllarda terör olaylarının sona ermesi ve barış süreciyle Doğu ve Güneydoğu illerinde turizm canlandı.

Daha önce binlerle ifade edilen yerli ve yabancı turist sayısı 2012 yılında 1,5 milyona ulaşırken, 2013'te ise 2 milyonu aştı.

ATILAN ADIMLARIN SONUCU ALINIYOR

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bölgeye iş ve aş verecek sektörün turizm olduğunu belirterek, birkaç yıl içinde atılan adımların sonuçlarının alındığını ifade etti.

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısını 2023 yılında 5 milyona çıkarma hedefleri olduğunu aktaran Ulusoy, son dönemde meydana gelen olayların bu hedeflerini durduramayacağını vurguladı.

ZİYARETÇİ SAYISINDA ŞANLIURFA İLK SIRADA

Turizm Bakanlığı verilerine göre sadece Şanlıurfa'ya geçen yıl 605 bin kişi turizm amaçlı ziyaret yaptı.

Mardin'de bu rakam 351 bin, Diyarbakır'da ise 230 bin kişiyi geçti. Raporda, GAP Bölgesi'ne yapılan turistik turların son olayların ardından bir miktar durakladığı belirtildi.

3 MİLYAR LİRALIK TURİZM YATIRIM BELGESİ ALINDI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki şehirlerde turizm yatırımları da hız kazandı. 2000 yılında bu bölgelerde en çok rağbet gören 8 ilde toplam belgeli turizm tesisi sayısı 102 iken, bu rakam 2013 yılı sonunda 188'e yükseldi.

Benzer şekilde bu illerdeki yatak sayısı da 11 bin 272'den yüzde 165'lik bir artışla 29 bin 935'e çıktı. Son 13 yılda tesislerin en hızlı arttığı iller arasında Şanlıurfa ilk sırada yer aldı. Bu dönemde Şanlıurfa'da tesis sayısı 3 katına çıkarken, yatak sayısı da 6 kat yükseldi.

TURİZMCİLERİN GÖZDESİ GAZİANTEP, MARDİN, HATAY

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2001-2014 yılları arasında bölgedeki iller için alınan teşvik belgesi sayısı 324 oldu. Toplam 3 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi alınırken, 12 bin 525 kişilik toplam istihdam sözü alındı. Turizmcilerin yatırım yapmak için en istekli olduğu iller arasında Gaziantep, Mardin, Hatay öne çıktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çözüm Süreci, Doğu ve Güneydoğu'da Turizmi Canlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • adanalı01: Adiler ortalığı karıştırarak bu turizmi bitirdiler 0 0 Yanıtla
  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.

  • Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları
    22:04 Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası ilk toplantısını yapacak. Toplantıda İran-İsrail gerilimi, sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve enflasyonla mücadele başlıkları ele alınacak.


Advertisement