Çorum'da Adli Yıl Açılışında Adalet Vurgusu - Son Dakika
Yerel

Çorum'da Adli Yıl Açılışında Adalet Vurgusu

Çorum\'da Adli Yıl Açılışında Adalet Vurgusu

Çorum’da adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende adalet vurgusu yapıldı.

01.09.2015 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'da adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende adalet vurgusu yapıldı.

Adliye Sarayı önünde düzenlenen törene Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel, Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, yargı mensupları ile avukatlar katıldı.Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel ve Baro Başkanı Altan Akpınar tarafından Atatürk Büstü'ne çelenk sunuldu.

Törende bir konuşma yapan Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, "Bizim tarafımız daima hukuktur, hukukun üstünlüğüdür. Pusulamız; haktır, adalettir" dedi.

Doğruya doğru demek namus borçları olduğunu kaydeden Akpınar, son dönemde yüksek yargının esen rüzgara göre tavır almasının, avukatların, baroların, hukukun üstünlüğü mücadelesindeki önemini daha da artırdığını belirtti.

Yeni adli yıla yerel anlamda da sorunsuz girmediklerini dile getiren Akpınar, "Çorum Adliye Sarayı hizmete girmesinin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen fiziksel anlamda gereksinimlere cevap verememektedir. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için en iyi alternatif ek bina yapılması olacaktır. Ek bina ile ilgili hem bizim, hem de Başsavcımızın girişimleri olmuştur. Bu girişimler sonuçsuz kalmamış talebimiz 2016 yılı yatırım programına alınmıştır. Başsavcılığımızla işbirliği içinde hareket ederek bu sorunu çözeceğimizden eminiz" diye konuştu.

Son günlerde artan terör olaylarına da değinen Akpınar, "Son günlerde gençlerimizi bir bir toprağa veriyoruz. Yaşam hakkı her şeyden yücedir. Hangi sebeple olursa olsun, kan üzerinden yapılan pazarlığa göz yummamız söz konusu değildir. Şehitlerimize rahmet, ailelerine ve ulusumuza sabır, başsağlığı diliyorum.

Teröre, hukuksuzluğa karşı adalet paydasında buluşalım ve hep birlikte, bir kez daha adalet mülkün temelidir, ülkemizin adaletsiz kalmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

YARGI ÜLKENİN İTİBARIDIR

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel, yargının itibarının, ülkeni itibarı olduğunu, gelişmiş toplumların hukuk sisteminin de gelişmiş olduğuna dikkat çekti.

Yargı bağımsızlığının, hukuk devletinin ön koşulu ve adil yargılamanın temel gayesi olduğunu dile getiren Yüksel, "Bundan dolayı hakim hem bireysel, hem de kurumsal yönleriyle yargı bağımsızlığını temsil ve muhafaza etmelidir. Tarafsızlık, yargı görevinin tam ve doğru bir şekilde yerine getirilmesinin esasıdır. Bu ilke sadece bizatihi karar için değil, aynı zamanda kararın oluşturduğu süreç açısından da geçerlidir. Doğruluk ve tutarlılık, yargı görevinin düzgün bir şekilde yerine getirilmesinde esastır. Hakimlik makamının gerektirdiği performans açısından gerekli olan; herkesin mahkemeler önünde eşit muameleye tabii tutulmasını sağlamaktır. Ehliyet ve liyakat, hakimlik makamının gerektirdiği performansın ön koşuludur. Kişisellikten arınmış, akla, vicdana, dosya kapsamına ve evrensel hukuk ilkerine uygun kararların verebildiği, esası koruyan pratik usul kurallarının uygulandığı, kısa sürede sonuç alarak hakkın sahibine teslim edilebildiği bir ülke yargısından çok hakim ve savcıların tarafsızlık, bağımsızlık ve ehliyetlerinin konuşulduğu bir ülke yargısını bizde arzu etmiyoruz.'Devletin temeli adalettir' düşüncesiyle yeni adli yılın, ülkemize, ilimize, tüm hakim savcı ve adalet personeline hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

ADLİYELERDEKİ İŞ YÜKÜNDE HER YIL YÜZDE 15 ARTIŞ VAR

Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, adliyelerde iş yükünün her yıl yüzde 15 daha arttığına dikkat çekerek, gerekli alt yapı düzenlemelerine rağmen bina ve teknik kapasitenin geliştirilmesine gereksinim duyulduğunu söyledi.

Başsavcı Yurdagül, bu artışta nüfus, sosyal medya ve iletişim imkanlarının artması ile ticari faaliyetlerin yoğunluk kazanması gibi etkenler kadar vatandaşların hak arama alışkanlığının gelişmesinin de önemli rolü bulunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde adliyelerin fiziki kapasitelerinin geliştirilmesi için harcanan yoğun çabaya rağmen iş artış hızı sebebiyle ihtiyaç tam olarak karşılanamadığını dile getiren Yurdagül, Bu ihtiyacın karşılanmasında uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiği gibi, arabuluculuk, uzlaşma gibi alternatif çözüm yollarının geliştirilmesinin de önem arz ettiğini vurguladı.

Çorum Adliyesi'nin 2006 yılında faaliyete girmesine rağmen artık ihtiyaca cevap veremez durumda olduğunu hatırlatan Yurdagül, "Bugüne kadar ihtiyacın giderilmesi için çalışmalar yaptık. Bu çerçevede ek bina yapımı konusunda yaptığımız girişimler neticesinde 2016 yatırım programı çerçevesinde değerlendirmeye alındı. Bu konudaki gelişmeleri dikkate alarak, kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesi ve hizmet gereklerini de gözeterek mevcut ek binamız ile Hitit Üniversitesi'nden devir alacağımız binaya ana binadan hangi birimlerin taşınacağı konusunu değerlendireceğiz.Ayrıca bina güvenliği bakımından turnikeli geçiş sistemi duyarlı kapı ve x-ray uygulamasını hayata geçireceğiz. Turnikeli geçişler adaletkart ve barokart ile sağlanabilecek. Hepimizin güvenliği için alınacak tedbirlere binada görev yapan ve çalışmalarını büyük kısmını adliye binası içinde geçiren tüm hakim, cumhuriyet savcısı ve avukat meslektaşlarımız ile adalet personelinin özenle riayet etmelerini istirham ediyorum" diye konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çorum'da Adli Yıl Açılışında Adalet Vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı
    06 Nis Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı

    Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının (AA) kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Çakır, AA'nın Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmakta büyük bir rol oynadığını belirterek, kurumun başarılı çalışmalarına ve güvenilir habercilik anlayışına vurgu yaptı. Ayrıca, Anadolu Ajansının kuruluşunda emeği geçenleri şükranla anarak, tüm çalışanlara başarılar diledi.

  • Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor
    06 Nis Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor

    İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Müslümanlar, her ramazan düzenlenen iftar programlarında bir araya geliyor. Dublin'deki İslam Kültür Merkezi, iftar programlarına ev sahipliği ederek, ülkede yaşayan Müslümanların bir araya gelmesine vesile oluyor. İslam Kültür Merkezi Müdürü Ahmed Husain ve Sosyal Yardım Ofisi Temsilcisi Amilah Ali ile iftarlara katılanlar, AA muhabirine ramazan ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı
    06 Nis MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı

    MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ürgüp'te yapılan usulsüzlüklere yapılan itirazlar sonucunda seçimlerin yenilenmesi kararı alındığını duyurdu.

  • Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı
    06 Nis Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı

    Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımın mağdurları, soykırımın uluslararası güçlerin vekalet savaşından kaynaklandığını ve uluslararası toplumun sessiz kaldığını eleştiriyor. Sağ kurtulanlar, soykırımın önlenebilir bir insanlık felaketi olduğuna inanıyor. Soykırımın nedeni toprak ve kaynakların kontrol altına alınması isteği olarak belirtiliyor. Ruanda hükümetinin cezalandırma, inkar ve manipülasyonlarına inanılmaması gerektiği vurgulanıyor.

  • BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak
    06 Nis BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren BTK Akademi, lise ve üniversite öğrencilerine siber güvenlikten yapay zekaya kadar çeşitli konularda eğitimler verecek. İstanbul ve Ankara'nın ardından Anadolu'nun farklı bölgelerinde açılacak programlarla gençlerin bilgi ve birikim düzeylerini artırması hedefleniyor. Eğitimler ücretsiz olarak sunulacak ve katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk
    06 Nis MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, Ürgüp ilçesinde seçimlerin yenilenmesi kararına ilişkin yaptığı açıklamada, MHP'nin usulsüzlükleri takip ettiğini ve hukuki mücadelede başarılı olduğunu belirtti. Kılıç, seçimlerin 2 Haziran 2024'te yenileneceğini ve MHP'nin adayı Mustafa Öz ile birlikte Ürgüp için çalışacaklarını ifade etti.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti
    06 Nis Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti

    Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti. Ziyarette ilçenin genel durumu ve belediyenin geleceğe yönelik projeleri üzerinde konuşuldu.

  • CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı
    06 Nis CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı

    Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ceyhan'da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak görevine başladı. Aydar, binlerce Ceyhanlıya hitap ederek teşekkürlerini iletti ve 112 mahallesinde yoğun şekilde hizmet vereceklerini vurguladı.

  • Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı
    06 Nis Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde seçimleri kazanarak yeniden başkanlığa seçilen Mikail Sülük mazbatasını aldı. İkinci dönem için mazbatasını alan Sülük, çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

  • Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi
    06 Nis Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi

    Ticaret Bakanlığı, yılın ilk çeyreğinde 14 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Türkiye ekonomisinin büyüme gösterdiği ve ihracatın arttığı belirtilen açıklamada, illerdeki ihracat artışlarının yerel kalkınmaya katkı sağladığı ifade edildi.

  • Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı
    06 Nis Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı

    CHP'li Şükrü Erdem, mazbatasını alarak yeni görevine resmen başladı. Erdem, halka layık olmak için var gücüyle mücadele edeceğini belirtti.

  • Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu
    06 Nis Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde yapılan muhtarlık seçiminde yerel gazeteci Sedat Ceylan, en yakın rakibine 1 oy fark atarak köyün yeni muhtarı seçildi. Ceylan, 6 yıldır ulusal ve yerel haber muhabiri olarak görev yapmaktadır.


Advertisement