Çoruh Nehrinin Kirlilik Sorunu Çözülüyor - Son Dakika
Güncel

Çoruh Nehrinin Kirlilik Sorunu Çözülüyor

Bayburt Belediyesi, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden Çoruh'un, kanalizasyon ve evsel atıklar nedeniyle kirletilmemesi için çalışma yürütüyor.

30.06.2014 11:23  Güncelleme: 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt Belediyesi, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden Çoruh'un, kanalizasyon ve evsel atıklar nedeniyle kirletilmemesi için çalışma yürütüyor.

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Bayburt'tan doğan Çoruh Nehri'nin İspir, ardından da Artvin'e ulaştığını, ardından ülke sınırlarını terk ederek Batum'dan Karadeniz'e döküldüğünü söyledi.

Çoruh Nehri'nin Bayburt için önemli olduğunu vurgulayan Memiş, "Porsuk Çayı Eskişehir'e çok şey kattı. Biz de şehrin ortasından akan pırıl pırıl Çoruh'u Bayburt'umuzla neden buluşturmayalım. Bayburt'ta kanalizasyon altyapısı çok eski ve kanalizasyonun çoğu Çoruh Nehri'ne akıyor. Dolayısıyla Çoruh kirli, kirleniyor, yani Çoruh'u kirletiyoruz ama bu kirliliğin önlenmesi lazım, buna dur demek gerekiyordu" dedi.

Memiş, 30 Mart'ta yapılan seçimlerde Bayburt Belediye Başkanı seçilmesinin ardından bu konuda çalışma başlattığını dile getirerek, "Seçimlerin hemen akabinde kanalizasyon çalışmalarını başlattık. Kanalizasyon artık Çoruh'umuza akmayacak. 2014 yılı sonu itibariyle kanalizasyon çalışmaları tamamlanacak. Bu çalışma tamamlandıktan sonra Kaleardı bölgesinin ilerisinde yapımı devam eden arıtmayla Çoruh kurtarılmış olacak ve kanalizasyon Çoruh'u kirletmeyecek" ifadelerini kullandı.

Memiş, bu çalışmadan sonra Çoruh Nehri ile ilgili daha farklı çalışmalar düşündüklerini de dile getirerek, "Porsuk Çayı'nın Eskişehir'e, Yeşil Irmak'ın Amasya'ya kattıklarını Çoruh ile Bayburt'umuza neden katmayalım ki. Bunun için de ben biliyorum, ben yapıyorum şekliyle değil, Eskişehir'e, Amasya'ya gideceğim, gerekirse Çoruh gibi nehirlerin şehrin içinden aktığı Avrupa ülkelerine de gideceğiz. Onların yaptıklarını yerinde inceleyip teknik elamanlarımızla takip edeceğiz, öğreneceğiz, projelendireceğiz ve inşallah kanalizasyondan sonra Çoruh'umuzu bu anlamda Bayburt'umuzun hizmetine katacağız. Çünkü biliyoruz ki su hayattır, Çoruh da Bayburt'umuz için hayat olacaktır inşallah" diye konuştu.

-İçme suyu ve katı atık bertaraf tesisi

Yapımı devam eden kanalizasyon çalışmalarının yanı sıra içme suyu ve katı atık bertaraf tesislerinin de ihalelerinin yapıldığını belirten Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlimiz için yapılacak altyapı çalışmalarının toplam maliyeti yaklaşık 50 milyon lira civarında olacak. Bu çalışmalarla 2015 yılı sonu itibariyle altyapı ile ilgili hiçbir sorunumuz kalmayacak. Bu sorunların tamamlanmasının ardından kalıcı asfaltlarla şehrimizi buluşturacağız. Caddelerimizi kapladığımız parkelerimiz artık eskimeyecek, artık bir yıl sonra sökülmeyecek. Şunu ifade edeyim ki burada yaşayacağımız sıkıntıların süresi bellidir. Bu 18 aylık bir süredir ve inşallah ondan sonra yollarımız asfalt, kaldırımlarımız daha sağlam ve 10 yıl belki 15 yıl artık bozmayacağımız yollara kavuşacağız." - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çoruh Nehrinin Kirlilik Sorunu Çözülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement