Çoruh Havzasında Çiftçilere Erken Uyarı Sistemi - Son Dakika
Güncel

Çoruh Havzasında Çiftçilere Erken Uyarı Sistemi

Çoruh Havzasında Çiftçilere Erken Uyarı Sistemi

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği projeyle Çoruh havzasında bulunan Erzurum'un Oltu, Uzundere ve İspir ilçelerinde çiftçilerin yararlanması için 'Erken uyarı sistemi' kuruldu.

15.10.2015 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği projeyle Çoruh havzasında bulunan Erzurum'un Oltu, Uzundere ve İspir ilçelerinde çiftçilerin yararlanması için 'Erken uyarı sistemi' kuruldu. Toprak ile havadaki nem, sıcaklık derecesi, yağış, don gibi olaylarla hastalıklar, Tortum Şelalesi'nin yanına kurulan erken uyarı sistemi sayesinde öğrenilecek. Elde edilen bilgiler uzman ekipler tarafından değerlendirilecek ve SMS yolu ile çiftçilere ulaştırılacak. Uzundere İlçe Tarım Müdürü Kürşat Yıldız, "Çiftçi, erken uyarı sistemi sayesinde don, hastalık gibi nedenlerden artık zarar görmeyecek" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KUDAKA tarafından desteklenen 'Gökten dört elma düştü' projesiyle Çoruh havzasında bulunan Oltu, Uzundere, İspir ilçelerine ikişer olmak üzere toplam 6 erken uyarı sistemi kuruldu. Erken uyarı sistemlerinin çiftçinin hizmetine girmesi nedeniyle Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Şelalesi önünde bir tören düzenlendi.

Erken uyarı sistemi konusunda çiftçileri bilgilendiren Uzundere Gıda, Tarım ve hayvancılık Şube Müdürü Kürşat Yıldız, bitki sağlığı ile mücadele programı kapsamında hazırladıkları projenın çiftçilere önemli katkılar cağlayacağını bildirdi. Kürşat Yıldız, şunları söyledi:

"Tahmin ve erken uyarı sistemi, havanın, toprağın sıcaklık, yağış, rüzgar, nem değerlerini anlık ve uzun süreli kayıt altına alıyor. Elde edilen değerler, bitkisel üretim için yorumlanıyor ve üreticiye SMS yolu ile gönderilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Erken uyarı sistemi, meyve, sebzelerin hastalıklarını önceden tahmin edebiliyor. Sistem sayesinde koruyucu zirai ilaçlamalar objektif veriler doğrultusunda yapılacak ve hastalık etmenleriyle mücadelede optimum fayda sağlanacaktır. Ayrıca sulama miktarını hesaplıyor, meteorolojik ölçümlerle don uyarısı yapıyor. Üretici, sistem sayesinde 5 günlük hava durumunu görerek zirai faaliyetine yön verir. Çiftçi, erken uyarı sistemi sayesinde don, hastalık gibi nedenlerden artık zarar görmeyecek."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar da sağlıklı ve dengeli beslenme talebinin güvenli gıda tüketiminin önemini artırdığını bildirdi. Piyasaya sürülen ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olması gerektiğine işaret eden Akar, artık tüketicinin de bilinçli davrandığını belirtti. Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılmasını hedef aldıklarını anlatan Osman Akar, böylece doğal kaynakların iyi korunacağını, elde edilen ürünlerin sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırılacağına vurgu yaptı.

Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ise erken uyarı sisteminin yaygınlaştırılmasının son derece faydalı olacağını belirtti. Turizm ve seracılık yapılan Uzundere ilçesinin bir cazibe merkezi olmasını hedeflediklerine dikkati çeken Kaymakam Hacı Arslan Uzan, doğa harikası Tortum şelalesinin rehabilite edilmesi ve çevre düzenlemesi için 450 bin lira harcayacaklarını bildirdi.

Tortum Şelalesi önünde düzenlenen törene Vali Yardımları Haktan Gökçekuyu ile Mehmet Levent Kepçeli, Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Oltu Kaymakamı Gökhan Zengin, Narman Kaymakamı Murat Eren, Tortum Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Uzundere Belediye Başkanı AK Partili Halis Özsoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çoruh Havzasında Çiftçilere Erken Uyarı Sistemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı
    17:52 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Hatipoğlu, Han ilçesinde vatandaşlarla buluştu ve daha sonra 71 Evler Mahallesi'nde yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında Hatipoğlu, kentimizin tamamında yapacakları zafer turunun bir provası olduğunu belirterek, Eskişehir'i kalkındırmak için çıktıkları yolda desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerine teşekkür etti.

  • İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı
    17:51 İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, evinde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilen şüpheli gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli O.B'nin ikametinde arama yaptı. Adresteki incelemede 4 ruhsatsız tabanca ve 23 fişek bulundu. Gözaltına alınan zanlı, emniyete götürüldü.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.

  • Polonya Başbakanı Tusk, Rusya ve Belarus'a yüzde 50 gümrük vergisi konulmasına yakınız
    17:49 Polonya Başbakanı Tusk, Rusya ve Belarus'a yüzde 50 gümrük vergisi konulmasına yakınız

    Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Polonya'da bir araya geldi. Tusk, Ukrayna'ya mali, diplomatik yardım, askeri teçhizat sağlanması, bu ülkenin AB'ye katılım süreci, NATO'ya üye olması konularının tartışılmaz olduğunu belirtti. Tusk ayrıca, Rusya ve Belarus tarım ürünlerine AB tarafından yüzde 50 gümrük vergisi konulmasına bir adım mesafede olduklarını ifade etti.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.


Advertisement