Çok Panel Değil, Daha Çok Elektrik - Son Dakika
Ekonomi

Çok Panel Değil, Daha Çok Elektrik

Çok Panel Değil, Daha Çok Elektrik

Fosil yakıtlar konusunda fakir bir ülke konumundaki Türkiye, başta güneş, rüzgar ve biyoyakıt olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları açısından ise şanslı. Ancak bu kaynakların değerlendirilmesi konusunda henüz yolun başlarında görünüyor.

02.07.2015 03:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fosil yakıtlar konusunda fakir bir ülke konumundaki Türkiye, başta güneş, rüzgar ve biyoyakıt olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları açısından ise şanslı. Ancak bu kaynakların değerlendirilmesi konusunda henüz yolun başlarında görünüyor. Özellikle güneşe dayalı enerji yatırımları yeni yeni kıpırdanıyor. Ancak bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerekiyor. İnform Genel Müdürü Levent Ilgın, konuya ilişkin sorularımızı cevapladı:

>Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından ne durumda?

Bizim yıllık güneşlenme süremiz pek çok ülkeye göre oldukça yüksek. Yüksek enerji açığı da dikkate alınırsa yenilenebilir enerji Türkiye için bir seçenek değil, bir zorunluluk. Ancak maalesef ülkemizde bu alanda oturmamış bir yapıdan söz edebiliriz. Solar sektöründe doğru bilinen yanlışlar ve uygunsuz kurulmuş santraller görüyoruz. Hem de yetişmiş mühendisi ve teknik personel sayısı birçok ülkeden daha fazla olmasına rağmen. Bizim en büyük kaygımız, ülkemizin bir panel çöplüğüne dönüşmesi tehlikesi. Verimlilik analizleri yapılmadan tasarımın göz boyamak için panel çokluğuna dayandırılması bunun ana sebebi.

>Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Her şeyden önce, güneş santrali kurarken, 25 yıllık bir yatırım yapıldığının ve bu yatırımın en erken yedinci yılında geri dönüş sağlayacağının farkına varmalıyız. Bu yüzden de GES yatırımcıları, 10 yıl sonra da dirsek temasında kalabilecekleri deneyimli köklü kurulum firmalarıyla çalışmalı. Bu sadece yatırımcılar açısından değil, ülke açısından da çok önemli.

>Siz bu sektörün neresindesiniz?

İnform, 35 yıldır faaliyet gösteren ve 2002'den beri kesintisiz güç kaynağı sektöründe pazar lideri olan bir firma. 2010 yılında bina, elektrik ve dijital alt yapılar için ürün ve sistemler konusunda uzman, dünyaca ünlü 153 yıllık tecrübeye sahip Legrand'ın bünyesine katıldık. Tüm bu bilgi, birikim ve deneyimin de katkısıyla yenilenebilir enerji alanında öne çıkan bir anahtar teslim mühendislik (EPC) firması haline geldik. Kurduğumuz GES'leri tasarlarken referans noktamız daha çok güç, daha çok panel değil sahanın her bir metrekaresinden maksimum enerjiyi elde edebilmek. Hem teknoloji seçimlerimiz hem de tasarımlarımız bu hassasiyetle ele alınıyor.

>Kurduğunuz GES'lerin verimi nasıl?

Kurduğumuz her bir GES'i üretim değerleri açısından içinde bulundukları dağıtım bölgesindeki eşdeğerlerinin üzerine çıkardık. Bunun bir sebebi de işini büyük bir profesyonellik ile yürüten deneyimli mühendis kadromuzdur. Çözüm sunduğumuz müşterilerimizle yeni projelerde de birlikte çalışabilmemizin nedeni de bu yaklaşımımızdır.

>İşler durumdaki tesislere birkaç örnek verir misiniz?

Kurulumlarını üstlendiğimiz Elmacı Madencilik ve Kayseri Şeker Fabrikası projelerinin geçici kabulleri 2014 yılı içinde tamamlandı. Konya OSB, Bornova Belediyesi ve BUSKİ gibi kıymetli müşteriler ile çalışma fırsatı da bulduk ve 2014 yılı içerisinde bu projeleri tamamladık. 2015 yılı Mayıs ayında yine Elmacı Madencilik firması için 2.3 MWp gücündeki projeyi de tamamladık. Aynı alanda toplam 4.6 MWp kurulu gücünde GES oluşturmuş olduk.

>Hedefl erinizden söz etsek?

2008 yılından bugüne kadar telekomünikasyon firmalarına 1100'den fazla sahada Off Grid sistem kurulumu yaptık. İzinlerin alınması, satın alma, verimli sistem tasarımları, finans çözümleri, statik hesaplamalar, saha uygulama ve bakım dahil anahtar teslimi GES projelerini tamamlayarak solar sektörünün önde gelen EPC firmalarından biri olduğumuzu kanıtladık. Tesislerin ömrü boyunca işbirliği gerektiren solar sektöründe açık ara pazar lideri olmayı hedefl iyoruz.

Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi Çok Panel Değil, Daha Çok Elektrik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı
    18:39 BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,69 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,47 ile bilişim, en çok kaybettiren yüzde 1,23 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. ABD'de kişisel tüketim harcamaları şubatta yüzde 0,8 artış kaydetti. Fed'in faiz indirimine ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

  • Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı
    18:37 Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, Havza OSB'de alan genişlemesi yapılacak sahada inceleme gerçekleştirdi. Havza OSB'nin mevcut alanı 1 milyon metrekareden 10 milyon metrekareye çıkarıldı. Havza OSB, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak.

  • Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi
    18:34 Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi

    Martı TAG ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasında görülen dava 19 Temmuz'a ertelendi. Duruşma sonrası Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, 'Martı TAG uygulamamız aynen devam etmektedir, erişim engeli söz konusu değil. İstanbul'un en büyük ulaşım camiasıyız, davamızı kazanacağız' dedi.


Advertisement