Çocuk Gelin Sorunu "Kız Kampüsü"Yle Çözülecek - Son Dakika
Güncel

Çocuk Gelin Sorunu "Kız Kampüsü"Yle Çözülecek

NİĞDE(AA) - MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Niğde ve çevresinde kız çocuklarında erken yaşta evliliğin önüne geçilebilmesi için yaptırılan "kız kampüsü", ilk öğrencilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

12.02.2016 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NİĞDE(AA) - MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Niğde ve çevresinde kız çocuklarında erken yaşta evliliğin önüne geçilebilmesi için yaptırılan "kız kampüsü", ilk öğrencilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Bölgede, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesinin önüne geçilebilmesi amacıyla "Elde değil evde büyüsün" sloganıyla çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, Kır Bağları mevkisinde 32 bin metrekarelik alanda Niğde Merkez Kır Bağları Kız Eğitim Kampüsü kuruldu. Kampüste 23 derslikli imam hatip lisesi, 32 derslikli kız endüstri meslek lisesi ve 300 kişilik öğrenci yurduyla 2 bin 300 öğrenciye eğitim hizmeti verilecek.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç öncülüğünde, İl Özel İdaresi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Genel Meclisinin katkılarıyla bu dönem hizmete açılacak olan kampüs, kısa süre içinde öğrenci kabulüne başlayacak.

İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde ve çevresinde kırsal kesimlerinde yaşayan ailelerin kız çocuklarını erken yaşta evlendirdiğini ve bu sorunun zaman zaman Türkiye gündemine yansıdığını söyledi.

-"Türk toplumunda aile mefhumu çok önemlidir"

Kız çocuklarının küçük yaşta evliliğinin önüne geçebilmek, gelir seviyesi düşük ailelerin kız çocuklarının konforlu bir ortamda donanımlı bir okulda eğitim almalarını sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Peşin, "Özellikle Türk toplumunda aile mefhumu çok önemlidir. Ailede de anne eğitimi çok önemlidir. Anneler çocuklarını geliştirmede büyük rol oynamaktadırlar. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan şunu temenni ediyorum; Kız çocuklarınızı eğitimsiz, erken yaşta evlendirerek Türkiyemizi ve geleceğimizi karartmayın" dedi.

"Elde değil evde büyüsün" sloganıyla yola çıktıklarını vurgulayan Peşin, kız kampüsünde kız çocuklarının en güzel imkanlarla eğitim almasını, Türkiye'nin geleceğinin teminatı olan gençlerin daha sağlıklı bir ortamda geleceğe hazırlanmasını amaçladıklarını belirtti.

Köy ve kasabalarda yaşayan vatandaşların kız öğrencileri şehir merkezine göndermekten çekindiklerini dile getiren Peşin, şunları kaydetti:

"Aileler, öğrencilerin buraya gelip güvenli, her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı bir okulda eğitim aldığını görecek, muhakkak erken yaşta kız çocukların evliliğinin önüne geçilecektir. Bu projedeki asıl amacımız budur. Rahatlıkla kendi yuvalarındaymış gibi devletin koruması altında, devletin destekleriyle buraya gönderildiklerinde, geleceğimizin teminatı kız çocuklarımız kaliteli eğitim ve daha güzel sosyal imkanlara kavuşacaktır. Özellikle bu projeyi ilk sunduğumuzda, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun çok övgüsünü aldı. Niğde'ye geldiğinde mitingde ilk söz ettiği kız kampüsünü bugün tamamlamanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz."

Otel konforunda yurt hizmeti

Peşin, 2 bin 300 öğrenciye hizmet verecek Niğde Merkez Kır Bağları Kız Eğitim Kampüsü'nün son derece modern bir kampüs olduğunu vurguladı.

Projenin 10 milyon 500 bin liraya ihale edildiğini hatırlatan Peşin, şöyle devam etti:

"Kampüs içerisindeki laboratuvarıyla, uygulama okullarıyla, saç bakım ve yemek atölyeleriyle ve imam hatip lisesinde okuyan öğrencilerimizin uygulama mescitleriyle modern bir merkezi ilimize kazandırdık. Gelecek haftadan itibaren öğrenci kabulüne başlanacak. Kampüste öğrencilerimize otel konforunda hizmet verilecek. 32 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen kampüste 12 bin 500 metrekare yeşil alan, yazlık ve kışlık bahçeler ve sosyal tesis bulunuyor. Bina girişlerinde turnikelerle elektronik öğrenci giriş kartlarıyla da güvenlik üst safhaya taşındı. Burada kız öğrencilerimizin daha güvenilir bir ortamda eğitim görmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Yurtlarımızda saunalar, hamamlar, buhar odalarında daha rahat dinlenebilecekler. Yaz aylarında 12 bin 500 metrekarelik yeşil alanda boş zamanlarını iyi değerlendirebilecekler. Kapalı spor salonu, basketbol ve hentbol sahaları gibi sosyal donatılarla da öğrencilerimizin mutlu eğitim görmelerini sağlayacağız."

İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar da ilde geçmişte çok sayıda erken yaşta evlilik olduğunu, bu sorunun çözümüne katkı sağlanması için böyle bir proje geliştirildiğini söyledi.

Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi konusunda son yıllarda yapılan çalışmalarla önemli gelişmeler sağlandığına işaret eden Yaşar, şu bilgileri verdi:

"Öğrencilerimizin veya kız çocuklarımızın erken evliliğinin önüne geçmek için köy ve kasabalarımızdaki okuyamayan, okumak isteyen öğrencilerimizi bu okulumuzda bu yurdumuzda barındırarak erken evliliğin önüne geçmek için bu projeyi gerçekleştirdik. Son yıllarda ilimizde yapılan çalışmalarla erken yaşta evlilik zaten çok az sayıya indirildi ama biz bunu tamamen ortadan kaldırmak amacıyla bu kampüsümüzü gerçekleştirmiş olduk. Öğrencilerimizin sosyal olarak her türlü imkanları var. Kampüsümüz içinde Türk hamamı, fitness salonu, sauna, kapalı spor salonu, bahçesinde öğrencilerimizin yararlanacağı basketbol ve voleybol sahası mevcut. İlimizde bu tür çalışmalarla erken evliliğin tamamen önüne geçmek için bunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çocuk Gelin Sorunu 'Kız Kampüsü'Yle Çözülecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.


Advertisement