Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan'da - Son Dakika
Güncel

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan'da

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pakistan'a resmi ziyareti sırasında iki ülke arasında stratejik işbirliği ortaklığı kurulmasını öngören ortak açıklama yayınladı.

21.04.2015 10:52  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Pakistan'a resmi ziyareti sırasında iki ülke arasında stratejik işbirliği ortaklığı kurulmasını öngören ortak açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Pekin yönetimi, dış politikasında Pakistan ile ilişkilere öncelik verdiğini yinelerken, Pakistan da Çin ile dostluk ilişkilerini dış politikasının temel taşlarından biri olarak niteledi.

İki ülke, ortak açıklamada Belucistan eyaletinden başlayarak Pencap, Sind ve Hayber-Paktunhva eyaletlerinden geçecek Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru'nda sağlanan ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Pakistan, Çin'in kurduğu ve Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru projeleri için kullanılmasına karar verilen İpek Yolu Fonu'nu memnuniyetle karşıladığını belirtti bildiride, "Kuşak ve Yol" projesinin yapımına aktif bir biçimde katılacağını açıkladı.

Taraflar, Karakurum Geçidinin Yenilenmesi, Gwadar Limanı, Karaçi- Lahor Karayolu (Multan-Sukkur bölümü), Lahor Metrosu Turuncu Hat, Haier-Ruba Ekonomik Bölgesi, Suki Kinari Hidroelektrik Enerji Projesi, Pakistan-Çin Sınır Ötesi Fiber Optik Kablosu gibi önemli işbirliği projelerinin bir an önce tamamlanması konusunda fikir birliğine vardı.

Çin ve Pakistan, hali hazırda 15 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacminin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ticaret hacminin gelecek üç yıl içinde 20 milyar dolara yükseltilmesine karar verdi.

Ortak açıklamada, Pakistan'da Ortak Deniz Bilimsel Araştırma Merkezi kurulmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

"BMGK'da gelişmekte olan ülkelerin temsili artırılmalı" -

Pakistan ve Çin'in güvenlikle ilgili çıkarlarının birbirine bağlı olduğuna işaret edilen ortak açıklamada, iki ülkenin terörle mücadele ve ulusal savunma alanlarında işbirliğini geliştirmeye devam edeceği, uluslararası ve bölgesel güvenlik konuları üzerinde koordinasyonu güçlendireceği vurgulandı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gelişmekte olan ülkelerin temsilinin artırılması ve konuya BM'ye üye ülkelerin çıkarları ve kaygılarına uygun biçimde çözüm bulunması için demokratik danışmalar yapılması çağrısında bulunuldu.

Çin'in bölgede barış ve istikrarın sağlanması için oynadığı yapıcı rolün önemine işaret edilen ortak açıklamada, iki ülke Afganistan'da işbirliğini güçlendirme, Afganistan'daki barış ve uzlaşı sürecini destekleme ve bölgede barışla istikrarın sağlanması için uluslararası toplumla birlikte çalışma kararı aldı.

Çin, Pakistan'ın İstanbul Süreci'nin 2015'te İslamabad'da düzenlenecek 5. Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapmasına destek vereceğini belirtti.

Çin ve Pakistan arasında 51 anlaşma -

Bu arada iki ülke arasında 46 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projesi kapsamında 51 anlaşma imzalandı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, imzalanan anlaşmaların dost ve kardeş ülke Çin ile ilişkilerini daha da güçlendireceğini vurgulayarak, "Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru Pakistan'ın tüm eyaletlerine fayda sağlayacak ve ülkemizi bölgede ticaret ve yatırım merkezine dönüştürecek" dedi. Şerif, koridorun bölgede huzur ve refahın simgesi olacağına işaret etti.

Çin Devlet Başkanı Şi de Pakistan'ın sosyal ve ekonomik kalkınmasına desteklerinin süreceğini belirterek, "Pakistan ile stratejik ortaklığımızı yeni boyutlara taşıyacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da hafif ticari araçla motosiklet çarpışması: 2 yaralı
    00:33 İskenderun'da hafif ticari araçla motosiklet çarpışması: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Numune Mahallesi Dr. Sadık Ahmet Caddesi'nde meydana gelen kazada, hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü ve arkasında oturan bir kişi, sağlık ekiplerince İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Kızılay Başkanı Depremzedelerle İftar Sofrasında Buluştu
    00:33 Kızılay Başkanı Depremzedelerle İftar Sofrasında Buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, depremzede olan vatandaşlara desteklerinin süreceğini belirtti.

  • CD Projekt Red, The Witcher 4: Polaris için çalışmalara odaklandı
    00:33 CD Projekt Red, The Witcher 4: Polaris için çalışmalara odaklandı

    CD Projekt Red, Cyberpunk 2077'nin son aşamasını tamamladıktan sonra kaynaklarını The Witcher 4: Polaris'e aktardığını açıkladı. Şirketin 600'den fazla geliştiricisi bulunuyor ve bunların 400'ü Polaris projesine atanmış durumda. Polaris, Unreal Engine 5 kullanılarak geliştiriliyor ve çıkış tarihi en erken 2025 sonu olarak belirlendi.

  • Xiaomi, Redmi Note 10 Pro ve 10 Pro Max Modelleri İçin Güncelleme Desteğini Sonlandırdı
    00:33 Xiaomi, Redmi Note 10 Pro ve 10 Pro Max Modelleri İçin Güncelleme Desteğini Sonlandırdı

    Xiaomi, her yıl yeni akıllı telefonlarını piyasaya sürerken, eski modellerin güncelleme desteğini sonlandırıyor. Son olarak Redmi Note 10 Pro ve 10 Pro Max modelleri için güncelleme desteği sona erdi. Ancak, cihazlarda güvenlik açığı olması durumunda marka yeni bir güncelleme yayınlayacaktır.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü
    00:22 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde Vedat G.'nin, sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdüğü boşanma aşamasındaki eşi Neşe G.'nin cesedinin başında beklediği ve kimseyi yanına yaklaştırmadığı ortaya çıktı. Cinayet aleti tabancayı başına dayadığı öğrenilen Vedat G.'nin, olay yerine gelen polis tarafından güçlükle ikna edilip, gözaltına alındığı belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.


Advertisement