Çin, 5 Bin Uygur Türkünü Ölüme Göndermiş! - Son Dakika
Güncel

Çin, 5 Bin Uygur Türkünü Ölüme Göndermiş!

Çin'in, 'Doğu Türkistanlılar teröristtir' suçlamasına kanıt oluşturmak için 5 bin Müslüman Uygur'u kaçak yollarla Suriye'deki savaşın içine attığı ortaya çıktı.

29.06.2015 11:32  Güncelleme: 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de Esad rejimi ile muhalifler arasındaki çatışma 4'üncü yılı geride bırakırken Türkiye üzerinden operasyonlardan bir diğeri de gün yüzüne çıktı.

Türkiye'nin Suriye'ye yaptırımına veto uygulayan ABD'nin Türkiye sınırında PKK'ya bağlı PYD'ye devlet kurdurma çabasına şimdi de BM'nin ikinci vetocu daimi üyesi Çin'in Doğu Türkistan planı eklendi. Mart-Haziran arası 4 ayda Hatay ve Kilis'te Suriye'ye geçmek isteyen 400'e yakın Doğu Türkistanlı yakalandı. Doğu Türkistan Dayanışma Derneği Genel Başkanı İsmail Cengiz, pasaportu ve hiçbir izin kağıdı olmayan Doğu Türkistanlıların Çin istihbaratı ile ortak çalışan Türkiye'deki insan kaçakçıları tarafından kandırıldığını söyleyip büyük oyunu deşifre etti.

3 BİN KİLOMETRE YOL GİDİYORLAR

Çin'de oruç tutmalarına bile izin verilmeyen, sebepsiz yere tutuklanarak büyük cezalara çarptırılan Doğu Türkistanlılar, Çin istihbaratı ve Türkiye'deki uluslararası insan kaçakçılarının başlıca hedefi oldu. Türk güvenlik birimleri son aylarda Suriye sınırından Doğu Türkistanlı 400 kişiyi geçişte yakalarken, büyük oyunu Doğu Türkistan Dayanışma Derneği Genel Başkanı İsmail Cengiz, "Türkistanlılar, Suriye'ye gidiyor. Uluslararası bir iş birliği var. İnsanlar iki türlü kandırılıyor. Çin'de zulüm gören daha kentsel yaşamda olan Doğu Türkistanlılara bundan sonraki hayatını Avrupa'da Batı ülkelerinde geçirmek ister misiniz diye temas kuruluyor. Köylerde yaşayan ve aşırı dindar olan, her türlü hayat şartından da uzak olan Doğu Türkistanlılar ise, 'Size Suriye'de yeni bir vatan vaat ediyoruz. 'Fatura yok, yiyecekleri biz vereceğiz' deniliyor. Bu insanlar 50'şerli gruplar halinde Çin'in içlerinden 3 bin kilometre mesafeyi hiçbir pasaportları ve belgeleri olmadan Çin güvenlik birimlerine takılmadan geçiyorlar." sözleriyle anlattı.

DOĞU TÜRKİSTANLILARIN GEÇİRİLDİĞİ GÜZERGAH

Cengiz konuşmasının devamında "Sonra Kamboçya sınırını da aynı şekilde geçiyorlar. Burada Çin istihbaratı, Doğu Türkistanlıları ikna eden Uygurlar ve Türkiye'deki uluslararası insan kaçakçıları devrede. Çin, bu gidişe göz yumuyor. Kamboyça ya da Vietnam'a geçenlere orada Türkiye'de uluslararası insan kaçakçılarının temin ettiği pasaportlar veriliyor. Malezya'ya geçiyorlar. Oradan da İstanbul'a geliyorlar. İstanbul'da gelinen yer Zeytinburnu ve Sefaköy. Buradan da Hatay'a götürülüp, onun üzerinden Suriye'ye geçiriliyorlar." şeklinde konuştu.

UYGURLAR, TÜRKMENLERE KARŞI

Son dört ayda 400 Doğu Türkistanlının Türkiye tarafından Suriye'ye geçmeden yakalandığını, 4 yılda ise bu yolla Suriye'ye götürülen 5 bin Doğu Türkistanlı olduğunu söyleyen İsmail Cengiz, "5 bin kişi geldi 4 yılda. Bunlar dindar insanlar. Muhaliflere katılanlar oldu. Halep'te ise 500-600 Doğu Türkistanlı grup Esad güçlerinin yanında. Karşılarında ise Bayırbucak Türkmenleri var. Mesafe 300-400 metre. Son aldığımız bilgi bu." dedi

ÇİN, TÜRKİYE'Yİ SUÇLAYACAK

Çin'in amacının Uygurları teröristlikle suçlamak olduğunu anlatan Cengiz, "Nasıl ki Avrupa kendi fanatiklerinden Türkiye'ye gelmelerini sağlayıp sonrasında ise 'Türkiye, Suriye'ye insan götürüyor' dediyse aynısını Çin yapacak. 'Doğu Türkistanlı teröristler Suriye'de terör yaptılar.' diyecek" uyarısında bulundu.

BİR HAFTADA 35 UYGUR ÖLDÜRÜLDÜ

Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde Uygur Müslümanlarına yönelik katliamı durmak bilmiyor. Geçtiğimiz hafta Kaşgar'dan gelen 25 Müslüman Uygur'un ölüm haberinin ardından haftasonu da Aksu iline bağlı Kuçar şehrinden bir katliam haberi geldi. Kuçar'ın Uça bölgesinde bir polis kontrol noktasında en az 10 Müslüman Uygur'un Çin işgal polislerince öldürüldüğü belirtildi. Müslüman öğrenci, öğretmen ve memurlara oruç tutmanın yasak olduğu, yasağa uymayanların para cezası verildiği ya da hapse atıldığı Uygur bölgesinde, Uygurlara zorla içki içirildiği, yemek yedirildiği ve yine oruçlarının bozulması için içki festivalleri tertip edildiği ifade edildi. Ramazan'ın başladığı ilk günlerde Pekin yönetiminin Uygur halkının yaşadığı bölgelere yönelik bir genelge göndererek dükkanlarını zorla açık tutmalarını istediği ve yemek yenilen mekanlarda en az 5 çeşit içki bulundurma zorunluluğu getirdiği de gelen bilgiler arasında.

Çin, 5 Bin Uygur Türkünü Ölüme Göndermiş!

Son Dakika Güncel Çin, 5 Bin Uygur Türkünü Ölüme Göndermiş! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (129)

  • umut..bozok.: ulan ırkcı oldum..bu kürtler yüzünden..almayın.esnafı varsa.yardıma.muhtacsa.zamanı.geldi.defolmalarının 52 41 Yanıtla
  • TÜRK MİLLETİ: Her seferinde EZİLMEKTEN asimile olmaktan yakınan KÜRTLER burda aynı duruma maruz kalan TÜRKLER için göbek atıyor! ne oldu la sizin HALKLARIN KARDEŞLİĞİ ha. GERÇEK YÜZÜNÜZ BU FAŞİSTLİKTE ELİNİZE SU DÖKEMEYİZ.. 27 64 Yanıtla
  • halk : Yarabb şu mübarek günlerin hatrına komünist çin devletine öyle bir felaket gônder ki ayağa kalkacak durumları kalmasın inşallah.. 50 1 Yanıtla
  • h: Çekik gözlü şerefsizler. 9 39 Yanıtla
  • Bozok: Kürtler 1000 Yıldır olduğu gibi yine yanlış kayığa biniyor.O yüzden hiçbir zaman iflah olamadılar.Maalesef Gidişat hiç iyi değil.Bu Kürtler'in sonu olacak.Ekmek Yediği vatana Düşmanlık edenden ne Allah Razı olur ne de kul.Sonuç yine hüsran olacak.Olan çocuklara oluyor.. 13 34 Yanıtla
  • karadenizli: internet türk dusmani dolmus. 11 34 Yanıtla
  • bu kürtlerde beyin yok: yahu bu vatanda yaşıyonuz hala ihanet peşindesiniz.bu vatan lazıyla kürdüyle alevisiyle çerkeziyle kurtuluş savaşından çıktı özgürlüğüne kavuştu.bu hainlik ne diye.büyük devletlerin o böl parçala yönet oyunlarına kanıp inanarak tarihden silinirsiniz.Bu ülke işgal edilirse sonunuz asla ermenilere benzemez size bırak toprak vermeyi nefes bile aldırmazlar.beşikteki çocuğa kadar öldürürler.siz bunu anladığınızda iş işten geçmiş olur.olaya geniş perspektifden bakın tarihi az okuyun.okuyunki her önüne gelen ben sizin liderinizim diyen adamdan önce kendi tarihinizi öğrenin. 14 29 Yanıtla
  • manisali: Elin suriyelisine, kurdune sahip ciktikta atalarımıza sahip çıkamadık. 26 13 Yanıtla
  • kürt: herbiji çin devleti 12 26 Yanıtla
  • adalet: ister inanın ister inanmayın HDP heyeti doğu türkistana gidiyor. 24 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.


Advertisement