Taşeron İşçilere Kadro İçin Çıkan Kanun 1 Yıl Ertelenmiş - Son Dakika
Ekonomi

Taşeron İşçilere Kadro İçin Çıkan Kanun 1 Yıl Ertelenmiş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmalarına ilişkin kanunun çıktığını söyledi. Yasanın uygulanması ise sessiz sedasız 2016'ya ertelenmiş.

13.10.2015 08:05  Güncelleme: 08:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda taşeron personel kullanımını sınırlayan kanuni düzenleme yaptıklarını ve bu konuda kararlı olduklarını açıkladı. Ancak Şimşek'in sözünü ettiği düzenlemelerin önemli bir bölümü sessiz sedasız 2016 yılına ertelendi.

Şimşek, taşeron çalışanlarla ilgili açıklamayı dün A Haber'de katıldığı bir programda yaptı. Taşeron işçilerin hem durumlarını düzelttiklerini, hem de haklarını iyileştirdiklerini belirten Şimşek, "Bu kanuni düzenleme ile biz çok net olarak dedik ki 'Kamuda asli işi yapanlar kadroya alınacak.' Ama hizmet alımı konusu esas faaliyet konusu olmayan noktalarda hizmet alımı devam edebilir. Mesela şöyle Maliye Bakanlığı'nın işi nedir bütçe yapmak vergi toplamak vesaire mesela güvenlik bizim işimiz değil. Dolayısıyla şunu anlatmaya çalışıyorum. Yani biz bu konuda kanuni düzenlemeyi yaptık. Çok güçlü bir irade de ortaya koyduk" dedi.

EYLÜL 2014'DE YASALAŞTI

Bakan Şimşek'in sözünü ettiği düzenleme, 11 Eylül 2014'te Resmi Gazete'de yayınlanan 6552 sayılı torba kanunla yapıldı. Torba kanunun 10. maddesiyle, kamu kurumlarında hangi alanlarda taşeron çalıştırılabileceğine ilişkin olarak Maliye Bakanlığı'nın bir liste hazırlaması öngörüldü. Bu listeye göre de, Bakanlar Kurulu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hangi alanlarda personel hizmet alımı yapabileceğini ilan edecek ve kamu kurumlarının her alanda taşeron işçi alımı yapması engellenecekti. Bu madde, dün itibariyle tam 13 aydır yürürlükte bulunuyor. Ancak bugüne kadar Bakanlar Kurulu taşeron alımlarını sınırlayacak listeyi yayınlamadı, listenin niye geciktiğine ilişkin bir açıklama da kamuoyuna yapılmadı.

BÜROKRATLAR ISRAR EDİNCE

Eylül ayında yasalaşan aynı torba kanunun 11. maddesinde de kamuda taşeron çalıştırılmasına ilişkin kısıtlayıcı hükümler de yer aldı. Buna göre, kamuda taşeron olarak çalıştırılan personel sözleşme konusu iş dışında başka bir işte çalıştırılamayacak, buna uymayan bürokratlara da ceza verilecekti. Taşeron sınırlamasına aykırı davranan bürokratlar hem kamunun uğradığı zararı karşılayacak; hem de aylıklarının 5 katı tutarında para cezasıyla cezalandırılacaktı. Ancak 23 Nisan 2015'te meclis kapanmadan hemen önce çıkarılan son torba yasaya, bürokratların ısrarı üzerine tek cümlelik bir madde eklendi. Dikkat çekmeden meclisten geçen ve yasalaşan bu maddeyle, "taşeronların kendi alanları dışında çalıştırılmasını yasaklayan ve kısıtlamalara uymayan bürokratlara ceza verilmesini içeren düzenlemelerin" 1 Ocak 2016'ya kadar uygulanmayacağı hüküm altına alındı. Böylece kamuda taşeron personel kullanımını sınırlayan en önemli yasa maddesi; herhangi bir gerekçe olmaksızın ötelenmiş oldu.

KAMUDA TAŞERONDURMUYOR

Eski Çalışma ve Sosya Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de Temmuz 2014 itibarıyla çalışan toplam 1 milyon 361 bin 673 taşeron işçi çalıştığını; 755 bin 81 işçinin kamuda, 606 bin 292 işçinin özel sektörde alt işverene bağlı olarak çalıştığını açıklamıştı. Kamuda taşeron çalışan sayısının 2015 yılı itibariyle bir milyona yaklaştığı belirtilirken; en az 200 bin çalışanın kamunun asıl işlerinde hizmet verdiği tahmin ediliyor.

ALIMLAR BAŞLADI

Karayollarında'nda asıl işi yaptığı için kadroya alınması gerektiği yargı kararıyla kesinleşen Karayolu çalışanları için de, kadro çalışmaları başladı. Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar, 31 Ağustos itibariyle 600 çalışanın kadroya geçtiğini, 5 bin çalışanın da 19 Ekim'de kadroya alındığını açıkladı. Ağar, "Kasım ayı itibariyle süreç tamamlanmış olacak" dedi. Hürriyet, yargı kararıyla kadroya geçme hakkı kazanan Karayolu işçilerinin yapılan açıklamalara karşın, halen kadroya alınmadığını Ağustos ayı ortasında yaptığı haberle duyurmuştu. (Kaynak:Hürriyet)

Taşeron İşçilere Kadro İçin Çıkan Kanun 1 Yıl Ertelenmiş
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Taşeron İşçilere Kadro İçin Çıkan Kanun 1 Yıl Ertelenmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (30)

  • Bektaş: AKP işçinin garibanin değil patronun yanındadır 37 3 Yanıtla
  • haniiii: Haksizlik.bu.kadro bekleyen insanlar surunecek asgari ucretliler ise alinacak.kabul edilemez bir durum.madem ole taseronlara kendi isin bolumunden universite okuma sansi verin.sonra kpss ye girsinler.taseronlar arasinda en yuksek yapmis belirli kontenjana gore alim yapilsin.asil isi yapmadigi halde kuruma ait bi bolum okmus insanlar var.ama idareye kim yakinsa asil ise getrlmis taseronlar var 27 8 Yanıtla
  • taseron: İnanmayın arkadaşlar kadro vermek isteseler seçimden önce verirler sonraya bırakmazlar hepsi yalan oy için yapıyorlar 31 2 Yanıtla
  • KARS MERKEZ: bu ülkede kamudaki işin yüzde ellisini güvenlikçiler ve temizlikçiler yapıyor ve onlara yemek verilmiyor servise bindirilmiyorlar bildiğin köle. 25 3 Yanıtla
  • Ahmet: Aynen 1 kasımda akepe ana muhalefet olacak chp iktidarında ayrım olmaksızın tüm kamudaki taşeron işçiler kadroya geçecek insan gibi onurlu yaşayacak... 24 1 Yanıtla
  • Siradan insan: Bunlar isi saglama baglayinca ilk isleri tasaron guvenlikleri isten atmak olacak arkadaslar bunlar yoldan cikmis zeten turkiyede is bulmak zor. Kendilerine gelince butce ne yok garbana gelince butce var. Allah balanizi verdi ama hala akillanmadiniz ah altarnatifsizlik 24 1 Yanıtla
  • Diyorumki: Ölme eşşeğim öne..... 22 0 Yanıtla
  • URFALI İBO: Yine SEÇİM Yine AVUTMA politikası. BERDEEEEEEEEEEE zırto ulbe kuşhanalar işiniz gücünüz YALAN ziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirrrttt tırrolar Hiç utanma yüz kızarma yok sizde alın bizim aldığımız asgari ücreti geçinin gör............ 18 2 Yanıtla
  • TASERONU AMELE OLARAK GORMEYİNNN YETERRRRR: MECLİSTE CALİSAN TASERON İSCİYİZZ SAYİN BAKAN GELİNDE BAKİN İNCELEYİN MECLİSİ AYAK USTUNDE TUTANLAR KİMLER TASERON İSCİLER ARTİKKK KADRO İSTİYORUZ HAKSİZLİGİN EN BUYUGU BURDA YAPİLİYO UMARİM BU DURUMLAR DUZELTİLİRDE HAKKİMİZİ KADROMUZU VERİRSİNİZ 18 1 Yanıtla
  • ali: la konuşma zırto 13 yıldır iktidarsınız şimdi mi aklınız başınıza geldi 17 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement