Cihannüma İstanbul Buluşmaları - Son Dakika
Güncel

Cihannüma İstanbul Buluşmaları

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: "(Anayasa Mahkemesi) Kaldırmaya yönelik bir çalışma yok. Anayasa Mahkemesi'nin özellikle başkanlarıyla ilgili sorun var. Şimdiki başkanın da problemi, eski bir kültürün içinde yetişmiş birisi. Suistimalleri görmüş ve bunlara karşı mücadele etmiş.

22.01.2015 22:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi'ni kaldırmaya yönelik bir çalışma olmadığını belirterek, "Anayasa Mahkemesi'nin özellikle başkanlarıyla ilgili sorun var. Şimdiki başkanın da problemi, eski bir kültürün içinde yetişmiş birisi. Suistimalleri görmüş ve bunlara karşı mücadele etmiş. Şimdi kendisi de kendisine göre uygun gördüğü zamanlarda daha önce karşı çıktığı şeyleri yapmaya çalışıyor" dedi.

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği'nce, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen  "İstanbul Buluşmaları"na katılan Şentop, " Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset" başlıklı konuşma yaptı.

Anayasaya Türkiye'de gereğinden fazla anlam yüklendiğini anlatan Şentop, bunun da bazı tartışmaların yaşanmasına neden olduğunu dile getirdi.

Şentop, anayasanın kutsal bir metin haline getirildiğini belirterek, "Türkiye'de bugüne kadar 'anayasa yapmak' için değil, hep başka nedenlerle anayasa yapılmıştır. Türkiye'deki anayasalar, tamamen iktidar mücadelesinin araçları olarak ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyetle birlikte mutlaka demokrasi olması gerekmiyor. 1980'de darbe olmuş. Sonra 3 sene boyunca konsey yönetiyor Türkiye'yi. O zaman bu süreç cumhuriyet sayılmıyor mu? Sayılıyor" diye konuştu.

Türkiye'de özellikle 1960'tan sonra anayasaya özel bir anlam yüklendiğini kaydeden Şentop, şöyle devam etti:

"Çok fonksiyonel bir anlam yüklendi bu süreçte. Anayasa, siyasi iktidarın kaynağı haline getirilmiş. Birçok tartışma anayasaya uzanıyor bu nedenle. Aslında eğer Demokrat Parti iktidardayken yeni bir anayasa yapsaydı, Türkiye'nin siyasi mecrası değişebilirdi. Biz de yapamadık ama en azından telaffuz edebiliyoruz. Anayasanın problemi maddelerden kaynaklanmıyor. Bahsettiğim bu anlam yüklemesinden oluşuyor. Anayasanın hiçbir maddesini değiştirmezsek bile bu anlamı değiştirebilirsek, yeni anayasa yapmış oluruz."

Türkiye'nin yeni anayasa ile ilgili meselesinin hukuki değil, siyasi olduğunu dile getiren Şentop, "Bu konu, büyük ölçüde o aşırı anlam yükleyenlerin değil de bunu hukuki metin olarak görenlerin yönlendirmesine göre ilerliyor. Yeni anayasa konusu, seçimden sonra Türkiye'nin en önemli temalarından, tartışma konularından birisi olacaktır" şeklinde konuştu.

Şentop, bir katılımcının, "Anayasa Mahkemesi'nin kaldırılmasına yönelik çalışma var mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Kaldırmaya yönelik bir çalışma yok. Anayasa Mahkemesi bir vesayet kurumudur. Dünyadakilerin çoğu böyle değildir ama bizdeki bunun için kurulmuştur. Bu manada kurulan üçüncü anayasa mahkemesidir dünyada. Anayasa mahkemeleri, İkinci Dünya Savaşı galiplerinin, mağluplarına dayattığı bir kurumdur. Türkiye, Anayasa Mahkemesi ile kendisini İkinci Dünya Savaşı'nın mağlupları kategorisine sokmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin özellikle başkanlarıyla ilgili sorun var. Başkanken sözlerine itibar eden insanlar çıkıyor ancak bittikten sonra işi bitiyor, gündemden ismi siliniyor. Bu kural değişmez, değişmeyecek. Başkanın da problemi, eski bir kültürün içinde yetişmiş birisi. Suistimalleri görmüş ve bunlara karşı mücadele etmiş. Şimdi kendisi de kendisine göre uygun gördüğü zamanlarda daha önce karşı çıktığı şeyleri yapmaya çalışıyor. Anayasa Mahkemesi'nde şu an, başkanın dışında, kendisinin yaptıklarını yapacak bir başka üyenin olmadığını biliyorum. Bundan sonra da mahkeme, sınırlar içinde çalışan bir mahkeme olarak çalışmaya devam edecek." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cihannüma İstanbul Buluşmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement