Cihan Pehlivanı Koca Yusuf'un Müze Evine Coşkulu Açılış - Son Dakika
Güncel

Cihan Pehlivanı Koca Yusuf'un Müze Evine Coşkulu Açılış

Cihan Pehlivanı Koca Yusuf\'un Müze Evine Coşkulu Açılış

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Bulgaristan’da geçtiğimiz yıl restorasyonuna başlanan Koca Yusuf Müze Evi, coşkulu bir törenle açıldı.

07.09.2015 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Bulgaristan'da geçtiğimiz yıl restorasyonuna başlanan Koca Yusuf Müze Evi, coşkulu bir törenle açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, cihan pehlivanı Koca Yusuf'un Anadolu ve Rumeli Türklüğünü yeniden bir araya getirdiğine dikkat çekerek, "Cihan pehlivanımızın aziz hatırası önünde rahmet ve saygıyla eğiliyorum" dedi.

Koca Yusuf Müze Evi, cihan pehlivanı Koca Yusuf'un köyü Karalar'da düzenlenen geleneksel güreşler festivali öncesi törenle hizmete açıldı. Karakucak Güreşleri ve Koca Yusuf Müzesi'nin açılışı dolayısı ile Balkanlardan ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen Türkler festivale akın etti.

Cihan Pehlivanı Koca Yusuf anısına düzenlenen ve adı verilen güreş festivali öncesi Sumnu kent meydanındaki Koca Yusuf anıtına çelenkler konuldu. Daha sonra Karalar köyünde bulunan cihan pehlivanının restore edilerek müzeye dönüştürülen evinin açılış töreni yapıldı.

Bölge halkının da yoğun ilgi gösterdiği açılışta bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Koca Yusuf'un, Anadolu ve Balkan Türklerinin Bulgaristan'da yeniden buluşmasına vesile olduğuna dikkat çekti. Bir yıl önce temelini attıkları evin aslına uygun şekilde yapılarak müze olarak açılışını gerçekleştiriyor olmanın mutluluk ve gururu içinde olduğunu ifade eden Sözlü, bu proje fikrinin kendisine Karalar köyünde doğup büyüyen, Ceyhanlı yazar Mecit Sağır'dan geldiğini belirterek, "Mecit Sağır ağabeyin önerisi ile 3 yıl önce yola çıkarak bu projeyi hayata geçirdik. Ceyhan'da başladığımız işi yarım bırakmadık ve Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden de oy birliği ile yetki alarak projeyi sürdürdük. Türkiye'de herkes bu projeye muhabbetle yaklaştı. Burayla bir bağ kurmamız gerekiyordu. Bulgaristan Türklüğünün varlığını, Türkiye ile Bulgaristan arasında sağlam ilişkiler tesis etmesini, bundan sonra devam etmesini diliyorum. Türkiye Türklüğü ile Bulgaristan Türklüğünü buluşturan, bu çalışmayı yapmamıza müsaade eden Bulgaristan devletine de teşekkür ediyorum. Bu projenin Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesini katkı sağlamasını diliyorum. Dünyaya nam salmış cihan pehlivanı, hatırası ile bizleri bir kez daha bir araya getirdi. Bunun hazzını yaşıyoruz. Koca Yusuf'un aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

Törende konuşan Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail de, Başkan Hüseyin Sözlü'nün soy adına yakışır şekilde sözünün eri olduğunu göstererek, bu projeyi tamamlayarak hayata geçirdiği için kendisine Bulgaristan Türkleri adına teşekkür etti.

Açılış töreninin ardından gerçekleştirilen Koca Yusuf Güreşleri öncesi de Şeytancık Belediye Başkanı Nureddin Basri İsmail tarafından belediye meclisi kararı ile Başkan Hüseyin Sözlü'ye verilen Fahri Hemşerilik Belgesi takdim edildi.

Sözlü, burada yaptığı teşekkür konuşmasında da cihan pehlivanı Koca Yusuf'un fahri hemşerisi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Sözlü, güreşlerin aralıksız sürdürülmesi için destek olacaklarını da belirterek, Anadolu ve Balkan Türklüğünü bir araya getiren Koca Yusuf adına düzenlenen bu organizasyon sayesinde yeni Koca Yusuflar yetişmesi dileğinde bulundu.

Müze açılış töreni ve Koca Yusuf Güreşleri'ne Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün yanısıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Adana MHP il Başkanı Yusuf Baş, MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütfi Mestan, MHP Tekirdağ il başkanı Enes Kaplan, Adana'nın Feke İlçe Belediye Başkanı Ahmet Sel, İmamoğlu Belediye Başkanı Gazi Adam Hasan, Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Arslan, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filiz, MHP Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Şenol Babayiğit, Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Mustafa Ahmed, Meclis Başkanı Mustafa Mehmed Ahmed, Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mükremin Duygun, Adana Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Adana Belediyesi tarafından 2 otobüs ve özel uçakla yaklaşık 170 kişiden oluşan kafile de katıldılar.

KOCA YUSUF KİMDİR?

Koca Yusuf, kesin tarih tam olarak bilinmese de 1857 yılında Bulgaristan Şumnu'da dünyaya geldi. Grekoromen güreş yapan ve mindere çıkan ilk Türk pehlivan güreşçisi olarak bilinir. 1885 tarihinde Kırkpınar başpehlivanı olmuştur. 1894 tarihinden itibaren de Avrupa ve Amerika'da döneminin en ünlü güreşçileri ile güreşerek hepsinin sırtını yere getirmiş bir sporcudur. Koca Yusuf Lakabından da anlaşılacağı gibi, 1.88 metre boyunda ve 144 kilo ağırlığındaydı. Amerika'da güreşler yaptıktan sonra dönüş yolunda Atlantik Okyanusundaki gemi kazasında 1898 yılında hayatını kaybetti. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cihan Pehlivanı Koca Yusuf'un Müze Evine Coşkulu Açılış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement