CHP'Lİ Çıray, Emekliye İkramiye İstedi - Son Dakika
Ekonomi

CHP'Lİ Çıray, Emekliye İkramiye İstedi

CHP\'Lİ Çıray, Emekliye İkramiye İstedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Kurban Bayramı öncesinde emeklilere ikramiye verilmesi çağrısı yaptı.

04.09.2014 14:38  Güncelleme: 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, "Milyonlarca emeklinin durumu ortada. Çoğu maalesef, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşıyor. Yeni hükümete çağrı yapıyorum. Bu insanları bir nebze rahatlatabilmek için Kurban Bayramı öncesinde 'bayram ikramiyesi' verilmelidir" dedi.

MUTFAĞA ATEŞ DÜŞTÜ

Emeklilerin uzun yıllardır kağıt üzerindeki enflasyon artışına göre zam aldıklarını, ancak "mutfaktaki gerçek enflasyonun" milyonlarca emekliyi günden güne daha da yoksullaştırdığını savunan Çıray, şöyle devam etti:

"Enflasyonun ve hayat pahalılığının en fazla etkilediği kesim hiç kuşku yok ki emeklilerdir. Açlık sınırının 1485 lira olduğu ifade ediliyor. Bağ-Kur emeklisinin ortalama aylığı 965 Lira, SSK emeklisinin ortalama aylığı 1187 Lira. Emekli memurun aldığı ortalama aylık ise 1450 Lira… En düşük maaşlardan bahsetmiyorum bile. Şimdi düşünün; bu maaşlarla en az dört kişilik aile geçinmeye çalışıyor. Bayram geliyor. Emekli yurttaşlarımız her zamanki gibi yarı aç yarı tok bir bayram geçirmeye hazırlanıyor. Kurban kesmek için en az 500-600 lirayı gözden çıkarması lazım. Emekli yurttaşlarımıza hiç olmazsa yılda bir defa bir bayram öncesinde 'bayram ikramiyesi' ödeyerek onları biraz rahatlatın."

EMEKLİ MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILSIN

Çıray, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Resmi rakamlara göre, dört kişilik bir ailenin asgari geçim endeksi son bir yıl içinde 300 liradan fazla bir artış göstermiştir. Yapılan enflasyon zammı ise bunun yarısını bile karşılamamaktadır. Bu da gösteriyor ki, emekli maaşlarında bir iyileştirme yapılmalıdır. Emeklilerimiz bu bayramı da darlık ve sıkıntı içinde idrak edeceklerdir. Hükümetin bu konuda bir adım atmasının zamanı geldi de geçiyor bile… Emeklilere her bayramda makul miktarda bir bayram ikramiyesi ödenmelidir. Bu yolla hem mutfaktaki enflasyon kaybından hem de asgari geçim endeksinden kaynaklanan farklar telafi edilebilir."

EMEKLİLER ARASINDAKİ ADALETSİZLİK GİDERİLSİN

Çıray, 2000 öncesi emekli olanlar ile bu tarihten sonra emekli olan vatandaşlar arasındaki gelir farkı yüzünden yapılan zamların da emekliler arasında adaletsizliğe yol açtığını belirterek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu adaletsizliğe bir çözüm aramalı ve emekliler arasındaki gelir dengesizliğine bir hal çaresi bulmalıdır" görüşünü savundu.

Milletvekili olarak halkın içinde olduğunu ve onların problemlerini dinlediğini vurgulayan Çıray, "Elbette sadece emekli vatandaşlarımızın değil çalışan bütün kesimlerin maaşlarının artırılması ve belirli bir düzeye getirilmesi gerekiyor" görüşünü savundu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi CHP'Lİ Çıray, Emekliye İkramiye İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement