Chpli Aksünger, Almanlar'ın Türkiye'yi Dinlemesini Sordu - Son Dakika
Güncel

Chpli Aksünger, Almanlar'ın Türkiye'yi Dinlemesini Sordu

Chpli Aksünger, Almanlar\'ın Türkiye\'yi Dinlemesini Sordu

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediğine dair iddialar üzerine, bir soru önergesi hazırlayarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanmasını istedi.

18.08.2014 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Almanya'nın Türkiye'yi dinlediğine dair iddialar üzerine, bir soru önergesi hazırlayarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanmasını istedi.

Alman Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Alman Hükümeti tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürüttüğünün basında ve kamuoyunda yer aldığını, bu durumun Alman Hükümeti tarafından da yalanlanmadığını ifade eden Aksünger, bir dizi soru sordu. Aksünger'in soruları şöyle:

1- ABD adına casusluk yapma şüphesiyle 3 Temmuz'da gözaltına alınan Markus R. adlı Alman Federal İstihbarat Teşkilatı(BND) ajanının Türkiye'nin Almanya tarafından dinlendiği ve bilgilerin Amerikalılara vermiş olduğu 217 gizli belgeden birinde yer aldığı iddiaları doğru mudur? Alman Hükümeti tarafından da yalanlanmayan bu olayla ilgili olarak hükümet tarafından hangi girişimlerde bulunulacaktır?

2- Yakın zamanda ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın çalışanı olan eski CIA ajanı Edward Snowden tarafından yapılan açıklamalarda ABD ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın Türkiye'yi dinlediği açıklamasına rağmen, Türkiye'nin yabancı devletler tarafından dinlenmesi ile ilgili önlemlerin alınmamasının nedeni nedir?

3-Yabancı istihbarat teşkilatlarının Türkiye'de faaliyette bulunmalarının engellenmemesinin nedeni nedir? MİT, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının Türkiye'nin yabancı devletler tarafından dinlenilmesini engellemek için bu güne kadar yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?

4- Türkiye Ulusal Telekomünikasyon altyapısının imalat kodlarına sahip midir? 1990'lı yıllarda Türkiye'de Ulusal Telekomünikasyon altyapısının kurulması ile ilgili yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar hangi kuruluşlar tarafından yapılmaktadır? Bu çalışmaların yabancı bir firma tarafından yapıldığı doğru mudur?

5-GSM operatörlerinin santralleri ve kullanılan yazılımları yerli midir? GSM şebekelerinin nasıl kontrol edilebileceğine, nasıl denetim altına alınacağına ilişkin yasal düzenleme var mıdır? Değilse bu güne kadar neden düzenlenmemiştir?

6- "Dinlemeler tesadüfen oldu" açıklamalarına hükümetiniz tarafından itibar edilecek midir? Yaşanan bu olaydan sonra NATO müttefiki olan Türkiye'nin Almanya ile güvene dayalı bir ilişki yürütmesi mümkün müdür? - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Chpli Aksünger, Almanlar'ın Türkiye'yi Dinlemesini Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement