Kılıçdaroğlu: Tartışılan Sağ-Sol Değil Cumhuriyet - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Tartışılan Sağ-Sol Değil Cumhuriyet

Kılıçdaroğlu: Tartışılan Sağ-Sol Değil Cumhuriyet

Kılıçdaroğlu, "CHP sağa kayıyor" eleştirilerine tepki gösterdi, "Demokrasi gidiyor, başka işlerle uğraşıyoruz." dedi.

18.04.2014 13:05  Güncelleme: 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının değerlendirileceği Parti Meclisi toplantısı öncesi konuştu. Kılıçdaroğlu, "Totaliter demokrasi aşama aşama inşa ediliyor" dedi. Bu ortamda "CHP sağa mı kayıyor" diye eleştiriler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Hiçbir ayrım yapmaksızın bütün yurttaşlarımızı kucaklamalıyız" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün geldiğimiz nokta, sağ sol olayı olmanın ötesinde bir noktaya geldik biz. Cumhuriyet, demokrasi bunlar tartışılır hale geldi. Toplumun Cumhuriyetten yana, demokrasiden, seküler sistemden, kadın erkek eşitliğinden yana, bütün güçlerini kucaklamak zorundayız" dedi. Sendikaları ve üniversiteleri de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Sendika liderleri demokrasinin bittiği gün siz zaten biteceksiniz, şimdi konuşmuyorsunuz, bundan sonra zaten hiç konuşamayacaksınız." derken üniversitelere de " Osmanlı'nın medreseleri daha cesurdu. Tabelalarındaki üniversiteyi kaldırsınlar" dedi. 

PM'Yİ TOPLADI

Kılıçdaroğlu, genel merkezde yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında, seçimlerden sonra PM'yi topladıklarını ve değerlendirme yapacaklarını belirterek, eksiklikleri ve artılarını, onları özgürce tartışacaklarını söyledi. 

Hukuk devleti kavramı üzerinde herzamankinden daha fazla durmak zorunda olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, hukuku egemen kılmanın, toplumu güvence altına almak olduğunu belirtti.

KURKONAR KATLİAMI

26 Mart 1994 tarihinde iki savaş uçağının 38 köylüyü öldürdüğü, 13 kişinin de yaralandığı  Şırnak Kuşkonar Katliamı'nı hatırlatan Kılıçdaroğlu, o dönem araştırma yapıldığını ancak olayı kimin gerçekleştirdiği konusunda sonuç alınamadığını kaydetti. 

2008 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün "Oraya iki askeri uçak gitti ve Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçarlı köylerinde 38 yurttaşı öldürdü" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, bu davanın 2014 yılının Mart ayında zaman aşımına uğradığını bildirdi.

"KENDİ İNSANINI ÖLDÜREN BİR ANLAYIŞTAN HESAP SORAMADIK"

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Kendi ülkesinde kendi insanını öldüren bir anlayıştan hesap sormadık. Neden? Hani demokrasiden, insan haklarından söz ediyorduk, ne oldu da bu dava zaman aşımına uğradı. İki arkadaşımız, 'bu tür olaylarda zaman aşımı olmasın' diye kanun teklifi verdi. Ama o teklif AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.  AİHM rekor bir ceza ile Türkiye'yi cezalandırdı. 2 milyon 305 bin avro. Gerçi sıfırlandıktan sonra arta kalan 30 milyon avroya göre çok düşük bir rakam ama tüyü bitmemiş yetimin hakkının bu şekliyle harcanmasını doğru bulmadığımızı da ifade etmek isterim."  

MİT YASASINA TEPKİ

Dün Parlamento'da MİT Yasası'nda önemli değişiklikler yapan teklifin kanunlaştığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu yasanın 12 Eylül sonrası hazırlanan ve uygulamaya konan bir yasa olduğunu anımsattı.

O dönemin herkesin belleklerinde olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "O döneme uygun hazırlanan bir yasaydı ama yetersiz görünüyordu bu hükümet tarafından. İçerde ve dışarda sıkışan hükümet, içerde farklı anlayışların içine girmeye başladı. İnsanlar konuşmasın, seslerini çıkarmasınlar... 12 Eylül askeri darbenin yapamadığını, şimdi halkın oylarıyla gelmiş bir siyasal iktidar yapıyor, darbecilerden daha ağır bir istihbarat devleti oluşturuyorlar" diye konuştu.  

"OLDU-BİTTİ İÇİNDE MECLİS'TEN GEÇİRİLDİ"

'Darbenin tortularını ortadan kaldıralım' derken, daha ağır yaptırımların Türkiye'nin gündemine geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, teklifin Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadan, AK Partili iki milletvekilinin teklifi ve bir "oldu bitti" içinde Parlamento'dan geçirildiğini ileri sürdü.

Yapılan düzenleme ile MİT'e yurt içinde ve dışında operasyon yapma yetkisi verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Ne demek bu? Yani adam öldürme yetkisi veriyoruz. Yeni Yeşil'ler çıkacak. Her türlü silah verilecek ve 'buyur git sen operasyonu yap' denilecek. Bugüne kadar MİT'e böyle bir yetki verilmemişti, yetkiler olağanüstü arttırıldı, tam bir istihbarat devleti, tam bir hukuksuzluk. Fişleme yetkisi, yapıyorlardı yasa dışıydı şimdi yasal olarak dinleme yetkisi almaya başladılar. Bir ülkenin insanları fişleniyorsa demokrasi yok demektir, 'kendisiyle ilgisi olmayan soruşturma dosyalarına müdahale yetkisi.' Yapılan düzenlemeyle artık hiç bir soruşturma MİT için gizli değil. Neden? 17 Aralık operasyonunu örtme girişimi mi acaba bunlar? Buna izin veremeyeceğiz.  Yargı kararı olmaksızın bütün kuruluşlardan her türlü bilgiyi alacaksın, ticari sır bitti. Yabancı sermaye niye gelecek Türkiye'ye? Burası bir hukuk devleti mi başka bir ülkemi? Demokrasi için ağır bedeller ödemiş bir Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne böyle bir yasa getirilmesi başlı başına bir ayıptır." 

"MİT'İ DENETLEYECEK MEKANİZMA YOK"

Yasada MİT'i denetleyecek hiç bir mekanizma da olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, baskıcı rejimlerin dünyanın hiçbir ülkesinde başarıya ulaşamadığını, Türkiye'de de ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Öyle bir tablo yaratıldı ki sıradan yurttaş borç batağında, ne olup bittiğini yeterince sorgulayamıyor. Aybaşını nasıl getireceği ve akşam eve nasıl gideceğini düşünüyor" değerlendirmesini yaptı. 

"OSMANLI'NIN MEDRESELERİ DAHA CESURDU" 

Anayasaya aykırılığı denetleyen Anayasa Mahkemesi'nin milli olmamakla suçlandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, böyle bir tablo içinde en büyük görevin CHP'lilere düştüğünü söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Madem ki 'bu ülkeye çok partili yaşamı, demokrasiyi getirdik' diye övünüyoruz, ayaklarımızın altından kayan demokrasiyi yeniden inşa etmek için mücadele edeceğiz" açıklamasını yaptı.  

Demokrasiyi güçlendirmenin her yurttaşın, özellikle de CHP'lilerin görevi olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, üniversiteleri eleştirdi. 

Üniversitelerin tüm olup bitenler karşısında sessizliğini koruduğunu, tek bir açıklama dahi yapmadığını savunan Kılıçdaroğlu, "Bu üniversiteleri affetmek mümkün değil. Bu üniversiteler şimdi konuşmayacak da ne zaman konuşacak. Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı bir iptal kararına karşılık, en ağır siyasal saldırıya muhatap olması karşısında hukuk fakültelerinin en azından 'burada Anayasaya aykırılık var' diye masum bir sözcüğü dahi dillendirmekten korkuyorlar. Emin olun Osmanlı'nın medreseleri daha cesurdu. Tabelalarındaki üniversiteyi kaldırsınlar" dedi. 

AK PARTİLİ VEKİLLERE TEPKİ

Toplumun bütün gözünün "CHP ne yapacak" diye kendilerinin üstünde olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, her türlü mücadeleyi yapacaklarını söyledi.

Bu düzenlemelere onay veren AK Parti milletvekillerine de seslenmek istediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, bu milletvekillerinin çocuklarına çok ağır bir miras bıraktığını ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu, "İlerde sizin çocuklarınız, 'benim babam totaliter demokrasinin gelmesi konusunda Parlamento'da el kaldırdı, ben onun çoçuğuyum' diyemeyecektir" ifadesini kullandı. 

"ARKA ARKAYA KAPANACAKLAR"

Bu tablonun vahim bir tablo olduğunu değerlendiren Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek kuruluşlarının da tabanlarına güven vermedikleri için bir süre sonra arka arkaya kapanacaklarını iddia etti.

"SENDİKA LİDERLERİ! DEMOKRASİNİN BİTTİĞİ GÜN SİZ DE BİTECEKSİNİZ"

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "İşçinin parasıyla gazeteye ilan veren sendika, altına lüks araçlar alıp eğlenen sendika liderleri... Demokrasinin bittiği gün siz zaten biteceksiniz, şimdi konuşmuyorsunuz, bundan sonra zaten hiç konuşamayacaksınız. İşveren kuruluşlarının tepe örgütü var, TOBB. Hukukun üstünlüğünü daha savunmaktan aciz hale gelmiş durumda, ticari sır kavramı elinizden alınıyor, neden konuşmuyorsunuz. Bilançolarınıza her türlü müdahale yapılıyor. Neden konuşmuyorsunuz? Siz çocuklarınıza neyi anlatacaksınız? Geldiğimiz noktaya baksınlar, tarihin hiç bir döneminde bu kadar yalnızlaşan bir Türkiye hiç olmadı. Kim Türkiye lehine bir cümle kullanabiliyor, hiç kimse. Böyle bir Türkiye'yi mi biz çocuklarımıza bırakacaktık. AB'yi biz bir çağdaşlaşma projesi olarak gördük, 1963'te büyük umutlarla Ankara Antlaşması'nı imzaladık, bugün AB yetkilileri 'sizde hukuk, adalet yok, siz bizim standartlarımıza uymuyorsunuz' diyorlar. Ahlaksızlık diz boyu, neden sizi uygar toplumlarla aynı kefeye koysunlar? Süreç iyi bir süreç değil, baskıyla susturmak istiyorlar, baskıyla toplumlar susturulamaz. Bu konuda bize büyük görevler düşüyor."

"SORUNLARI AŞABİLİRİZ"

Daha fazla çalışacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan da umutsuzluğa kapılmamasını istedi.

Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "Türkiye kendi coğrafyasında saygın bir ülkedir. Bir iktadarın yasaları değiştirmesi bizi umutsuzluğa sürüklememelidir. Biz birikimimizle, tarihimizle, öngörümüzle bu sorunları aşabiliriz, tek amacımız bu sorunları hukuk, demokrasi içinde aşmak. Herkesin kazanacağı, huzur içinde yaşayacağı bir Türkiye'yi kurmak mümkündür, bunu biz yapacağız. Yapmadığımız takdirde, çocuklarımıza hesap veremeyiz" diye konuştu. 

"CHP SAĞA KAYIYOR" ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Hiç bir ayrım yapmaksızın bütün yurttaşları kucaklamaları gerektiğini de vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Zaman zaman şu eleştiriler geliyor; 'CHP sağa mı kayıyor?' diye. Bugün geldiğimiz nokta, sağ sol olayı olmanın ötesinde bir noktaya geldik biz. Cumhuriyet, demokrasi bunlar tartışılır hale geldi. Toplumun Cumhuriyetten yana, demokrasiden, seküler sistemden, kadın erkek eşitliğinden yana, bütün güçlerini kucaklamak zorundayız. İşçi de olur, esnaf da memur da sanayici de olur. Toplumun geleceğinden endişe duyan bütün güçlerini, bütün bireylerini kucaklamak zorundayız. Demokrasi gidiyor, başka işlerle uğraşıyoruz. Yarın hepinizin fişlendiğini göreceksiniz. Bir gazetemiz CHP milletvekillerinin nasıl fişlendiğine dair belgeleri yayınladı, üstelik bu yasa daha yokken. Suçtu, şimdi onları yasal hale getirdiler.  Erzurum'da kahvede oturan Mehmet Efendi de fişlenecek. Kayseri'de kahvehanede oturan Adem'de fişlenecek, Kahramanmaraş'ta kahvede oturan Ökkeş de fişlenecek. Bir fişlenme dönemi. Bu süreci başlattılar. Bunu aşmak zorundayız. Gücümüzle, birikimmizle aşmak zorundayız."

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. 

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Tartışılan Sağ-Sol Değil Cumhuriyet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • VATANDAŞ: HAVALAR SOGUK YAZ GELMİYO, NE ZAMAN ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURACAKSINIZ. ONDAN BAHSET 6 3 Yanıtla
  • SEBAHATTİN: SAĞIMI SOLUMU ŞAŞIRDIM BENİM SOLUM NEREDE ACEP NE CUMHURİYETİ SAYIN KILIÇTAROĞLU MUZ CUMHURİYET İNİMİ ARIYORSUN ŞAŞKIN ÖRDEK TAVUĞUN YAVRULARINA BAKARMIŞ C H P ' YE TAM ISMARLAMA BU ADAM VALLA ARASAN BULAMAZSIN 5 1 Yanıtla
  • UĞUR: Kılıçtaroğlu çok komiksin sen ya.Seçmenlerini tut kaçmasın........ 3 2 Yanıtla
  • Biloo: Demokrasi gidiyormuş. KİM GİDİİ, NERE GİDİİ. Gidecek varsa yakında bir KOLTUK olabilir. 3 2 Yanıtla
  • GAF yapan genç: ÇOK GERGİN görünüyorum. Benzim de soluk. Neden acaba? 2 1 Yanıtla
  • batmanlı: chp nin ne olduğu belli değil diyor sayın kılıçdaroğlu doğru diyor 1 1 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: KOSKOCA ATATÜRK'ÜN PARTISI DERSIMLILERE KALDI CHP KITLESI MİLİTANLAŞTIRILMAKTADIR.... YETMIYOR ÜNIVERSITELI GENÇLERİ SOKAGA DÖKMEK İÇİN UGRAŞIYORLAR 1 1 Yanıtla
  • DOĞRUCU: YAV HEEE HEE KEMAL HEE 1 1 Yanıtla
  • devlet: sayın başbakan sen mit yasasını boşuna meclisten geçirdin. sen halka sunsaydın büyük bi oy çoğunluğuyla ne olduğunu içerisinde hangi unsurlar bulunduğunu bilmeven halkımız hemen onaylayıverirdi.. aynı partiye oy basar gibi ona da evet derlerdi. kimse neyin ne olduğunu bilmiyorki ama ilerde öyle bi yasa da çıkarırsın. halkımız devlet içinde, hukuk yargı içinde neler döndüğünü bu kadar derin detaylı bilmezken siz hala benim halkım benim dediğimi yapar derdindesiniz.sen nereye çekersen oraya gidiyolar. biri de demezki durun yahu bu adam böyle diyor ama bakalım araştıralım şu yasayı ne demekmiş diyen bi kişi çıkmaz. 0 0 Yanıtla devlet: ben her partiyi araştırıyorum terzicim. ak parti ya da diğerleri hangisi kendi çıkarına bi iş yaparsa ben onu söylerim gerisi sana kalmış. 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı
    10:18 Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kazada, İzmir Bulvarı üzerinde seyir halinde olan bir otomobil, arkadan çarptığı diğer otomobilde bulunan B.G. ve B.T.'yi yaraladı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasıyla trafik normale döndü. Soruşturma devam ediyor.

  • Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı
    10:17 Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı

    Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bir sürücü, otomobilini geri viteste unutarak başka bir araca çarptı. Kazada herhangi bir yaralanma olmazken, güvenlik kamerası anları kaydetti.

  • Leylekler, Kale ilçesini mekan tuttu
    10:16 Leylekler, Kale ilçesini mekan tuttu

    Malatya'nın Kale İlçesinin Fırat Nehri sahili, her yıl olduğu gibi bu yıl da doğanın güzelliklerini misafirlerine sunuyor. Baharın müjdecisi olarak kabul edilen leylekler, Mart ile Nisan ayında Malatya'nı Kale ilçesine gelerek burada elektrik direklerinin tepelerine yuvalarını yapıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok leylek, yuvalarında ve sahil şeridindeki arazilerde görülüyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte leylekler bu yıl erkenden Kale ilçesine gelip yuvalarına yerleşti. Şuanda birçok leylek yumurtalarken yakın süreçte yavrularının da dünyaya gelmesi ile baraj sahili şeridinde leylek popülasyonu da artmış olacak. Çocukların büyük ilgi gösterdiği leylekler, başta solucan olmak birçok hayvan türü ile karnını duyuruyor. Doğası gereği yavrularına yiyecek taşıyan leylekler ilçe halkının sevgisini kazandı. Vatandaşlar, leyleklerin rahatsız edilmemesi için büyük çaba sarf ederken, leylekler için yiyecek ve su bırakmaya başladı. İstanbul'da yaşayan ancak leyleklerin gelmesi ile birlikte ilçeye gelen Özer Öztop, leyleklerin erken gelişinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, ilçede yaşayan leyleklerin sayısının her yıl değişkenlik gösterdiğini söyledi. İlçede özel bir restoran işleten Öztop, 15 yıldır leyleklerin bölgede çoğaldığını dile getirdi. Şuanda 25'ten fazla yuvanın olduğunu söyleyen Öztop, 'Leylekler her yıl Mart ayı başlarında gelir sonra da Ağustos ayında geri göç ederler. Buradan Nil nehri boyuna gittiğini düşünüyoruz' dedi. Leyleklerin her yıl Kale ilçesinde baraj sahiline gelmesinin bölge halkını da mutlu ettiğini ifade eden Öztop, 'Bu bölge de tarım potansiyeli oldukça fazla. Onlarda doğanın bir parçası. İnsanlarda kötü davranmıyor. Burada baraja akan dereler, kurbağa, canlı hayvan fazla. Tarım alanları da bozulmadığı için beslenmeye uygun bir ortam. Geçen yıl bir direkteki yuvada 4 yavru olmuştu. Bizlerde leylekleri ürkütmemek adına büyük çaba sarf ediyoruz' diye konuştu.

  • Eskişehir'de kaza: Otomobil devrildi, sürücü yaralandı
    10:15 Eskişehir'de kaza: Otomobil devrildi, sürücü yaralandı

    Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kontrolden çıkarak devrildi. Kazada otomobilin sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu iyi.

  • Kayseri'de Akıllı Trafik Yönetimi İle Trafik Kontrol Merkezi Faaliyete Geçti
    10:14 Kayseri'de Akıllı Trafik Yönetimi İle Trafik Kontrol Merkezi Faaliyete Geçti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Trafik Kontrol Merkezi'nde gerçekleştirilen Akıllı Trafik Yönetimi sayesinde şehir trafiğinin canlı olarak denetlendiğini ve olumsuzluklara anında müdahale edildiğini belirtti.


Advertisement