CHP'li Özel, Maden Ocaklarıyla İlgili Bakanlar Kurulu Kararına Kızdı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Özel, Maden Ocaklarıyla İlgili Bakanlar Kurulu Kararına Kızdı

CHP\'li Özel, Maden Ocaklarıyla İlgili Bakanlar Kurulu Kararına Kızdı

CHP Milletvekili Özgür Özel, madencilerin kullanması gereken patlayıcı önleyici sistemlerin, uluslararası standartlara uygun olma süresinin uzatılmasına sert tepki verdi.

05.08.2015 19:13  Güncelleme: 21:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, maden ocaklarında kullanılan alev sızdırmaz malzemeler için uluslararası sertifika olan ATEX standartlarına uygunluk süresinin Bakanlar Kurulu tarafından 2020 yılına kadar uzatılmasına sert tepki gösterdi. Özel, "Resmi Gazete'de yayımlayan bu karara Bakanlar Kurulu üyeleri, hangi elleriyle imza attılarsa, beklide bundan sonra ortaya çıkacak Soma facialarına, Ermenek facialarına imza atmışlardır. Elleri tutulmasın ama vicdanları kurusun." dedi.

ÖZEL: SOMA GİBİ FACİALARIN ÖNÜNÜ AÇABİLECEK KARAR

Bakanlar Kurulu, yanıcı gazlar ve tozlar nedeniyle olası patlayıcı ortama sahip kömür ocakları ile bu ocakların yerüstündeki tesislerinde kullanılan malzeme ve koruyucu sistemlerle ilgili yeni bir karar aldı. Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren karara göre, patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler 31 Aralık 2019'a kadar 'Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik'e uygun hale getirilecek.

Bakanlar Kurulu'nun bu kararı CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in tepkisine neden oldu. Özel, kararı vahim ve önümüzdeki yıllarda Soma maden faciası gibi başka madenlerde kazaların yaşanmasının önünü açacak bir karar olarak değerlendirdi.

"KARARI GÖRÜNCE GÖZLERİMİZE İNANAMADIK"

Resmi Gazete'de kararı gördüklerinde, gözlerine inanamadıklarını belirten Milletvekili Özel, "Madenlerde, patlama olmaması için alev sızdırmaz ekipmanlar kullanılması gerekiyor. Soma Komisyonu'ndaki tespitlerimiz, facianın yaşandığı madende alev sızdırmaz ekipmanların olmadığı veya bu konuda sertifikalı ekipman kullanılmadığı yönündeydi. Avrupa Birliği'nin bu konuda 'ATEX' adı altında standartları var.

Türkiye'de 2006 yılının 30 Aralık gününden itibaren madenlerde ATEX standartlarında alev sızdırmaz ekipman kullanmak zorunlu. Bu zorunlulukla, patlama ve grizu tehlikesi olan madenlerde ve benzeri işyerlerinde kullanılan elektrik düğmesinden tutun, makinenin şalterine kadar, elektrik aksamının birbirine aktarıldığı tüm aksamlarda alev sızdırmazlık şartı aranmaktadır."

"FACİANIN OLDUĞU GÜN YÜRÜRLÜKTE OLAN YÖNETMELİK DAHA GERİYE GİTTİ"

Türkiye'de de 2006 yılından beri ATEX standartlarının zorunlu olduğunu ama madenlerde denetlemelerin Allah'a emanet gittiğini söyleyen Özel, "Soma'dan sonra tüm dikkatler madenlerin üzerine çevrilince bu sene Türkiye'de 136 madene kapatma kararı alındı. Bu kararların yarısına yakını ATEX standartlarının sağlanmamasındandı" dedi.

Bu denetimin tam yapılmadığının Soma maden faciasında görüldüğünü anlatan Özgür Özel, "Denetimler yapıldıkça da her iki madenden birinde de bu standartların sağlanmadığının, buna uygun malzemelerin kullanılmadığının ortaya çıktığı bir durumda, dün geçici hükümet, aslında hükümet kurulsaydı şu an iş başında olmayacak olan hükümet, maden patronlarından, enerji lobisinden, maden baronlarından gelen talepler üzerine öyle bir karara imza attı ki Soma'daki maden faciasının yaşandığı gün yürürlükte olan bir yönetmeliği daha da geriye götürdü" diye konuştu.

"KAPALI MADENLER TEKRAR AÇILACAK"

Milletvekili Özel, alınan karar doğrultusunda ATEX standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle kapalı olan madenlerin tekrar açılması tehlikesiyle karşı karşıya olunduğuna dikkati çekerken de şunları söyledi:

"13 Mayıs 2014 günü Soma'da yaşana faciada, alev sızdırmaz ekipmanların bulunmaması, bunun ATEX standartlarına uygun olmaması suçtu. Şu an artık suç değil. Şuan yönetmeliği 2006 yılından geriye götürdüler. Bu standartların sağlanmasıyla ilgili tarihi 2020 yılına kadar ertelediler. Şu an 60'ın üzerinde maden, bu ekipmanları sağlamadığı için yani grizu tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için herhangi bir yangın çıkabileceği için kapalı tutuluyordu. Bu yönetmeliğin 2020 tarihine alınması ile birlikte artık bu madenler açılabilir. Yapılan denetimlerdeki her türlü eksiklikler hükümsüzdür."

"SOMA MADEN FACİASI DAVASINA YANSIYABİLİR"

Milletvekili Özel, Bakanlar Kurulu'nun aldığı bu kararla birlikte Soma'daki facia nedeniyle yargılananların kendilerini savunabileceğini de söyledi. Özel şöyle dedi:

"Soma'da bu facia ile ilgili maden yöneticileri, kendi savunurken şunu diyebilir: 'Evet o gün madenimizde ATEX standartlarında alev sızdırmaz malzeme yoktu. Bu bir eksiklik ama. Bu bir eksiklik olduğunu düşünüyorsak eğer devletimizin bunu 2015 yılının 5 Ağustos tarihinden itibaren 4 yıl süreyle ileriye attı. 2006 yılının gerisine getirdi. O gün suçtu. Ama artık bugün değil."

"MADENDEKİ EVLATLARIMIZA ATILMIŞ BÜYÜK BİR KAZIKTIR"

Bakanlar Kurulu'nun bu kararının iptali için gerekli çalışmaları yapacaklarını anlatan Özgür Özel, şöyle devam etti:

"Bu akılların ve hafızaların almayacağı, kimsenin savunamayacağı ancak ve ancak bir geçici hükümetin ve bundan sonra görevde olmayacağını bilen bir enerji bakanının kaçar ayak, gider ayak maden güvenliği ile ilgili madendeki ve Türkiye'deki evlatlarımıza atmış olduğu büyük bir kazıktır. Yapılmaya çalışılan iş, suçu suç olmaktan çıkarmak. Madenlerde güvenlik standartlarını zorlarken, denetim yapanların elinden bu imkanı alıp, şu an çata pata alev çıkaran, yalan yanlış kullanılan ve bütün madencilerin hayatını tehdit eden alev sızdıran ekipmanlar ile ilgili standartları Avrupa standartlarına uygunluğunu ortadan kaldırmak.

"ELLERİ TUTULMASIN AMA VİCDANALRI KURUSUN"

Çin mallarına, bundan sonra daha çok gün doğmuştur. Artık isteyen, dünyanın her yerinden fevkalade güvencesiz, garantisiz, belli standartları sağlamayan bu malzemeleri madenlerde kullanabilecek. Artık bu suç değil. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlayan bu karara Bakanlar Kurulu üyeleri, hangi elleriyle imza attılarsa, beklide bundan sonra ortaya çıkacak Soma facialarına, Ermenek facialarına imza atmışlardır. Elleri tutulmasın ama vicdanları kurusun."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Özel, Maden Ocaklarıyla İlgili Bakanlar Kurulu Kararına Kızdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • DİNDAR: DAHA SİZ AKPYE OY VERMEYE DEVAM EDİN.İLİKLERİNİZE KADAR SÖMÜRECEKLER.DAHA DUUR.DAHA NELER OLACAK NELER.AÇLIĞI HİSSETMEYE BAŞLADINIZ MI? 0 0 Yanıtla
  • İSMET DOGAN: BU SOMA MİLLETİNE iyi olsun seçimde nasl oy verdilerse bu somaya su bile verilmez aslnda seni bu hallere duşurenlere bir ders vermeliydniz ama odullerdiniz bu size oh olsun 0 0 Yanıtla
  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement