CHP'li Vekil Özel: Bilirkişi Raporuna Göre Soma'da İşveren ile Tki Kusurlu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Vekil Özel: Bilirkişi Raporuna Göre Soma'da İşveren ile Tki Kusurlu

CHP\'li Vekil Özel: Bilirkişi Raporuna Göre Soma\'da İşveren ile Tki Kusurlu

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilen bilirkişi raporunda hem Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., hem de Türkiye Kömür İşletmelerinin kusurlu olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

20.09.2014 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilen bilirkişi raporunda hem Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., hem de Türkiye Kömür İşletmelerinin kusurlu olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşan 126 sayfalık bilirkişi raporuyla ilgili CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yazılı açıklama yaptı. CHP Manisa Milletvekili Özel raporda, hem Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yetkililerinin, hem de Türkiye Kömür İşletmeleri'nin faciayla ilgili olarak kusurlu olduklarının ortaya çıktığını söyledi. CHP'li Milletvekili Özel, Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur, İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda kazanın teknik verilerin değerlendirilmesi sonucunda pek çok ihmal ve kusurun bir araya gelmesi sonucu yaşandığının, kazanın önlenebilir olduğunun belirlendiğini söyledi.

ÖLÜMLERİN ÇOĞU COHb ZEHİRLENMESİ

CHP'li Milletvekili Özel, "Savcılığa sunulan bilirkişi raporunda faciadaki ölümlerin çoğunun CO kaynaklı COHb (Karboksihemoglobin) zehirlenmesi sonucu meydana geldiği ortaya çıktı. Raporda bilirkişi heyeti, 'bu boyutta bir zehirlenmenin meydana gelmesini sağlayacak CO konsantrasyonuna, yer ocağının boyutları göz önüne alındığında, tek başına bant, ahşap tahkimat ve PVC yangının neden olması olası görülmemektedir. Olayın ana kaynağı, U3 trafosu etrafında topuk olarak bırakılan kömürün kontrolsüz bir şekilde kendiliğinden yanması sonucu oluşan CO'in temiz hava girişine ulaşması, temiz hava ile temas eden kendiliğinden yanan kömürün tam yanmaya dönüşmesi meydana gelmiştir' tespitini yaptı.

YANGIN RİSKİ BİLİNİYORDU

Raporda ayrıca Eynez Kömür sahasındaki bölgede yüksek yangın riskinin bulunduğunun Türkiye Kömür İşletmeleri ve A.Ş. tarafından bilindiği belirtildi. Facianın meydana geldiği önceki tarihlerde yangının başlangıç haberinin gaz izleme sensörleri tarafından haber verildiğini, ancak şirket yetkilileri tarafından bunun dikkate alınmadığı belirtildi. Raporda, 'Ocak içi yangınının başladığını gösteren CO, sıcaklık yükselmesi ve ocak çıkış havasındaki oksijen seviyesini düşmesi, yangının başladığının en önemli kanıtıdır. Oksijen seviyesi, madenlerde izin verilen değerler altında CO ve sıcaklık değerleri, izin verilen sınır değerlerini üzerinde seyretmiştir. Sensörlerden gelen bilgiler, ocakta meydana gelen kazanın olacağının önceden bildirmesine rağmen, bilgilerin dikkate alınmaması çalışmaların durdurulmaması çok önemli bir ihmali göstermektedir. Bu durumda işveren, işveren vekilleri, ocak daimi nezaretçisi, teknik nezaretçi, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amirleri, iş güvenliği uzmanları, ocak havalandırma mühendisi, sensör kayıtlarından sorumlu olan teknik personel asli kusurlu bulundu. Kontrol yetkisi olan aylık hak ediş dosyalarında iş güvenliği ile ilgili raporları denetleme ve inceleme yetkisine sahip olan TKİ-ELİ Kontrol Başmühendisi, TKİ-ELİ Soma Kömürleri A.Ş. Eynez Ocağı kontrol mühendisi asli kusurludur' ifadeleri yer aldı. Havalandırma şekli ve yönetimi, yangın tehlikesi olan bir yeraltı ocağı için uygun olmadığı belirtildi. Raporda ayrıca, 'madendeki vantilatör ve aspiratörlerin gerektiğinde hava akımını ters yönde çevirebilecek tipte düzenlenmiş olmalıdır' koşulunun yerine getirilmediği, bu durumun kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkilediği belirtilerek, işveren ile işveren yetkililerinin bu durumda kusurlu olduğu ortaya çıktı. Maden ocağındaki elektrik sisteminin madenin çalıştırılması için güvenilir bir şekilde olmadığı, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin bu nedenle iş güvenliğinin göz ardı etmesi sebebiyle hem TKİ Yönetim Kurulu Başkanı ile TKİ İşletme Daire Başkanının kusurlu bulunduğu ortaya çıktı" dedi. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Vekil Özel: Bilirkişi Raporuna Göre Soma'da İşveren ile Tki Kusurlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak
    16:15 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak

    Vezirköprü ilçesinde düzenlenecek olan 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası için hazırlık toplantısı Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Şampiyona, 7 yarıştan oluşacak ve ilk ayağı Vezirköprü'de düzenlenecek. Şampiyonaya 38 farklı ilden 2 bin kişilik bir grup katılacak. Şampiyona, 14'üncü kez Vezirköprü'de düzenlenerek binlerce sporseveri bir araya getirecek.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü
    16:14 Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü

    Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Tokat'ın Sulusaray ilçesi merkezli dünkü depremden etkilenen Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerine bağlı köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahırın hasar gördüğünü söyledi. AFAD ekipleri, vatandaşlara çadır, battaniye ve yemek dağıttı. Vali Özkan, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, altyapıda herhangi bir arıza olmadığını belirtti.

  • Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi
    16:14 Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde doğal alanı bulunan Peşmen Nevruzu endemik bitkisi, Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi. Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Şehit Murat Doğru İlkokulu öğrencileriyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlik, çocukların doğa sevgisini ve çevre bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı
    16:10 İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı

    İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, belediyenin önceki döneminden kalan borçların listesini gösteren afişi belediye binası duvarına astırdı. Afişte 45 milyon 927 bin 762 TL borç olduğu belirtildi.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:10 Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, mahalli idareler seçimleri sonrası yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonlarının seçimleri yapıldı. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un gelişiminden ve başarılarından bahsederek, yeni dönemde daha verimli projelerin hayata geçeceğini belirtti.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.


Advertisement