CHP'li Hamzaçebi: Erdoğan Davutoğlu'nu Yolsuzlukların Üstünü Örtsün Diye Başbakan Yaptı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Hamzaçebi: Erdoğan Davutoğlu'nu Yolsuzlukların Üstünü Örtsün Diye Başbakan Yaptı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 25 Aralık operasyonu hakkında verilen takipsizlik kararını değerlendirirken, Kenan Evren 12 Eylül'den sonra kendilerini koruyan bir Anayasa hükmünü 82 Anayasa'sına ekledi.

02.09.2014 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 25 Aralık operasyonu hakkında verilen takipsizlik kararını değerlendirirken, Kenan Evren 12 Eylül'den sonra kendilerini koruyan bir Anayasa hükmünü 82 Anayasa'sına ekledi. Darbeden 34 yıl sonra Evren ve arkadaşları yargıladı ve mahkum oldu. Bugün 25 Aralık'la ilgili takipsizlik kararı verilmesine karşı, yarın Türkiye'de farklı siyasi rüzgar estiğinde bu soruşturma mutlaka devam edecek ve yolsuzluk yapanlar hesap verecek" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısı ile gündemdeki konuları değerlendirdi. 62. Hükümetin "Hükümet Programını" eleştiren Hamzaçebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Yolsuzluklarla mücadelede kararlılıkla devam" sözlerini "hazin cümle" diyerek değerlendirdi. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın olduğu, 25 Aralık Yolsuzluk Soruşturmasında verilen takipsizlik kararına vurgu yapan CHP Grup Başkanvekili, "Bu karardan sonra; milletin aklıyla alay ediyor dalga geçiyorlar" dedi.

-"ERDOĞAN YOLSUZLUKLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTSÜN DİYE BAŞBAKAN YAPTI"-

Hamzaçebi şöyle devam etti:

"Bir yandan Davutoğlu, 'yolsuzlukla mücadelede kararlı duruşumuzu muhafaza edeceğiz' diyor, öte taraftan İstanbul'daki savcılar da yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararı veriyorlar. Davutoğlu'nun sözlerinin hiçbir inandırıcılığı yoktur. Davutoğlu'nun temel misyonunun yolsuzluk soruşturmalarının üzerini kapatmak olduğu dün çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu'nu yolsuzluk soruşturmalarının üzerini kapatmak şartıyla başbakan yapmıştır. Davutoğlu da bu şartın gereğini gayet güzel, başarılı bir şekilde yerine getirmektedir."

Davutoğlu'nun AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde yaptığı konuşmadaki "yetim hakkına uzanan el, kardeş eli bile olsa bu eli keseceğiz" sözlerini anımsatan CHP Grup Başkanvekili, "Yetim hakkına uzanan el kardeş eli değil de, AKP'li bir el olursa Davutoğlu'nun bu eli öpeceği anlaşılıyor" diye konuştu.

Davutoğlu'nun, "özgürlükleri ahlaki formasyonla buluşturacağız" şeklindeki sözlerine de vurgu yapan Akif Hamzaçebi, bu sözlerin çok tartışılması gereken bir konu olduğuna dikkat çekti. Ahlaka hiç kimsenin itirazı olmadığını kaydeden Hamzaçebi, "Gel Davutoğlu, bu özgürlükleri ahlaki formasyonla buluşturmayı bir kenara bırak da şimdilik yolsuzluğa bulaşmış olan arkadaşlarını ahlaki formasyonla bir araya getir. Sizin birinci göreviniz bu olmalıdır" dedi.

Savcıların 25 Aralık soruşturması hakkında vereceği kararın son derece önemli olduğuna dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili, şöyle konuştu:

"Yasaya göre bu takipsizlik kararına karşı Sulh Ceza Hakimleri itiraz edebiliyor. 18 Haziran 2014 tarihinde TBMM'nin kabul ettiği yasaya göre Cumhuriyet Savcılarının takipsizlik kararına karşı Sulh Ceza Hakimleri itiraz edebilir. Bu değişiklik öncesinde itirazı Ağır Ceza Mahkemeleri yapabiliyordu. Yani hükümetin İstanbul'da tayin ettiği, ettirdiği Sulh Ceza Hakimleri bu konuda görevli. Mahkemeden hakime aktarılmış bir görev söz konusu. Kurulmuş olan Sulh Ceza Hakimliklerinin Anayasa'nın öngördüğü tabii hakim ilkesine aykırı olduğu, CHP'nin görüşüdür. Biz bu görüşten hakimle anılan yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açtık. Kamuoyunu bu kadar yakından ilgilendiren bir davayı ilgilendiren bir konu olması nedeniyle ben, Anayasa Mahkemesi'nin bu davayı çok süratle görmesi gerektiğini düşünüyorum."

-TEOG SINAVI -

TEOG, sınavlarını da gündeme taşıyan Akif Hamzaçebi, TEOG sınavlarının da tam bir başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Velilerin ve öğrencilerin perişan edildiğini belirten Hamzaçebi, "Bu sistemde ısrar etmek, savunmak gerçekleri görmemektir. Sayın Milli Eğitim Bakanı'na en azından 1 milyon 300 bin öğrencimizden ve onların velilerinden özür dilemek gibi bir görev düşmektedir" dedi.

-YOLSUZLUĞA EVREN ÖRNEĞİ-

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, takipsizlik kararı verilen 25 Aralık yolsuzluk operasyonunu "Kenan Evren" örneği ile değerlendirdi. Kenan Evren'in 12 Eylül darbesini yaptığını ve kendilerini koruyan bir Anayasa hükmü konulduğunu anımsatan CHP Grup Başkanvekili, darbeden 34 yıl sonra Evren ve arkadaşlarının yargılandığını ve mahkum olduklarını dile getirdi. Hamzaçebi, bugün 25 Aralık'la ilgili takipsizlik kararı verilmesine karşın yarın Türkiye'de farklı siyasi rüzgar estiğinde bu soruşturmanın mutlaka devam edeceğini ve yolsuzluk yapanların hesap vereceğini kaydetti. Almanya başta olmak üzere dış ülkelerin dinleme yapmasıyla ilgili bir soruya ise Hamzaçebi, "Recep Tayyip Erdoğan dinlemeleri normal karşılıyor. Kendisini dünya lideri olarak görüyor. Bu dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi acaba bu güce sahip mi; başkalarını dinletebiliyor mu? Süper güce sahip olduğunu söylüyor. Olay şu: Türkiye dinleniyor. Ülkemiz kevgire döndü. Enerji politikaları, siyasetçilerimiz dinleniyor. Recep Tayyip Erdoğan dünyaya sözü dinletemiyor ama dünya Türkiye'yi dinliyor" şeklinde konuştu.

Yargıtay Başkanı'nın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, "Yargıya siyasetin çok açık müdahalesi var. Dünkü açılış töreni bunun en açık göstergesidir. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı katılmadı. Sayın Cemil Çiçek, Meclis Başkanı gibi değil AKP'li bir vekil gibi katılmadı. Çünkü Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu davet edildiği için. O savunmanın temsilcisidir. Katılmıyor o protesto ediliyor. Çok açık şekilde yargıya müdahaledir. Yargıtay Başkanı bir gerçeği ifade etti" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Hamzaçebi: Erdoğan Davutoğlu'nu Yolsuzlukların Üstünü Örtsün Diye Başbakan Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement