CHP'li Gümüş: Ttk'nın Çalışmaları Ne Zaman Yayınlanacak - Son Dakika
Güncel

CHP'li Gümüş: Ttk'nın Çalışmaları Ne Zaman Yayınlanacak

CHP\'li Gümüş: Ttk\'nın Çalışmaları Ne Zaman Yayınlanacak

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, 1915 olaylarının 100.yıldönümü öncesinde Türk Tarih Kurumu Başkanı Metin Hülagü'nün istifasına ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevabını yetersiz bularak, "Yani bizler 2015'e dönük hazırlıkların ne olduğunu ancak 2015 geçtikten sonra öğrenebileceğiz.

27.08.2014 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, 1915 olaylarının 100.yıldönümü öncesinde Türk Tarih Kurumu Başkanı Metin Hülagü'nün istifasına ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevabını yetersiz bularak, "Yani bizler 2015'e dönük hazırlıkların ne olduğunu ancak 2015 geçtikten sonra öğrenebileceğiz. Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir. Yapılan hazırlıklar ve harcanan paraların nerelere gittiği gizlenmekte midir? Ya da hakikaten bir hazırlık yok mudur? Eğer öyle ise bu durum da en az ilki kadar vahimdir. Çalışmalar ne zaman yayınlanacak" dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde Türk Tarih Kurumu Başkanı Metin Hülagü'nün istifasını sormuştu. Gümüş, soru önergesinde ve basına yaptığı açıklamada 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan 2015 senesine çok az bir süre kalmışken gelen bu istifanın dikkat çektiğini belirtmiş ve devletin 2015'e ne kadar hazırlıklı olduğunu sormuştu.

Arınç'a dönük hazırladığı soru önergesinde Gümüş, şu soruları dile getirmişti:

"Prof. Dr. Metin Hülagü'nün başkanlığı döneminde Türk Tarih Kurumu'nca hangi çalışmalar yapılmıştır? Prof. Dr. Metin Hülagü'nün istifasının, 1915 olaylarının 100.yıldönümünün çok yaklaşmış olmasının bir ilgisi var mıdır? 1915 olaylarının 100.yıldönümünün araştırılması için TTK'ya toplamda ne kadar bütçe ayrılmıştır? Bu bütçeden Prof. Dr. Metin Hülagü'nün başkanlığı döneminde ne kadarı, hangi çalışmalar için harcanmıştır? 1915 Olayları için Tarih çalışmaları anlamında TTK'nın hazırlıkları nelerdir? Çalışmalar ne zaman yayınlanacaktır?"

-"PANELLER YAPTIK"-

Konuya ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtında yapılan birkaç panel ve sempozyum dışında bir çalışma olmadığını ifade eden Gümüş, soru önergesinde çok net bir şekilde 1915 olaylarının 100. yıldönümü için ayrılan bütçeyi sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını ifade etti.

Bülent Arınç'a hazırlanan soru önergesiyle çok açık dille sordukları sorulara net cevaplar almak istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini dile getiren Gümüş, şunları söyledi:

"1915 olaylarının 100. yıldönümünde Ermeni lobisinin dünya genelinde kampanyalar başlatacağına ve bu konular için 10 Milyar dolar gibi büyük bir bütçe oluşturulduğuna dair bilgiler geliyor. Peki buna karşı Türk Tarih Kurumu ne yapıyor diye baktığımızda 100. yıldönüme bu kadar kısa bir zaman kala kurum başkanının görevi bırakıp gittiğini görüyoruz. Bu konu açıklığa kavuşmak zorundadır. Bazı iddialara göre hükümet 100. yıldönümünde Ermeni olaylarının hakikatlerle açıklığa kavuşturulması ve sorunun çözülebilmesi için bir zemin oluşturulması için hazırlık yapılması için TTK'ya görev vermiş ve bu çalışma için büyük bir bütçe oluşturulmuş.

Şayet bu iddialar doğru ise bu bütçe nerededir diye soruyoruz. Ne tür çalışmalara ne kadar para harcanmıştır? Bu soruları sormak bizim görevimiz. Yasama organı yüce Meclis'in en önemli denetim mekanizmalarından biri olan önerge ile dile getirdik. Ancak kurumun bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bütçe ile ilgili net bir bilgi vermemektedir. Ayrıca ne tür hazırlıklar ve projeler yürütüldüğüne ilişkin sorumuza da şu yanıt verilmiştir: 'devam eden çalışmalar ve projeler bitirildikten sonra kamuoyuna bilgi verilecektir.' Yani bizler 2015'e dönük hazırlıkların ne olduğunu ancak 2015 geçtikten sonra öğrenebileceğiz. Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir. Yapılan hazırlıklar ve harcanan paraların nerelere gittiği gizlenmekte midir? Ya da hakikaten bir hazırlık yok mudur? Eğer öyle ise bu durum da en az ilki kadar vahimdir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Gümüş: Ttk'nın Çalışmaları Ne Zaman Yayınlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement