CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'den 'Tezkere' ve 'Başörtüsü' Eleştirisi - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'den 'Tezkere' ve 'Başörtüsü' Eleştirisi

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi\'den \'Tezkere\' ve \'Başörtüsü\' Eleştirisi

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Türkiye kara harekatının parçası olarak IŞİD’e karşı bir harekete kalkıştığında onun gelecek dönemde Türkiye’nin bölge siyasetine etkisi olumsuz olacaktır.

29.09.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Türkiye kara harekatının parçası olarak IŞİD'e karşı bir harekete kalkıştığında onun gelecek dönemde Türkiye'nin bölge siyasetine etkisi olumsuz olacaktır. Uluslararası koalisyonun içinde olmak zorundadır. Askeri harekat işin olmaması gereken boyutudur" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Samsun'da partilerine yönelik yaptığı değerlendirmelere cevap verdi. Hamzaçebi, Türkiye'nin 'aydın' ve 'bilgili' bir Başbakanı olduğuna memnuniyet duyacaklarını belirterek, "Aydın ve entelektüel dediğimiz kişi, dünyayı bilen, dünyanın sorunlarını bilen ve adil olmayan bütün devlet uygulamalarına karşı çıkan, vatandaşları için doğru olan neyse bütün vatandaşları için ortak doğruyu savunan, bilgisini, uzmanlığını, hakikatle olan ilişkisini siyasi mücadele alanında kullanan kişi aklımıza geliyor. Sayın Davutoğlu, bu özelliklere sahip bir politika izliyorsa ona aydın diyebiliriz, entelektüel diyebiliriz. Ama izlemiyorsa bunu açık bir şekilde ortaya koymak lazım" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun "17 Aralık hükümete karşı bir darbe teşebbüsüydü" sözlerini hatırlatan Hamzaçebi, "Davutoğlu, Gezi hareketini hükümete karşı bir darbe teşebbüsü olarak niteliyor. Öte yandan kendisini hukuk ilkelerine bağlı bir demokrat kişilik olarak tarif etmeye çalışıyor. Hem evrensel hukuka bağlı bir demokrat kişi olma iddiasını ortaya koyacaksınız hem de Gezi hareketi dinamiği kitlelerin özgürlük talebi, kitlelerin daha iyi yaşanabilir bir Türkiye talebini hükümete karşı darbe teşebbüsü olarak niteleyeceksiniz. Bu çağdaşlıktan uzak, özgürlük karşıtı bir tutumdur. Davutoğlu, özgürlük karşıtı bir Başbakan'dır. Davutoğlu'ndan demokrat, özgürlükçü bir Başbakan olmaz" dedi.

IŞİD, PKK, ekonomi, tezkereler gibi sorunlarının olduğunu hatırlatan Hamzaçebi, "IŞİD'e 'terör örgütü' diyemeyen, IŞİD 'öfkeli, dışlanmış bir gruptur' diyen bir kişiyi göreceksiniz aynada. Zorunlu din dersi AİHM kararı sonrası açıklama yapıyor; 'Ben Marksist değilim. Ama Marksist olmadığım halde ben nasıl Marksizm biliyor isem, bir ateist de dini bilmeli. İslam dinini bilmeli'. Sayın Davutoğlu'na soruyorum, siz Marksizmi zorunlu Marksizm derslerinde mi öğrendiniz ya da Marksizmi zorunlu bir ders haline getirmeyi mi düşünüyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Yetişkin bireylerin giyinme özgürlüğü olduğunu kaydeden Hamzaçebi, şunları dedi:

"Devlete düşen görev, başını örten bireyin bu uygulamasına saygı duymaktır. Özgürlük, 'eğitim çağındaki bir çocuğun kıyafetini ailelere bıraktık' demek değildir. 11 yaşındaki bir kız çocuğunun varlığını çocuk olarak kabul etmek yerine onu cinselliğini yaşayacak bir genç kız olarak görmeyi sağlıklı bir ruh hali olarak görmüyoruz. Demokrasilerde bireylerin ortak buluştuğu alanlar vardır. Bazı şeyler bireylerin tercihine bırakılmaz, ailelerin tercihine bırakılmaz. Zorunlu ilköğretim ailelerin tercihine bırakılabilir mi?"

Tezkerelerle ilgili soru üzerine Hamzaçebi, tezkerelerin Meclis'e gelmediğini söyledi. Hamzaçebi, "Bu yeni içeriğin nasıl olacağını bilmiyoruz. IŞİD bir terör örgütü olarak tanımlanacak mı bilmiyoruz. Tezkere geldiğinde bunu daha iyi değerlendirme imkanımız olacak. Türkiye bölgenin bir ülkesidir. Biz bu komşularla yüzyıllarca birlikte yaşayacağız. Türkiye kara harekatının parçası olarak IŞİD'e karşı bir harekete kalkıştığında onun gelecek dönemde Türkiye'nin bölge siyasetine etkisi olumsuz olacaktır. Uluslararası koalisyonun içinde olmak zorundadır. Askeri harekat işin olmaması gereken boyutudur" ifadelerini kullandı.

Başörtüsü konusunda ailelerin en iyi kararı vereceğini söyleyen Hamzaçebi, başörtüsü etrafında kutuplaşma oluşturulmak istendiğini öne sürdü. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'den 'Tezkere' ve 'Başörtüsü' Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement