CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Torpil dünyanın en rezil işidir.

26.03.2015 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Torpil dünyanın en rezil işidir. Bir kişinin elindeki hakkı çalmak demektir. Bir kişinin bilgisini, birikimini çalmak demektir. Dolayısıyla torpilin tüm devlet yönetiminden kaldırmamız, çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Geleceği birlikte kuruyoruz" buluşmaları kapsamında, ODTÜ Vişnelik Tesisleri'nde işsiz olduğu belirtilen gençlerle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin en temel sorununun genç işsizlik olduğunu söyledi.

Toplantının en önemli cümlesinin, "Ne tuhaf bir dünya, işsiz kalmak için eğitim almak gerekiyor" olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, anne ve babaların çocuklarının daha iyi yetişmesi, iyi bir yaşam standardı yakalaması için çabaladığını ifade etti.

Gençlerin, kendilerine aktardığı sorunları sıralayan Kılıçdaroğlu, sendikalı olmak istedikleri için işten çıkarılanlara Hükümetin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Atama bekleyen öğretmenlerin, kendi işlerini yapmak istediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, öğretmenlerin, "Okullar, öğrenciler var, biz de varız, neden bir araya gelemiyoruz?" dediklerini aktardı.

Genç girişimcilik için Avrupa Birliği'nde hangi programlar uygulanıyorsa, Türkiye'de de onların uygulanması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, gençlerin çalışmasını teşvik edici adımların atılmasını istedi.

İşsizlerin, KPSS sınavlarında, branşlaşmaya gidilmesi talebinin olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, İşsizlik Sigortası Fonu'nun, işsizliğin azaltılması için kullanılması gerektiğini kaydetti.

Tarımda ürünlerinin karşılığını alamadıkları için kırsaldan, kentlere gelen gençlerin, iş bulamadığını belirten Kılıçdaroğlu, özel sektörde asgari ücretle çalışanların primlerinin asgari ücret üzerinden yatırılmasına rağmen, aradaki farkların elden ödendiğine dikkat çekti.

Gençlerin, TÜİK'in işsizlik verilerini gerçekçi bulmadığını ve bu oranların daha yüksek olduğuna inandığını ileri süren Kılıçdaroğlu, master ve doktora yapanlara, üniversitelerde kadro verilmesi talebini aktardı.

-"Devlet eşit mesafede yaklaşmalı"

Gençlerin en çok "torpil" konusundan şikayetçi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Kamuya eleman alınırken siyasal görüş, köken ve inanç ayrımı kesinlikle yapılmamalıdır. Devlet herkese eşit mesafede yaklaşmalıdır. Bilgisiyle, birikimiyle kendisini kanıtlayan kişi devlette memur olmalıdır" dedi.

Kılıçdaroğlu, kamuda çalışanların emekli aylıklarının çok düşük olduğunu savunarak, emekli aylıklarının düzenlenmesi durumunda birçok kişinin emekli olabileceğine işaret etti.

Hükümetin, yabancıların istihdamına ilişkin kanun tasarısını Meclis'e getirdiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, işsizlerin, "bu tasarının geri çekilmesini" istediğini söyledi.

Toplantıya katılanlardan bir mühendisin, "Geçici işçi olmak için Orman İdaresi'ne yaptığı başvurunun reddedildiğini" anlatan Kılıçdaroğlu, üniversitede okurken burs alanların, kredi borçlarını işsizlik nedeniyle ödeyemediklerini kaydetti.

Üretmeyen bir Türkiye'nin işsizlik sorununu çözemeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, gençlerin taleplerini seçim bildirgelerine koyacaklarını, gençlerin iş bulabilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getirdi.

-"Bunu hangi vicdan kaldırır?"

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "KPSS'siz devlet memurluğuna atanma" iddialarına ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, gençlerin toplantı sırasında, KPSS'deki haksızlıkları anlatmak için çok somut örnekler verdiğini aktardı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"İsim bazında, babasının yaptığı görevi de verdiler. Ama onu burada tartışma konusu yapmadık. Neden yapmadık onu da söyleyeyim; Torpil dünyanın en rezil işidir. Bir kişinin elindeki hakkı çalmak demektir. Bir kişinin bilgisini, birikimini çalmak demektir. Dolayısıyla torpilin tüm devlet yönetiminden kaldırmamız, çıkarmamız gerekiyor. Düşünün birisi üniversiteyi bitiriyor, yetmiyor kursa gidiyor, ayrı bir kurs görüyor KPSS'de başarılı olmak için sonra sınava giriyor atama bekliyor ama yanındaki komşusunun kızı, oğlu hiçbir sınava girmeden doğrudan doğruya atanmış oluyor. Nereye? Devlette bir göreve. Bunu hangi vicdan kaldırır? Hangi ahlak ölçüsü kaldırır. Şimdi, 'KPSS'yi kaldıracağız.' Zaten yandaşlarınız için büyük ölçüde kaldırmışsınız. Ama yandaş olmayan, torpili olmayan, hak arayan, bilgisine, birikimine güvenen insanların önüne neden engel koyuyorsunuz. Belli alanlar istismar ediliyor. O istismardan yararlanarak yandaşlara belli imkanlar sağlanıyor. Buna istisnai memuriyet deniyor."

İstisnai memuriyetin, sınava girmeden devlette bir yere gelmek olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, "Nedir? Büyükelçi. Bir sanatçıyı, bir yazarı herhangi bir ülkeye büyükelçi olarak atayabilirsiniz. 'O Türkiye'yi en iyi temsil eder' diye. Peki, devlete sıradan bir memur olmak, herkes sınava girerken onun ne ayrıcalığı var, sınava girmeden atanıyor. Buna hepimizin isyan etmesi lazım" dedi.

-"İş veremiyorsanız niye hükümet oldunuz?"

Gençlerin güzel bir gelecek beklentisi, umudu bulunduğunu da vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Geleceğin beklentisini, umudun üzerine inşa etmek için iş olanağı yaratmak lazım. Siz kendi çocuklarınıza iş bulamıyorsunuz, yabancılar için yasa getiriyorsunuz, 'ben onlara iş vereceğim' diye. Hani meşhur bir söz vardır, 'ayranı yok içmeye...' diye. Devamını söylemiyorum, aynen o tabloyu yaşıyoruz biz. Gençler üniversiteyi bitirmiş, iş arıyor, iş vermiyorsunuz. Düşünün mühendis, 6 aylık geçici iş, fidan dikecek, 6 ay. Dilekçe veriyor, 'ben çalışacağım' diyor, 'hayır sen üniversite mezunusun, bu işi yapamazsın.' Niye yapamaz? Altı aylık süre için bile siz bir mühendise, iş veremiyorsanız, iş yaratamıyorsanız o zaman niye hükümet oldunuz siz? Bu soruyu hepimizin sorması lazım."

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, "O sınav sorularının çalındığını da biliyoruz, üniversite sınav sorularının çalındığını da biliyoruz" ifadesini kullandı. "Bir kişinin, Hayati Yazıcı Bey'e mail attığını, sınavlarda torpil istediğini de ben bir ara açıklamıştım, onu da çok iyi biliyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, siyaset, ahlak üzerine inşa edildiğinde bütün sorunların aşılacağını söyledi.

-Torpil, toplumu çürütmenin temel öğesi"

Herkese eşit yaklaşmanın ahlaklı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Ahlak nedir? Birisinin bilgisi ve birikimi bir diğerinden daha fazlaysa tercihinizi ahlaktan yana, bilgisi, birikimi daha fazla olandan yana yaparsanız. Ama siz ne yapıyorsunuz? Siyasette ahlakı çöp sepetine atıyorsunuz, torpili öne çıkarıp, yandaşınızı sınavsız işe alıyorsunuz, sonrada kalkıyorsunuz, 'ben bu ülkeye demokrasiyi getirdim, biz ahlaklıyız, biz dindarız, biz inançlıyız...' Onların hiç birisi doğru değil. İnançlı insan bunu yapmaz. Dindar insan bunu yapmaz. Ahlaklı, insana saygı duyan insan bunu yapmaz. Torpil bir toplumu çürütmenin temel ögelerinden birisidir. Bir toplumda yurttaşlar arasında güvensizlik yaratmanın temel ögelerinden birisidir. Siyasete duyulan güvenin sarsılmasına yol açan temel ögelerden biridir."

AK Parti'ye yakın bazı işadamlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldiği yönündeki haberlerin hatırlatılarak, toplantıda nelerin konuşulduğunun sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "İşadamları neden söz ederler? Ekonomiden söz ederler, ekonominin ne kadar kötü gittiğinden söz ederler, kaygılarından söz ederler. Biz onları dinledik, hak verdik" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement