CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya'dan 4 İşçinin Öldüğü Viyadük İnşaatında İnceleme - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya'dan 4 İşçinin Öldüğü Viyadük İnşaatında İnceleme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya\'dan 4 İşçinin Öldüğü Viyadük İnşaatında İnceleme

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Meslek Kuruluşları ve İşçi Sendikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, İzmir’in Menemen ilçesinde 4 işçinin hayatını kaybettiği viyadük inşaatı alanında incelemelerde bulundu.

07.08.2015 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Meslek Kuruluşları ve İşçi Sendikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, İzmir'in Menemen ilçesinde 4 işçinin hayatını kaybettiği viyadük inşaatı alanında incelemelerde bulundu.

Yaptığı incelemeler sonrası CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter ve CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Akkaya, iş denetim müfettişlerinin sayılarının düştüğünü savundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle geldiğini ve olayda ihmal olup olmadığının Bakanlık müfettişlerince soruşturulduğunu belirten Akkaya, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Türkiye'de her gün yeni ölümlerle karşılaşıldığını ifade eden Akkaya, "Sadece Temmuz'da 165 işçi hayatını kaybetti. Ocaktan itibaren 7 ayda 971 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu şaka gibi bir şeydir. Her gün 3-4 işçi Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ölüyor. Ancak toplu ölümler de gündeme geliyor. Her gün 2-3 şehit geliyor, insanlar isyan ediyor. Bir haftalık ya da 10 günlük bakıldığında 65 işçinin öldüğünü görüyoruz. İncelendiğinde çarpık bir tablo çıkıyor. Bu iş kazalarının yüzde 97'si tedbir alınsaydı önlenebilirdi. Tedbirsizlik sonucu her gün canımız yanıyor, ocaklar sönüyor. Ailelerin hayatları yardımlarla sürüyor. Bu çözülmeyecek bir sorun değil. Maliyet olarak görmeden insana değer veren bir anlayışla bakarsak çözülür. Türkiye'de örgütlü olan iş yerlerinde iş kazalarının yüzde 10 bile olmadığını görüyoruz, Avrupa standartlarında olduğunu görüyoruz. Yüzde 97'sinin 95'i sendikasız, örgütsüz iş yerlerinde oluyor. Sendikalı olan yerlerde denetleme, sağlıklı iş ortamı oluyor. İş kazalarını önleme sendikaların önündeki örgütlenme sorunlarının ortadan kaldırılmasıyla olur. CHP olarak 24'üncü dönemde çeşitli defalar önerge verdik. Soma kazasından sonra verdik. Yalvaç ve Ermenek'te aynı şekilde. Verdiğimiz önergeler çoğunluk iktidarının tutumu nedeniyle sümen altı ediliyor" diye konuştu.

2014 Aralık ayında iş kazalarına yönelik verdikleri önerge için komisyon kurulduğunu belirten Akkaya, "Martta değerlendirmeler Meclis'e geldi. Seçimin azizliğine uğradı, laflarda kaldı. Seçim mi önemli bu vatandaşların canı, malı mı önemli? 25'inci dönemde CHP olarak en çok üstünde durduğumuz olay insan hayatıdır. Bu kazaların önüne geçici tedbirlerin alınması için alanlarda çalışmalara devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

2002'de 975 iş denetim müfettişi varken şimdiki sayının 300 bile olmadığını söyleyen Akkaya, "430 bin iş yeri var, bir müfettişin bir iş yerine tekrar gitmesi için aradan 7 yıl geçmesi gerekiyor. Çarpık bir düzen var. Bir yerde alanlara, insanlara şiddet uyguluyorsunuz, bir yerde iş sağlığı için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Bu düzen değişmelidir. Değişmedikçe inşaat alanlarında acıların arkasından dert paylaşırız. İddia ediyorum şu an ülkenin çeşitli yerlerinde 4-5 kişi daha hayatını kaybetmiştir. 8,5 milyon engellimiz var. Her yıl 3 bin kişi bu sınıfa katılıyor" şeklinde konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya'dan 4 İşçinin Öldüğü Viyadük İnşaatında İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement