CHP'den Hükümete Çağrı: İlo'nun 167 Sayılı Sözleşmesini Hemen İmzalayın - Son Dakika
Güncel

CHP'den Hükümete Çağrı: İlo'nun 167 Sayılı Sözleşmesini Hemen İmzalayın

CHP yönetiminden hükümete, "İnşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirleyen Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün (İLO) 167 No'lu sözleşmesini derhal imzalayın" çağrısı geldi.

07.09.2014 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP yönetiminden hükümete, "İnşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirleyen Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün (İLO) 167 No'lu sözleşmesini derhal imzalayın" çağrısı geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatındaki "asansör faciası"nda 10 işçinin ölümü üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Çıray, Türkiye'nin inşaat sektöründe ölümlü iş kazalarında birinci sırada olduğunu belirterek, "Keza, madenlerde yaşanan iş kazalarında da aynı noktadayız. Madenlerde işçilerimiz toprak altında kalıyor, inşaatlarda işçilerimiz iş kazalarına maruz kalarak hayatlarını kaybediyor. Peki hükümet ne yapıyor? Sadece laf İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin ağustos ayındaki raporuna göre, bir ay içinde inşaatlarda 40 işçi hayatını kaybetti. Geriye dönüp biraz araştırdığınızda, inşaatlarda önceki aylarda neredeyse bu rakama yakın ölümlü iş kazaları meydana gelmiş" dedi.

-"HÜKÜMET İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNU CİDDİ OLARAK ELE ALMALI"-

Hükümetin iş güvenliği konusunu ciddi olarak ele alması ve bu kazaların önüne geçmesi gerektiğini vurgulayan Çıray, "Bunun için öncelikle İLO'nun inşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirleyen 167 NO'lu sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Yarın Bakanlar Kurulu var. Sayın Davutoğlu'na bu konuyu hiç beklemeden gündeme getirmesini ve Türkiye'yi ölümlü iş kazalarının sürekli yaşandığı bir 19. Asır ülkesinden çıkarmak için adım atmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

-"YENİ TÜRKİYE MASALINIZDA BİR YER YOK"-

İnşaatlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın veya ilgili kuruluşların belirlediği çalışma kriterlerinin ve düzenlemelerinin işveren nezdinde yeterince etkili olmadığının görüldüğünü belirten Çıray, şunları kaydetti:

"AKP iktidarı döneminde her şey para, her şey rant oldu. ILO'nun 167 sayılı sözleşmesini Irak ve Uruguay bile imzalamış ama siz bu konuda hâlâ bir adım atmamışsınız. Demek ki sizin gözünüzde emeğin ve işçinin değeri yok. Onun bir lokma ekmek için verdiği hayat mücadelesine sizin "Yeni Türkiye' masalınızda bir yer yok. Sendikaları ve sivil toplum örgütlerini iş güvenliğinin sağlanması için alınacak tedbirler konusunda hükümete baskı yapmaya davet ediyorum."

-"İNŞAATLARDAKİ İŞ GÜVENLİĞİNİ YAKIN TAKİBE ALSIN"-

ILO sözleşmesinin işçiye iş güvenliği ve hayatı konusunda ciddi bir güvence getireceğini vurgulayan Çıray, "Bu sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte işveren iş güvenliği konusunda kendisine çeki düzen verecek. İnşaat sektöründe iskelesinden yeraltındaki çalışmalara, asansöründen iskelesine kadar inşaatın bütün unsurları belirli kural ve kriterlere bağlanacak. Çalışma şartları bu sözleşme hususlarına göre düzenlenecek. Yani, inşaatta ve şantiye alanındaki işçiler iş sağlıkları ve güvenlikleriyle ilgili açık bir tehlike gördüklerinde oradan uzaklaşma hakkına sahip olacaklar. Riske girmek zorunda kalmayacaklar. İşçilerin muhtemel bir kaza ile karşı karşıya kaldıklarında kendilerini muhafaza edebilecekleri yapı, geçiş ve tünel gibi koruyucu alanların inşası zorunlu olacak. Artık hükümet daha fazla can kaybı olmadan bu anlaşmayı imzalasın ve inşaatlardaki iş güvenliğini yakın takibe alsın" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'den Hükümete Çağrı: İlo'nun 167 Sayılı Sözleşmesini Hemen İmzalayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement