CHP'den HDP'nin Oy Patlaması Yaptığı Bölgelere Alevi Adaylar - Son Dakika
Güncel

CHP'den HDP'nin Oy Patlaması Yaptığı Bölgelere Alevi Adaylar

CHP, HDP'ye kayan Alevi oylarını geri almak için HDP'nin oy patlaması yaptığı İstanbul 3. bölge ve Ankara 1. bölgeyi Alevi isimlerle takviye etti.

19.09.2015 07:54  Güncelleme: 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, 7 Haziran seçimindeki aday listesini büyük oranda korudu. 131 milletvekilinden 128'i yine listede yer aldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yine İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday oldu. Parti buna karşın 7 Haziran'da HDP'ye kaptırılan Alevi oyları ile bir vekil daha çıkarabileceği iller için kritik müdahaleler yaptı. HDP'nin oy patlaması yaşadığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede yapılan değişikliklerle Alevi tabanına mesaj verildi.

BAYKAL VE İNCE LİSTEDE

Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin listeye konulmayacağı iddiası doğru çıkmadı. Baykal yine Antalya 2. sıra, İnce de Yalova 1. sıra adayı oldu. Mustafa Sarıgül yine İstanbul 2. bölge 9. sırada yer alırken Melda Onur 11. sıradan listeye girdi.

PM'DE KAVGA ETMİŞTİ

CHP Parti Meclisi ve MYK toplantıları ile 1 Kasım seçimleri milletvekili aday listeleri belli oldu. En büyük fark, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in listede yer almaması oldu. AK Parti iktidarında büyükelçilik görevi de yapmış olan Özçelik, Kılıçdaroğlu tarafından dış politikalardan sorumlu olarak CHP'ye alınmış ancak partide bazı kesimlerle yıldızı barışmamıştı. Özçelik, PM toplantısına Durdu Özpolat ile kavga etmişti. Özçelik dün istifa etti. Aday listesini YSK'ya sunan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Sayın Özçelik listelerde yer bulamamış değildir. Kendisi aday olmamıştır" dedi.

KARAKAŞ'IN TERCİHİ

Özçelik gibi MYK üyesi olup listeye girmeyen ikinci isim ise Ercan Karakaş oldu. Karakaş, adaylık başvurusu yapmadığını belirtti. Milletvekili oldukarı halde Özçelik gibi liste dışı kalan iki isim ise Gaziantep'ten Mehmet Ekici ile Tokat'tan Orhan Düzgün oldular. Ekici, 1. sıra yerine 4'e kaydırılınca istifa etti. Düzgün'ün aday gösterilmediği Tokat'ta ise 1. sıraya Kadim durmaz konuldu.

İZMİR'DE SERTLE BU KEZ ADAY

CHP'deki bir başka değişiklik ise, vekil olmayan iki genel başkan yardımcısı Yakup Akkaya (İstanbul 1. Bölge 11. sıra) ve Seyhan Erdoğdu'nun (İstanbul 3. Bölge 10. sıra) listeye girmesi oldu. 7 Haziran seçimlerinde ön seçimden çıkan ancak YSK engeline takılarak aday olamayan Atilla Sertel İzmir 2. bölge 6. sıradan aday gösterildi. Denizli'de 7. sıra adayımız Adnan Keskin'in yerine, Azmi Ermiş konuldu.

ABDÜLLATİF ŞENER LİSTEDE YOK

CHP listesinde en çok merak edilenlerden biri de "siyasete CHP'de devam edebilirim" diyen eski bakanlardan ve AK Parti'nin kurucularından Abdüllatif Şener süprizi yaşanıp yaşanmayacağı idi. CHP kaynakları, Şener'in listeye konulması konusunun gündeme bile gelmediğini belirttiler.

ALEVİ TEMSİLCİLER

Parti Meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Fevzi Gümüş İstanbul 3. Bölge 11'inci sıradan milletvekili adayı oldu. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Ali Balkız ise Ankara 8'inci sıradan aday gösterildi

"ÇOĞUNLUĞUNU KORUDUM"

Kılıçdaroğlu'nun PM toplantısında yaptığı değerlendirmede, "Listelerin çoğunluğunu korudum. Ön seçimden çıkıp vekil seçilen herkesi korudum. Yaptığımız değişiklikler oy artırmaya yönelik girişimlerdir. Aday değiştirdiğimiz kentlerde ya oy kaybettik ya da göreceli bir başarı elde edemedik. Hepimizin artık daha çok çalışması lazım" ifadesini kullandığı belirtildi.

ORAN YİNE ADAY DEĞİL

7 Haziran seçimlerinde listeye dahil olmayan ancak 1 Kasım için yine başvuran Umut Oran yine aday gösterilmedi. Aday olabilmek için Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden ayrılan Koray Çalışkan da Parti Meclisi üyelerinin yoğun itirazı üzerine liste dışı kaldı.

BEKAROĞLU ÖNE KAYDIRILDI

Murat Özçelik 7 Haziran seçimlerinde İstanbul 3. Bölge 7. sıradan aday olmuştu. Onun liste dışı kalmasıyla, yerine Bekaroğlu konuldu. Bekaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde aynı listede 9. sıradaydı.

BAŞKONSOLOS ARDAHAN'DAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah saat 04.00'e kadar süren MYK ve Parti Meclisi toplantıları mesaisinde, 7 Haziran seçimlerinde beklediği oyu alamayan aralarında Gaziantep, Tokat ve Niğde'nin de bulunduğu kentlerin aday listelerinde radikal değişikliklere imza attı. CHP'nin oyunu düşürdüğü İstanbul ve Ankara'da üst sıralarda değişiklik yapılmaması dikkat çekerken, HDP'nin oy patlaması yaşadığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede ise kısmi revizyon ile HDP'ye kaptırdığı Alevi tabana göz kırptı. 7 vekilin çıktığı Ankara 1. bölgede 8. sıra için eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız aday gösterilirken, 7 Haziran'da 9 CHP'li vekili parlamentoya gönderen İstanbul 3. bölge 11. sıraya eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı ve PM üyesi Fevzi Gümüş getirildi.

İLGEZDİ YİNE ADAY

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle yeniden aday olup olmayacağı merak konusu olan Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul 1. Bölge 2. sıradaki yerini korudu. Yeni dönemde aynı bölgede Şafak Pavey, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Akif Hamzaçebi, Oğuz kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, İlhan Kesici ve Ali Özcan da listedeki yerini korudu.

GÜNEYDOĞU VE DOĞU DEĞİŞTİ

Şanlıurfa'da Ali Murat Bucak'ın yerine eski CHP'li vekillerden Vedat Melik 1. sıradan aday oldu. Diyarbakır'da 1. sıraya, Muhsin Koçyiğit'in yerine gazeteci Naci Sapan konuldu. Van'da ise 7 Haziran seçimlerinde 1. sıra adayı olan Nadir Kartal'ın yerine Cemal Şan getirildi. Kahramanmaraş'ta Kamil Dalkara'nın yerine RTÜK üyesi gazeteci Ali Öztunç ilk sıraya yerleştirildi. Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de iki aday da değişti.

RİZE'DE ESKİ REKTÖR YARIŞTA

CHP, 7 Haziran seçimlerinde bir vekil çıkardığı Bolu'da da liste değişikliğine gitti. 1. Sıradaki Tanju Özcan yerini korurken, 7 Haziran seçimlerinde 3. sırada olan Mehmet Burak Cop, 2. sıraya alındı. Rize'de ise Maltepe Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr Kenan Köymen aday yapıldı.

KAYSERİ'YE 'EFSANE' İSİM

Kayseri'de, CHP'nin 'Efsanevi Belediye Başkanı' olarak nitelendirilen merhum Niyazi Bahçecioğlu'nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu ikinci sıra adayı oldu. Üç dönem Kayseri'de belediye başkanlığı yapan Niyazi Bahçecioğlu 12 Eylül'de görevden alınmıştı. 7 Haziran'da Kayseri'de Çetin Arık 1. sıra adayıydı. Eski Milletvekillerinden merhum Mevlüt Aslanoğlu'nun oğlu Eren Arslanoğlu Malatya 2'inci sıra milletvekili adayı gösterildi.

425 ERKEK 125 KADIN

CHP listesinde 425 erkek, 125 kadın aday var. Adaylardan 13'ü ilkokul, 11'i orta okul, 79'u lise, 447'i ise üniversite mezunu. Üç büyük şehirde 14 seçim bölgesinde kadın adaylar ilk sıradan aday. Genç kontenjanından toplam 28 aday var. Öte yandan CHP'nin 7 Haziran'da Afyonkarahisar 1. sıra milletvekili adayı Burcu Kayıkcı, seçimden sonra gazeteci Yasin Köksal ile evlendi. Bu seçime yine birinci sıradan Köksal soyadı ile katılıyor.(Kaynak: Vatan)

CHP\'den HDP\'nin Oy Patlaması Yaptığı Bölgelere Alevi Adaylar

Son Dakika Güncel CHP'den HDP'nin Oy Patlaması Yaptığı Bölgelere Alevi Adaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • cizre spor: hdp oy veren terör yandaşıdır 5 19 Yanıtla
  • TERCANLI: ben bir alevi olarak chp den başka kimseye oy vermedim vermemde 9 15 Yanıtla
  • Jack j.: Bir alevi olarak müslümanım elhamdülillah namazlarımı da kılıyorum! Vee bu ateist hdp bizden oy alamayacak ! Allah birliğimizi bozmasın 9 10 Yanıtla urfa: bir müslmanın ismi jasck duymadın ne alvisın nede müslmansın bence 3 3
  • öarkı felek gibi: Bakıyorum alevılerden de çok dönekler var, çoğu HDP ye verecekmiş. Yazıklar olsun! HDPnin PKK ya destek yaptığını açık açık izledik, bunca siviller askerler polisler canlarından oldu, nasıl HDP ye verilir anlamış değilim. Yok inadına AKP, inadına CHP, yok artık inadına HDP. İnsanlar nereye kayacağını bilmiyor ya, bu seçimler inatla olmaz, aklınızı beyninizi kullanın, geleceğimiz için. Yok MHPli AKPli oluyor, AKPli CHP li olacak.. bu nedir ya. 1 14 Yanıtla
  • keriz: ne o hdp ye verdiğin destek oydan pişmanmı oldun chp 8 7 Yanıtla
  • çarkı felek gibi: bu inadına oyum bu partiye diyenler gerçekten mantıksız, akıllarını kullanmıyor. Ya inadına HDP olurmu, bile bile PKK, yazık gerçekten. Yok inadına AKpartı.. bu nedir ne telaş. Hepimizin geleceği için iyi düşünün, inada verilmez bir oy ! Millet nereye kayacağını bilmiyor ya artık, o kadar bıkmışkı siyasetten. Bunca asker polis şehit olurken, bunca sivil de canından oldu. PKK yüzünden. Daha hangi yüzle PKK destekleyene verebilirsin. bile bile devleti ateşe atmaktır. HDP nin PKK ya destektir ! 2 12 Yanıtla
  • ali: aleviler türk tür hdp li olanları ermeni kökenlidir 4 8 Yanıtla
  • YAVUZ SULTAN SELİM: CELATINA AŞIK MİLLET ALEVİ MİLLETİDİR,KİM SİZİ EZMEYE CALIŞTI? KİM SİZİ KULANIYOR ? 1 2 Yanıtla
  • chp-mhp: chp-mhp bu ülkenin sigortasıdır 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.

  • Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı
    14:18 Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı

    Siirt'te Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Botan Vadisi Milli Parkı'nda yamaç paraşütü etkinliği düzenlendi. Siirt Gençlik ve Spor Kulübü pilotları ve Erasmus Değişim Programı kapsamında gelen gençlerin katıldığı etkinlikte, pilotlar yamaçtan havalanarak hedefe inmeye çalıştı. Siirt'in doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, pilotlar ve doğaseverler bir araya geldi.

  • İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi
    14:17 İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi

    İranlı siyasetçiler ve bölgeye iş yapmaya giden iş insanları, İsrail-İran krizini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İran İş Bakanlığı çalışanı Şerif Nekizade, İran'ın ambargoya tahammül ettiğini ve İsrail'e karşı güçlü olduklarını belirtti. İran'da yaşayan iş insanları da İsrail ile mücadelede birlikte hareket edeceklerini ve hiçbir korkularının olmadığını ifade etti.

  • MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı
    14:15 MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı

    Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde start aldı. Batı Kurumsal Karting Yarışı adıyla düzenlenen organizasyonda, 6-9 yaş micro, 7-12 yaş mini, 12-15 yaş arası junior, 14 yaş üzeri senior ve 30 yaş üzeri master kategorilerindeki ilk yarışlar gerçekleştiriliyor. Yarışlar yarın da devam edecek ve etkinlik ödül töreniyle sona erecek.

  • Balıkesir'de akarsuya düşen kişinin cesedi bulundu
    14:14 Balıkesir'de akarsuya düşen kişinin cesedi bulundu

    Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı Yenice Mahallesi'nde yaşayan N.G., Simav Çayı'nda ayağının kayması sonucu suya düştü. Olayın ardından başlatılan arama çalışmaları sonucunda N.G'nin cesedi, yaklaşık 1 kilometre ileride suyun içinde bulundu ve Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

  • Bakan Özhaseki, Belediye Başkanlarına Kentsel Dönüşüm Çağrısı Yaptı
    14:14 Bakan Özhaseki, Belediye Başkanlarına Kentsel Dönüşüm Çağrısı Yaptı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlarına kentsel dönüşüm yapmaları çağrısında bulundu. Özhaseki, depreme dayanıksız bölgelerde hazırlıklar yapmaları için belediye başkanlarını desteklemeye hazır olduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Özhaseki, deprem gerçeğiyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement