CHP 18. Olağanüstü Kurultayı - Son Dakika
Politika

CHP 18. Olağanüstü Kurultayı

CHP 18. Olağanüstü Kurultayı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil. Elitizmi reddediyorum.

05.09.2014 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil. Elitizmi reddediyorum. Dersimli Kemalim, devrimci Kemalim ben. Bir cumhuriyet çocuğuyum ben" dedi.

CHP'nin ATO Congresium'da gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultayı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İş kazalarına değinerek, "Her ay en az 100 kişi iş kazalarından hayatını kaybediyor. Bunu toplumun gündemine getiren parti hangisi? CHP. Soma'yı, Davutpaşa'yı unuttuk mu? Unutmadık ve unutmayacağız. Hedefimiz huzurlu, iş güvencesi olan Türkiye. Birileri yılbaşını keyifle arkadaşlarıyla kutlarken bu kardeşiniz CHP genel başkanı olarak yerin yüzlerce metre altında kömür işçileriyle kutladı. Sendika ağalarını hep eleştirdik. Sendika işçinin hakkını korumazsa onun karşısına önce ben çıkarım, CHP çıkar. Ben şimdi sağa mı kaydım. Taşeronlaşmayı Türkiye'nin gündemine getiren kim? CHP iktidarında kamuda taşeron işçilik olmayacaktır. Emeklilerin hakkını savundum, intibak yasasını dile getirdim. Ben şimdi sağcı mı oldum" diye konuştu.

"PROJE ÜRETMEZ DENİYORDU. ŞİMDİ BUNU KİMSE SÖYLEYEMİYOR"

Esnafın genelde CHP'ye mesafeli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Biz o mesafeyi kapatmak istiyoruz. Nasıl bir işçi işini kaybeder, işini kaybettiğinde işsizlik sigortasından gelir desteği alırsa iflas eden ya da işini kapatan esnaf kardeşime de aynı olanağı CHP sağlayacaktır.

Düne kadar CHP proje üretmez deniyordu. Şimdi bunu kimse söyleyemiyor. Yoksulluktan milli eğitime, sanayiye, esnafa hayatın her alanı ile ilgili çözümler var. Sorun bu çözümleri yeteri kadar anlatamıyoruz. Ben hesap uzmanlığı yaptım. Benim ağzımdan çıkan söz, telaffuz ettiğim rakamlar gece yatıp sabah dile getirdiğim rakamlar değildir. Araştırma nedir, inceleme nedir, bütçe denkliği nedir bunu iyi bilirim" ifadelerini kullandı.

Seçimlerden önce mazot 1,5 lira olacak dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz mazot ne kadar olacak göreceğiz" dedi.

"CHP ELİTİST BİR PARTİ DİYORLAR"

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"CHP elitist bir parti diyorlar. Elit olmak ayrı elitislik farkı. Elitlere saygım var, aydındır. Ama bir elitistler var. Rakı sofralarında Türkiye'yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Bunu herkes iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil. Her şey genel başkandan beklenmez. Elitizmi reddediyorum. Dersimli Kemalim, devrimci Kemalim. Bir cumhuriyet çocuğuyum ben. İnsanıma aşığım ben. Dersim'in köyünde bir Aralık ayında doğdum. 7 kardeşiz. En büyük ablam okuma yazma bilmez. Annem de okuma yazma bilmiyor. Babam küçük bir memur. Yedi kardeşten üniversiteye giden tek benim. Haram lokma yemedim. Helalin peşinde oldum. Kitabımda hırsızlık, kul hakkı yemek yok."

"KILIÇDAROĞLU SEÇİLDİ, ÇOK DEMOKRATTI ŞİMDİ BASKICI OLMAYA BAŞLADI. KİMSE DEMOKRAT DERSİ VERMESİN, KİMSE DE KUSURA BAKMASIN"

"Kılıçdaroğlu seçildi, çok demokrattı şimdi baskıcı olmaya başladı. Kimse demokrat dersi vermesin, kimse de kusura bakmasın" diyen Kılıçdaroğlu, "Demokrasinin de disiplinin de ne olduğunu bilirim. Düne kadar sustum. Sabah mikrofonu gören koşa koşa gidip CHP'yi eleştirirse kimse kusura bakmasın buna izin vermeyeceğim. Benim genel başkanlığım zamanında o tüzük değişikliği olmasaydı yeni bir genel başkan adayı çıkamazdı. Ben genel başkan adayları çıksın diye çaba harcıyorum. Ben bu yarışın bütün koşullarını hazırladım" şeklinde konuştu.

"2015 SEÇİMLERİ KADIN AĞIRLIKLI BİR SEÇİM OLACAK"

Yarışın bütün koşullarını hazırladığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Yan yana oturuyoruz. Telefon ettim. Ne kadar istiyorsa davetiye de gönderelim. Demokrasiden yanayız. Ama demokrasi kaos demek değildir. ya bu partinin kurallarına bağlanırsınız ya da ayrılırsınız. Tüzüğü değiştirdik. Yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik. 2015 seçimleri kadın ağırlıklı bir seçim olacak. Aktif pasif üyelik getireceğiz. Aidatını ödeyen gelecek seçme seçilme hakkını kullanacak. Mobil aidat ama" dedi.

Bir sendika ağalarının olduğunu bir de parti ağalarının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Parti ağalarını da sileceğim. Yok öyle bir şey. Demokrasiyi partiye CHP olarak getirdik. CHP geçmişiyle neden yüzleşmesin. Özgüveni olan bir partiyiz. Yer zamanı geldiğinde elbette yüzleşiriz. Geçmişimizle onur duyuyoruz. Korkarak siyaset yapılmaz. Siyaset cesur insanların işidir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mezarına gidip karanfil bıraktım. Menderes'in de Celal Bayar'ın da mezarına gittim. Bu ülkenin siyasetine katkı yapan herkese saygımız sonsuz. Yeni bir anlayışı Türkiye'ye egemen kılmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

"ATATÜRK'TEN SÖZ EDİLDİĞİNDE BÜTÜN CHP'LİLERİN YÜREĞİ OYNAR, GÖZLERİ DOLAR"

Atatürk'ün 77 milyonun yüreğinde olan kişi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Atatürk'ten söz edildiğinde bütün CHP'lilerin yüreği oynar, gözleri dolar. Atatürk düşmanlarının bile saygı duyduğu biri. Ben Kenan Evren Atatürkçüsü değilim. İlhan Selçuk'un da dediği gibi gardırop Atatürkçüsü değilim. Ben yüreğinde Mustafa Kemal Atatürk'e yer açan biriyim. Atatürkçülük hiç kimsenin önünde diz çökmemektir. Büyümek, üretmek, kazanmak, kazandığını hakça bölüşmektir. Mazlumdan yana olmak, zulme direnmektir. Otur masa başına, Atatürkçülük edebiyatı yap. Biz onlardan değiliz kimse kusura bakmasın. Eski nüfus cüzdanıma "Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir" yazmıştım.

Atatürk'ü dar kalıplar içine Evren ve arkadaşları yaptı. Bunların hiçbiri de sağ politika değil. Peki neden CHP sağa kayıyor diyorlar. Ben merkezci sol anlayış bunu söyletiyor. Ben yoksam CHP solda değil anlayışı. Sol kimsenin tekelinde değil. Ben merkezci anlayıştan halk merkezli sol anlayışa geçtik biz. Sağır kulaklar duysun. CHP neredeyse aslanlar gibi oradadır. Kimsenin endişesi olmasın. Yoksulluk edebiyatı ile solculuk olmaz. Bunu da değiştireceğim artık. Ben daha fazla yoksulum ben daha fazla solcuyum. Yok böyle bir şey. Halkıma sesleniyorum. Kimliğinle şeref duy kimliğine saygı duyulsun istiyorsan adresin bellidir: CHP

Barışı, umudu, geleceği vaat ediyorum. Yandaşlarım köşeyi dönecek diye bir mücadele içinde değilim. Birileri köşeyi dönecekse bu halktır. 60 yıldır kalkınmakta olan Türkiye ya da gelişmekte olan Türkiye diyorlar. ya neden gelişmiş Türkiye değil."

"ŞİMDİ CHP HER YERE GİDİYOR, ONLAR GİDEMİYOR"

" Ben değişiyorsam sen de değişeceksin" diyen Kılıçdaroğlu, "Atatürk der ki "Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyenler istikballerini kaybederler." Biz arkadan nal toplayan bir Türkiye olmamalıyız. Zeka ekonomisinin en olduğunu Adalet ve Kalkınma Partisinin yöneticileri biliyor mu? Emin olun bilmiyorlar. İlk TV Amerika'da bulundu ama ABD TV üretmiyor. Çamaşır makinesi 1800'lerin ürünü. Biz çamaşır makinesi üretiyoruz diye övüyoruz. 1800'lerdeki makineyi üretip de övünmek nedir. Bir bakanı bizden mucit çıkmaz, biz Müslüman ülkeyiz' dedi. Müslümanlığı da bilmiyorlar. Avrupa'da rönesansa kaynaklık eden İslam'daki gelişmedir. Biz şimdi bunu bile bilmiyoruz. Eğitim sistemi düzelecek dedik. Güney Kore'den önce otomobil ürettik. 1 milyon kişiye düşen buluş sayısı Türkiye'de 9. Güney Kore'de bir milyon kişiye 1429 düşüyor. Kim bilgi toplumu. 60 yıldır bize gelişmekte olan ülke diyorlar. CHP iktidar olsaydı bize gelişmiş ülke diyeceklerdi. Çocuklarımızı kobay gibi kullanıyoruz. Hangi okula girecekleri belli değil. 2.5 yılda bir eğitim politikası değişiyor

Sokaktaki vatandaş Türkiye'nin sorunları ile uğraşmıyor. Borç batağında ay başını nasıl getireceğim diye uğraşıyor. Desteği ver borçtan nasıl kurtulacağını göstereceğim sana. Önceden söyleyeceğim zaten. Demokrasisi gelişmiş olmayan bir ülke asla büyüyemez. 2012 verilerine göre 7 milyar nüfus var. 785 milyon kişi demokrasisi gelişmiş ülkelerde yaşıyor. 30-60 bin arasında kişi başına gelir. Kürt sorunu ağırdır En net görüşleri ortaya koya parti CHP. Adres olarak parlamentoyu gösterdik. Bu sorun silahla çözülmez. Siz Sivas'ın ötesine gidemezsiniz diyorlardı. Şimdi CHP her yere gidiyor, onlar gidemiyor. Bu sorunu da çözeceğiz. Bu sorunun temelinde özgürlük ev demokrasi var" diye konuştu.

Etle tırnak gibi bütünlüklü bir politika güdeceğiz" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin birliği için çalışacağız. Dış politikayı en çok eleştiren genel başkan benim. Ortadoğu'da Müslüman kanı akıyor. Akılcı yöntemlerle bunun çözülmesi lazım. 3 büyük başkentte elçimiz yok. İktidara çok başlılıkla değil güçlü liderlik, bölünmüşlükle değil örgütsel birlik, tek adamlıkla değil uyum içinde çalışan inançlı kişiler lazım. Herkesin ayrı telden çalmasına izin vermeyeceğim. Demokrasi ortak ses çıkarmaktır. Farklı ses çıkaranların ayrılacakları yer vardır. Bu kurultay asla bir tasfiye kurultayı değil. Tasfiye değil ama birlikten yanayız. Bir karar çıkıp da onaylanırsa hiç kimse çıkıp TV ekranlarında konuşamaz. Buna izin vermeyeceğim. CHP bir sivil toplum örgütü değil. CHP'nin kimliğini aldıktan sonra tüzüğünün dışına çıkamazsın. Kavgaya izin vermeyeceğim. Onu burada söyleyeyim de 'sen bunu neden yaptın' diye kimse sormasın. 24 saat çalışmaya, Türkiye'yi kucaklamaya, hukukun üstünlüğüne inanan bir Türkiye'ye var mısınız? Söz veriyorum daha fazla çalışıp mücadele edeceğim. 24 saat çalışacağım" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP 18. Olağanüstü Kurultayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:51 İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Söğüt, Bozüyük ve Pazaryeri ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Vural, vatandaşlarla bir araya gelerek onlarla sohbet etti ve hayırlı kazançlar diledi. Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, İYİ Parti olarak seçimlerde vatandaşlara alternatif oluşturduklarını ve milletin iradesinin tespiti için yapıldığını belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı
    18:45 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da yaptığı konuşmada, velilerin okula girmesini istemediklerini ve bu konuda e-Okul üzerinden randevu sistemi kurduklarını belirtti. Ayrıca, öğretmen sayısının arttığını ve eğitim öğretim kalitesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Tekin, Milli Eğitim Şurası ile ilgili yapılan yanlış anlaşılmayı düzeltti ve seçimlerden sonraki günü idari tatil ilan ettiklerini açıkladı.


Advertisement