Cezaevindeki Tecavüz Olaylarının Altından 'Ağa' Sistemi Çıktı - Son Dakika
Güncel

Cezaevindeki Tecavüz Olaylarının Altından 'Ağa' Sistemi Çıktı

Cezaevindeki Tecavüz Olaylarının Altından \'Ağa\' Sistemi Çıktı

Antalya cezaevinde yaşanan tecavüzlerin tamamında suçlanan kişiler koğuş ağası çıktı. Cezaevi yönetimini eleştiren Başbakanlık, koğuş ağalığının kaldırılmasını istedi.

03.03.2015 07:29  Güncelleme: 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu'nun, Antalya L Tipi Kapalı cezaevi'ndeki cinsel saldırı ve şiddet iddialarına ilişkin hazırladığı rapor, aynı cezaevinde başka bir cinsel saldırı olayının daha gerçekleştiğini ve tecavüzle suçlanan koğuş mümessilinin sevk edildiği cezaevinde yine mümessil yapıldığını ortaya çıkardı.

RAPORDA ŞOKE EDEN İFADELER

Raporda 46 yıl hapis cezasına mahkum edilen Z.Y.'nin S.Ö.'ye yönelik cinsel saldırı ve şiddette bulunması mercek altına alındı. Raporda, cezaevi savcılığının "koğuş ağalığı" olmadığı iddiasına karşılık "koğuş mümessilliği" adıyla düzenin devam ettiği belirtildi. S.Ö.'ye Z.Y. tarafından şiddet uygulandığı bilgisine yer verilen raporda, S.Ö.'nün kafasının duvarlara vurulduğu, çekpas sopası ile dövüldüğü dile getirildi. Diğer mahkumların şiddetin zaman zaman kameraların bulunduğu alanda yapıldığı ve cezaevi yönetiminin bu duruma müdahale etmediği iddiasına da yer verildi.

ŞİKAYETE DAYAK

Kurum temsilcilerinin Kütahya Cezaevi'ne gönderilen S.Ö. ile yaptığı görüşmeye değinilen raporda, banyoda iki günde bir tecavüze uğrayan S.Ö.'nün, "Olayı savcıya anlattım, inanmadı. Tecavüzü şikayet ettiğim için idare beni dövdü. Olayı açıkladıktan sonra infazda bana dilekçe yazdırdılar. Onlar söylediler ben yazdım" sözlerine yer verildi.

"ÖYLE BİR DAVRANIŞTA BULUNMADIM"

Z.Y. ise iddiaları reddederken, S.Ö.'yi baba şefkatiyle dövdüğünü öne sürdü. Raporda Z.Y.'nin "S.Ö. meydancıydı. Haftalık sigarasını alıyordum. Bir baba gibi sahip çıktım. Tecavüz ya da onu çağrıştıracak bir davranışta bulunmadık. F. ve T. gibi kişiler ayağımı kaydırmak için S.Ö.'yü kullandı" ifadelerine yer verildi.

YİNE AĞA OLDU

Raporda, cinsel saldırı olayı gündeme gelince Z.Y'nin, Isparta Cezaevi'ne nakledildiği, buraya giden Z.Y.'nin gençlerle aynı koğuşa verildiğini ve kendisini 'mümessil' seçtirdiğini tespitine yer verildi. Z.Y.'nin ağalık hakkında "Beni koğuş seçti. Mümessillik düzenin sağlanması için gereklidir. Sözünü geçirmen gerekir. Otoritemi kuramazsam düzen bozulur ve idare de bizden rahatsız olur" sözlerine yer verilen raporda şiddeti gerekli gören bir mahkumun mümessil seçilmesine göz yumulması ve cinsel saldırı iddialarına rağmen gönderildiği cezaevinde de mümessil seçilmesi ve yönetimin bunu kabul etmesi bu iddialara zemin hazırlayan nedenler olarak gösterildi.

Çocuk koğuşunda en az üç çocuk hükümlü için taciz iddiaları olduğu belirtelen raporun öneriler kısmında, bunlardan birinin doktor raporu ile tespit edildiği ve davalarının devam ettiği, cezaevi müdürünün sorumlu olduğu ve sadece adli soruşturmanın yeterli olmadığı ve bu konuda etkin soruşturma gerektiği kaydedildi. Cezaevlerinde gençlere ayrı koğuş ayrılması ve ağalık sisteminin kaldırılması da diğer öneriler arasında yer aldı.

İSTİSMAR MÜMESSİLLİKLE İLİŞKİLİ

Başbakanlık raporunda, "Mümessilliğin sağladığı avantajlar ile otoritenin gerekliliğine inanan anlayış idarenin zımni kabul ve onayı ile birleşince şiddet kaçınılmaz olmaktadır. S.Ö.'ye düzenli olarak uygulanan şiddet bu birleşimin sonucudur. Cinsel istismar iddiaları ya da olayları mümessillikle bir şekilde ilişkilidir. Antalya Ceza İnfaz Kurumu'nda gündeme gelen tecavüz iddialarının tamamında suçlanan kişiler mümessillerdir" denildi. Başbakanlık raporunda Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de ayrı bir rapor hazırladı. Bu raporda da "Kesin tespit yapılamamış olmasına rağmen, iddia edilen olayın gerçekleşmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülmektedir" denildi. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Cezaevindeki Tecavüz Olaylarının Altından 'Ağa' Sistemi Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • İS: GARDİYANLAR NE İŞE YARARLAR ACABA OTURUP MAAŞ ALMAYAMI SADECE 24 8 Yanıtla
  • saraç: Bu ülkede hala neden devlet memurları devlet ile vatandaş arasında taraf aklım almıyor. Yazıklar olsun o çocuk tecavüze uğrarken sen orda müdürüm diye geçin maaş al çoluğunun çocuğunun güvende yaşamasını iste yok öyle yağma o çocuk içerden çıkınca neden devleti sevsin neden seni çocuğunu rahat bıraksın be zalimler hiç duşunmuyomusunuz. 21 1 Yanıtla
  • C.D.: Trafik cezası yazmak için şehrin her tarafına kamera takılıyor . İstenirse takılır . Bu kerede idareciler istemedikleri işler olduğunda kamera o saatlerde arızalıydı diyecekler . Birer tanede yedeği konduğunda . Saniye saniye görüntü istenirse alınır . Eğer görüntü yoksa işten çıkarılacaağınıda söylense bak böyle şeyler olurmu . Fakaaaaaat nerdeeeeeeee. Ümit ediyorum ki hükümetimiz bu işlere el atar ve çözer . 8 1 Yanıtla
  • roni: Minibüslerdeki uygulama cezaevlerine gelse hiç fena olmaz yoksa bu tür vakalar artabilir 7 0 Yanıtla
  • Karan: SÖ neden içerdeymiş? Bir kıza tecafüz falan ettiyse yada bir kadını öldürdüyse normaldir yaşadığı. İçerinin kanunları bu suçlara daha hassas. Ööle içerde yatmakla kurtulunmuyor ki, ne sanmıştı? 5 1 Yanıtla
  • OĞUZ: DEVLET YETKİLİLERİ ADALETİ VE ARDINDAN DA CEZAYI SAĞLAYANLAR VE UYGULAYANLAR. . . . VE EN ÖNEMLİSİ HİÇ BİR ŞİKAYETE GEREK KALMADAN BU SİSTEMİ DENETLEYECEK YETKİLİ VE KURUM VE KURULUŞLAR. . . . . . MERAK EDİYORUM SİZDE BİRŞEYLER YAZIN DA OKUYALIM. . . . . KİMSE DE TIK YOK. . . . . BU SİSTEM İFLAS ETMİŞTİR. . . . . GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPMAYANLARA BANANECİLERE SORUMSUZ DENETİCİLERE YAZIKLAR OLSUN. . . . . 3 0 Yanıtla
  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement