Cezaevinde Yıkılan Duvarın Parası Davası Ertelendi - Son Dakika
Güncel

Cezaevinde Yıkılan Duvarın Parası Davası Ertelendi

Cezaevinde Yıkılan Duvarın Parası Davası Ertelendi

Burdur Cezaevi'nde 2000 yılındaki operasyonda duvarı delen dozerin kepçesiyle sağ kolu kopan 37 yaşındaki Veli Saçılık'ın da aralarında bulunduğu 61 mahkum ve tutuklu hakkında, 'cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları' için açılan dava, 9 Aralık'a ertelendi.

30.09.2014 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur Cezaevi'nde 2000 yılındaki operasyonda duvarı delen dozerin kepçesiyle sağ kolu kopan 37 yaşındaki Veli Saçılık'ın da aralarında bulunduğu 61 mahkum ve tutuklu hakkında, 'cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları' için açılan dava, 9 Aralık'a ertelendi.

61 mahkum ve tutuklu hakkında, 'cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları' için Maliye Bakanlığı tarafından açılan 31 bin TL'lik tazminat davasının 76'ncı duruşması, Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya katılan Veli Saçılık'a, Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi bir grup destek verdi. Duruşma salonuna girmek isteyen sendikacılara polis, mahkeme salonunun küçük olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Grupla polis arasında çıkan kısa tartışmanın ardından 8 kişilik grubun mahkeme salonuna girmesine izin verildi. Adliye önünde bekleyen grup ise 'Duvar yıkıldı, adalet altında kaldı' yazılı pankart açtı ve sloganlar attı. Yaklaşık 20 dakika süren duruşmada tarafların avukatlarını dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı 9 Aralık 2014 tarihine erteledi.

'HİÇBİR İŞKENCE CEZALANDIRILMADI'

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Veli Saçılık'ın avukatı Senem Doğanoğlu, 'karar duruşması' olacağını düşünerek geldiklerini söyledi. Davanın, hiçbir hukuk ya da vicdan ilkesine sığmadığını aktaran avukat Doğanoğlu, şöyle dedi:

"Hukuken de bunu hakime sürekli izah ediyoruz. Vicdanen zaten hepimiz bu sorumluluğun altındayız. Bu duvarın altında hep beraber çöküyoruz. Dava, daha önce 2008 ve 2011 yıllarında dosyaya gelmiş olan, halihazırda dosyada mevcut bir kararı beklemek üzere yine 9 Aralık'a ertelendi. Bir karar çıkar mı iradesini de hukuki bulmuyoruz. Korkuyoruz ki bir siyasal perspektif neticesinde bu süreç gitgide uzayacak. 15 yıllık bir ezaya dönüşecek. 2000 yılındaki bir katliamın halen burada onarılmayı bekleyen Veli Saçılık gibi ama 60 kişi daha, maalesef 2 kişi vefat etti bu süreçte, 58 mağduru vardır. Hiçbir işkence cezalandırılmadı. Hiçbir şekilde devlet aleyhinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) karar verilmiş olmasına rağmen, bir hüküm çıkmadı. Bugün de hala bu tutuklular ve hükümlüler yargılanmaya çalışılıyor. 9 Aralık'ta karar çıkmasını umut ediyoruz. Lehte çıkmasını tabi ki umut ediyoruz ama bir karar çıksa bile şu 15 yıllık süreç bizim için en azından hafiflemiş olacak."

'ADALET AYNI SENARYOYU UYGULUYOR'

Veli Saçılık ise "5 Temmuz 2000 tarihinde Burdur Cezavi'nde 61 kişi olarak hiçbir gerekçesi olmadan kendilerince 'isyan' diye adlandırdıkları şeyle bize sabah saatlerinde saldırdılar. 1 buldozer koğuşa girdi ve koğuşta hepimizi yaralayarak, benim de kolumu kopararak bir zulme ve vahşete imza attı. 15 yıldır kolumun koparılmış olması ve benim dışımda 60 arkadaşın yaşadığı eza karşısında bizden duvar parası isteniyor. ve bu adalet dediğimiz şey 14 yıldır aynı senaryoyu uyguluyor ve hala karar vermemekte direniyor" dedi.

İSTENEN PARA FAİZİYLE 350 BİN LİRAYI BULUYOR

Burdur Adalet Sarayı'nın adaletsizliğin simgesi olduğunu ileri süren Veli Saçılık, şöyle devam etti:

"Çünkü tecavüzü, işkenceyi ve işkencecileri korumuştur ve işkenceye uğrayanlardan para isteyecek kadar hukuku ayaklar altına almıştır. Artık bu adalet duvarın altında kalmamalıdır. İşkencecilerden hesap soracağız. Bu davanın mutlaka takipçisi olacağız. Duvar davasında, dosyada bizden 2001 yılı itibariyle 31 bin lira talep ediyorlar ama avukatların hesaplarına göre mahkeme masrafları ve faiziyle birlikte 350 bin lirayı bulan para istiyorlar. Duvarın yine gardiyanların kendi ifadesiyle buldozerin yıktığı, içerideki müdahaleyi kendilerinin yaptığı, zararı kendilerinin ortaya çıkardıklarına dair açık beyanları olmasına rağmen bu dava hala sürüyor ve bizden duvarın parasını istiyorlar."

OLAYIN GEÇMİŞİ

11 tutuklunun, can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle duruşmalara çıkmayacağını belirtmesi ve mahkemenin 'zorla' getirilmelerine yönelik kararı sonrasında Burdur Cezaevi'nde 5 Temmuz 2000 günü operasyon düzenlendi. Dozerlerin de kullanıldığı operasyonda, tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu bölgeye ulaşılması için cezaevi duvarları yıkıldı. Yıkım sırasında yasa dışı TDKP- GKB örgütüne yardım ve yataklıktan tutuklu Veli Saçılık'ın sağ kolu kepçe darbesiyle koptu. Yerine dikilemeyen ve çöpe atılan kol, daha sonra bir sokak köpeğinin ağzında bulundu. Tahliye edildikten sonra yargılandığı davadan beraat eden Saçılık, AİHM'e başvurdu. AİHM Türkiye'yi mahkum ederek, Veli Saçılık'a 46 bin TL ödenmesine karar verdi.

Veli Saçılık'ın başvurduğu Antalya 1'inci İdare Mahkemesi ise 'dozerle kol koparmanın insanlık dışı olduğunu, devletin hapishanesinde tutuklu Saçılık'ın güvenliğini ve vücut bütünlüğünü koruması gerektiğine' işaret ederek, 150 bin TL tazminata karar verdi.

Danıştay, Saçılık'ın cezaevinde isyana katıldığını, kol kopmasının kendi kusurundan kaynaklandığını savunarak, kararı 2007 yılında bozdu. Bunun üzerine Antalya İdare Mahkemesi, olay yeri nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı Isparta İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Isparta İdaresi Mahkemesi, Danıştay'ın kararına uyarak, Veli Saçılık'ın 'kusurlu olduğunu, tazminat hakkı olmadığına' hükmetti. Danıştay, 2011 yılında Isparta İdare Mahkemesi'nin kararını onadı.

Maliye Bakanlığı, operasyon sırasında cezaevindeki 31 bin TL'lik hasar ve zararın, Veli Saçılık'ın da aralarında bulunduğu o dönemdeki 61 hükümlü ve tutukludan tahsili için 9 Ocak 2001'de Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Bu dava, diğer dava sürdüğünden askıya alındı. Danıştay'ın 2011 yılındaki kararından sonra Maliye Bakanlığı, 31 bin TL'lik zararın 12 yıllık faiziyle birlikte tahsili amacıyla tazminat davasının yeniden görülmesi için harekete geçti. - Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cezaevinde Yıkılan Duvarın Parası Davası Ertelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement