Çeyrek Depo Benzinle Sakın Araba Kullanmayın! - Son Dakika
Ekonomi

Çeyrek Depo Benzinle Sakın Araba Kullanmayın!

Çeyrek Depo Benzinle Sakın Araba Kullanmayın!

Her yıl binlerce sürücü yakıt göstergesindeki uyarı ışığını önemsemediği için araç arızası ile karşı karşıya kalıyor

29.08.2015 11:20  Güncelleme: 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aracınızın yakıt göstergesi ile Rus Ruleti oynuyor musunuz? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz...
Her yıl 827 bin sürücünün yakıt göstergesindeki uyarı ışığını önemsemediği için araç arzası ile karşı karşıya kaldıkları ortaya çıktı. Bir sigorta firması tarafından yapılan ankete katılan sürücülerin dörtte birinin ışık göstergesi yanmaya başladıktan sonra en az bir 40 mil (yaklaşık 65 km) daha gidebileceklerine inandıklarını ortaya koydu.

"UCUZ YAKIT ARADIKLARI İÇİN"

İki milyon sürücü ise çoğunlukla ucuz yakıt bulma umuduyla neredeyse sürekli uyarı ışığı ile sürüş yaptıklarını söyledi. Erkeklerin yakıt uyarı ışığı yandığı halde yeterli yakıt olduğuna inanma eğilimi ortalamanın üzerinde.
Kadınlar ise daha ihtiyatlı. Sonuç olarak yakıtı bitip yoldan kalan sürücülerin yarısıdan fazlası erkek. 35 yaşın altındaki sürücülerin üçte ikisi ise bir kere yolda kalmış. Yakıtın tükenmesinin yardım için birini aramaktan ya da benzin bidonuyla en yakın istasyona yürümekten çok daha ciddi sonuçları olabilir. Kişinin kendisini tehlikeye atmasının yanı sıra araca da pahalıya patlayacak zararlar verme riski var.

PEKİ RİSKLERİ NELER?

Bilinmesi gereken ilk şey yakıt göstergeleri kesin aygıtlar olmadığıdır. En modern ve şık arabalarda bile gösterge şu basit teknoloji ile çalışır: Depodaki seviye bir şamandıra ile ölçülür. Bu şamandıra tarafından ölçülen yükseklik göstergenize ya elektronik olarak ya da metalik şeritler ve bobinler aracılığıyla bildirilir. İşte bu yüzden tanktaki yakıt seviyesi aracın bulunduğu alanın meyilli olup olmamasına göre değişebilir.

"UYARI IŞIĞINI BEKLEMEYİN"

Bunun yanında, alarm ışığı yandıktan sonra araçların gidebileceği mesafenin modellerine göre değiştiği de unutulmamalıdır. En iyi tercih uyarı ışığını önemsemektir çünkü tükenen akaryakıt hem araca hem cüzdana zarar verir. Dizel araçlarda fatura daha da kabarabilir. Bir dizel motorda pompa ve enjektör yağlı karışım yerine hava ile çalıştığında hasar görebilir. Benzinli motorlar ağır hasar ihtimali daha azdır. Ancak bu olumlu durum her araç için de geçerli değil. Ayrıca filtrelerin ve pompaların tıkanma riski de var.

YENİ OTOMOBİLLERDE DAHA TEHLİKELİ

Modern otomobillerde risk daha da büyüyor çünkü uzmanlara göre yeni araç sistemleri daha hassas ve bu tip hasarlara toleransları daha düşük. Tükenen yakıtın direksiyon ve frenlere de etkisi var. Uzmanlar, frenlerin çok daha fazla baskı gerektirdiğini ve direksiyonun döndürülmesi zor büyük ağır bir anahtara benzediğini belirtiyor ve 20 lira tasarruf edecekken 2 bin lira fatura ödemek zorunda kalmanın işten bile olmadığını söylüyor.

BENZİN İSTASYONU UZAKSA BUNLARA DİKKAT EDİN

Akaryakıt istasyonuna uzaksanız kalan yakıtı korumanın için en iyi yolu nedir?
* Yakıtı mümkün olduğunca verimli kullanın.
* Yolun durumuna göre 60 ile 80 km arasında bir hıza çıkın.
* Ani fren ve hızlanmalardan kaçının. Devir sayacının 2 bin ile 3 bin rpm arasında olmasına dikkat edin.
* Yokuş inişlerinin cazibesine kapılmayın, vitesi boşa almayın.
* Yakıt tasarrufu için kontağı kapatıyorsanız bunun bir dakikadan fazla olmasına dikkat edin çünkü araç tekrar çalıştırıldığında 2500 devirde motor yaklaşık bir dakikalık yakıta eşdeğer yakıt kullanır.

Son Dakika Ekonomi Çeyrek Depo Benzinle Sakın Araba Kullanmayın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (41)

  • diclekent: amcam gider 30/40 binlik araba alır.200 liralık yakıt durumundan şikayet eder.200 liraya depoyu dolduramıyorsanız bindiğiniz arabanın fiyatı 150 lira değil herhalde.Provakasyon yapmayalım.en güzel Türkiye başka ülke yok.var diyen beğendiği ülkeye gitsin. 12 15 Yanıtla
  • GÖLCÜKLÜ: Aracınız varsa., benzin ,lpg mazot hesabı yapmayacaksanız 22 3 Yanıtla
  • gakko : araba almaya gelince bakıyorsun asgari ücret e çalışan araba alıyor park etmeye artık sokaklarda bile yer yok söz konusu yakıt olunca hemen kiviriyorlar 15 7 Yanıtla
  • Cavit Kalenderoğlu: Benim ayaklarımı yerden kesen Porshe 918 spyder 845 bin dolarlık yani 2.5 trilyon eski parayla arabam var daha yarım depo benzin almaya elim titriyor normal vatandaş ne yapsın 5 17 Yanıtla
  • urfali: Ben diyom ankara siz diyosunuz g.........z kara kardesim nerde yasadigimizi zannediyosunuz arabistandami nerde turkiye burasi petrole girdikmi 20 tly milim hesabi yapiyoruz bunu unutmayin turkiyede yakit bu kadar pahali oldugu surece depo fullemek hayal 13 9 Yanıtla
  • Cavit Kalenderoğlu: Ya niye olumsuz oy veriyorsunuz zengin düşmanları ama seçimlerde koşarak zengin dostu akp ye oy verirsiniz çiftçiye 2 kat daha pahalı mazot verir Yat sahibi fakirmiş gibi vergisiz çiftçinin yarı fiyatına mazot alır Pırlantadan pahalı takılardan Vergi almaz Trilyonlar kazanan futbolcu basketbolculardan vergi almaz gariban asgari ücretliden en yüksek vergiyi alır akparti bunlar zenginin dostu değilde nedir açıklayın biriniz 14 6 Yanıtla
  • Tc Cumhuriyeti: Kahrolsun Akp Mhp Teröristleri 4 15 Yanıtla
  • Deniz: Kardeşim bizim milletimiz herzaman doğruya yanlış diyor zaten sanki sen araba almadan benzin 1 liraydı sen alınca 5 lira oldu zaten bilerek alıyosun niye caz yapıyorsunuz Bir musibet bin nasihattan hayırlı diye boşuna dememimişler 11 7 Yanıtla Üzeyir: O zaman susalım robot olalım diyorsun asgari ücret az ama insanlar bilerek giriyorlar işe çünkü mecburlar bilerek girdik diye susalım mı yani 4 0
  • TC: kahrolsun pe ke ke 10 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement