Çetin Altan'ı Özlemle Anıyoruz - Son Dakika
Güncel

Çetin Altan'ı Özlemle Anıyoruz

88 yıllık yaşamında edebiyatın her alanında kaleme aldığı eserlerle silinmez bir iz bırakan usta yazar Çetin Altan'ı eserleriyle anıyoruz.

17.11.2015 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ustalar eserleriyle ölümsüzleşir

Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılarak derin bir üzüntü yaratan Çetin Altan'ın üç büyük eseri, Kavak Yelleri ve Kasırgalar, Tarihin Saklanan Yüzü ve Büyük Gözaltı, İnkılâp Kitabevi etiketiyle yeniden raflarda.

Çetin Altan'ı özlemle anıyoruz

Ustalar eserleriyle ölümsüzleşir

88 yıllık yaşamında edebiyatın her alanında kaleme aldığı eserlerle silinmez bir iz bırakan usta yazar Çetin Altan'ı eserleriyle anıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılarak derin bir üzüntü yaratan Çetin Altan'ın üç büyük eseri, Kavak Yelleri ve Kasırgalar, Tarihin Saklanan Yüzü ve Büyük Gözaltı, İnkılâp Kitabevi etiketiyle yeniden raflarda.

Çetin Altan'ı anlamak

Yarım yüzyıldan fazla olan yazın yaşamında tiyatro, roman, deneme, antoloji, mizah, inceleme ve gezi gibi edebiyatın birçok alanında eser vermiş olan Çetin Altan, sadece yazın dünyamız değil, Türkiye tarihinde de önemli bir yere sahip. Kaleme aldığı birçok eserinde gerçekleri günyüzüne çıkaran Altan'ın üç önemli kitabı Kavak Yelleri ve Kasırgalar, Tarihin Saklanan Yüzü ve Büyük Gözaltı, ustayı daha iyi tanımak adına okuyucuyla yeniden buluşuyor.

Hayatından İzler

Kavak Yelleri ve Kasırgalar, Çetin Altan'ın küçük bir adamken attığı umutlu hayallerindeki kulaçlarla, yaşlı bir adamın anılarındaki kulaçların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Hatıralarla örülmüş bu kitabın sonuna eklenen yazarın ilk kitabı Üçüncü Mevki ve şiirleri, eseri daha da anlamlı kılıyor.

Osmanlı'da Siyasi Cinayetler

Altan, tarihimizin karanlıkta bırakılmış bir başka yüzünü, Osmanlı'da işlenen siyasi cinayetleri Tarihin Saklanan Yüzü'nde anlatıyor. Daha önce yayımlanan İdam Edilen 44 Vezir-i Azamın Dramı, Öldürülmüş Şehzadeler ve Devrilmiş Padişahlar adlı kitapları tek bir başlık altında toplayan bu kitap, su yüzüne çıkarılmak istenmemiş cinayetlerin insanı dehşete düşüren kanlı bir antolojisidir.

İlk 12 Mart Romanı

Yaşamından derin izler taşıyan romanı Büyük Gözaltı, 1973'te Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazanmış ve birçok dile çevrilmiştir. 12 Mart sonrasında yayımlanan ilk 12 Mart romanı olma özelliği taşıyan bu roman, toplumdaki sindirilmişlik ve korkuyu derinlemesine işlemektedir. Bir Fransız eleştirmenine göre, "Kişisel bir serüvenin ötesinde, her çeşit baskıya özel bir eğilimi olan bir toplumun öyküsüdür. Türk toplumunun bunalımını saptayıp aktaran, toplumsal yönlerinin zenginliği ve roman mimarisinin sağlamlığı ile dikkat çeken bir eserdir bu."

**

Çetin Altan

1927 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi'nde, yükseköğrenimini Ankara Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Yazın dünyasına şiir ve düzyazı parçalarının yayımlanmasıyla girmiş oldu. 1946 yılında Ulus gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı. Akşam, Politika, Hürriyet, Güneş, ve Sabah gazetelerinde fıkra yazarlığına devam etti. 1965-1969 yılları arasında milletvekiliği yaptı. Milliyet gazetesindeki Şeytanın Gör Dediği köşesinde yazılarına devam ederken "2008 Yılı Kültür Sanat Büyük Ödülü"nü aldı. Edebiyatın birçok dalında eserler veren, 22 Ekim 2015'te vefat eden Çetin Altan ayrıca dünyanın en çok köşe yazısı yazmış yazarlarından biridir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çetin Altan'ı Özlemle Anıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da Kaçak Sigara Operasyonu: 1250 Paket Sigara ve 15 Elektronik Sigara Ele Geçirildi
    16:19 İskenderun'da Kaçak Sigara Operasyonu: 1250 Paket Sigara ve 15 Elektronik Sigara Ele Geçirildi

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde yapılan operasyonda, bir iş yerinde 1250 paket kaçak sigara ve 15 elektronik sigara ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı yenerek finale yükseldi
    16:17 ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı yenerek finale yükseldi

    ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off yarı final ikinci maçında ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı 91-64 yenerek seride 2-0 öne geçti ve finale yükseldi.

  • AK Parti Eskişehir İl Başkanı: Teşkilatımız Seçime Hazır
    16:17 AK Parti Eskişehir İl Başkanı: Teşkilatımız Seçime Hazır

    AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, partisinin teşkilatının seçime hazır olduğunu açıkladı. Albayrak, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 5 bin 700 teşkilat mensubunu görevlendirdiklerini belirtti. Seçimlerde problemsiz ve şaibeye mahal vermeden sonuçları takip edeceklerini ve gerektiğinde itirazda bulunacaklarını söyledi. Albayrak, belediye başkan adaylarıyla birlikte aylardır sahada çalıştıklarını ve Eskişehir'in gerçek belediyecilikle buluşmasına bir adım kaldığını ifade etti.

  • Kocaeli'deki bazı okullara Rekabet Kurulu'ndan ceza
    16:15 Kocaeli'deki bazı okullara Rekabet Kurulu'ndan ceza

    Rekabet Kurulu, Kocaeli'de faaliyet gösteren bazı okulların eğitim ve yemek ücretlerini birlikte belirlemek, öğretmen maaşlarını birlikte tespit etmek ve birbirlerinin öğretmenlerini istihdam etmemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza verdi. My Kolej ve Nesibe Aydın okulları uzlaşma başvurularını kabul ederken, diğer okullarla uzlaşma süreçleri devam ediyor.

  • Bilecik'te firari hükümlü yakalandı ve cezaevine konuldu
    16:15 Bilecik'te firari hükümlü yakalandı ve cezaevine konuldu

    Bilecik'te kesinleşmiş 2 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalandı. Emniyetteki ve adliyedeki işlemleri tamamlanan hükümlü, cezaevine teslim edildi.

  • Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi
    16:15 Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi

    Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları bilgilendirmek amacıyla ortak çalışma başlattı. İl Müftüsü Mehmet Taşcı tarafından verilen cuma namazı öncesi yapılan vaazda, siber dolandırıcılık konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, polisler de cami avlusunda vatandaşlara dolandırıcılığa karşı alınabilecek önlemleri içeren broşürler dağıttı.

  • AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika
    16:11 AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika

    Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'AK Parti Siyaset Akademisi' programını tamamlayan 244 kadına sertifikaları takdim edildi. Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları İnsan Hakları Başkanı Oya Eronat, siyaset akademisinin kadınlar için yapıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın kadınlara verdiği değeri vurguladı. Sertifikalar, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da verildi.


Advertisement