Çermik ve Çüngüş'e 30 Trilyon Yatırım - Son Dakika
Güncel

Çermik ve Çüngüş'e 30 Trilyon Yatırım

Çermik ve Çüngüş\'e 30 Trilyon Yatırım

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, 2015 yılında Çermik ve Çüngüş ilçelerine 30 milyon lira yatırım yaptıklarını açıkladı.

26.10.2015 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Helinamın Tesisleri'nde Çermik ve Çüngüş ilçesinin muhtarlarıyla bir araya gelerek, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, HDP Diyarbakır il, Çermik ve Çüngüş ilçe yöneticileri de katıldı.

İki ilçede yapılan çalışmalar hakkında muhtarlara detaylı bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Nisan 2014'ten bu yana Büyükşehir Belediyesi'nin sadece kent merkezinde değil, 15 bin kilometrekarede hizmet vermeye başladığını hatırlattı. Bu nedenle belediyenin kendi örgütlenmesini yenilediğini anlatan Kışanak, ilçelere hizmet götürürken hizmet gitmeyen, az giden veya sorunu daha çok olan ilçelere öncelik verdiklerini ifade etti. Çermik ve Çüngüş'ün de böyle ilçelerden biri olduğunu dile getiren Kışanak, "Bu iki belediye bizdendir, değildir" tartışması yapmadan halkın ihtiyaçlarını gidermeyi ve sorunları çözmeyi esas aldıklarını kaydetti.

'5 yıllık görev süremizde dış ilçelerin temel sorunlarını çözmede iddialıyız'

Belediyenin imkanlarının sınırlı olduğunu, ancak 5 yıllık görev süreleri içinde 13 dış ilçenin yol, içme suyu, kanal ve ulaşım gibi sorunlarını çözmede iddialı olduklarını vurgulayan Kışanak, 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin Çermik ve Çüngüş'te yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çermik tarihinin en kapsamlı yol çalışması yapıldı

Çermik'te ilçe tarihinin en kapsamlı yol çalışmasını yaptıklarına dikkat çeken Kışanak, ilçede 111 km asfalt, 14.265 metrekare kilitli park taşı çalışması yaptıklarının altını çizerek, şu bilgileri paylaştı: "Gürüz, Ören Kuyu, Sarı Balta, Akça Örten, Bir Cemal Bölgesinde 31.8 km 'lik yol çalışması, 70 km 1 kat sathı kaplama 33 km 2 kat sathı kaplama yapıldı. Ziyaret, Aliyan Grup yolu, Serincek mahalle yolu, Keklik mahalle yolu, Kaya Gediği mahalle yolu, Bintaş, Gözerek, Alakoç grup yolu, Gün Aşan, Şeyhan Dede, Bayat grup yolu, Kuyu Kalaç grup yolu, Abdülaziz Kışlak grup yolu yapıldı. Bunun yanında söz konusu yerde 6.2 km stabilize yol ve 14265 metre karede kilitli parke taşı döşendi."

Toplu taşıma hizmeti verilmeye başlandı

Ayrım yapmadan halka hizmet etmeyi esas aldıklarına işaret eden Kışanak, ilçeyle kent merkezi arasındaki ulaşımın ucuz ve kaliteli olması için 2 adet toplu taşıma aracı tahsis ettiklerini, kent merkezinde trafik güvenliğini ilgilendiren 25 km bordur boyamasını, çok dilli trafik tabelaları ve levhalarını yerleştirdiklerini ifade etti.

Bütün ilçe ve köylerde ilaçlama çalışması yürüttüklerini, Çermik'te aynı çalışmanın 8 personelle aralıksız sürdürüldüğünü belirten Kışanak, halkın sağlıksız gıdayla karşılaşmaması için gıda denetimlerinin gerçekleştirildiğini dile getirdi. Diş sağlığı taraması yaptıklarını, konuyla ilgili eğitimler verdiklerini söyleyen Kışanak, çocuklara diş fırçası ve macun dağıtarak diş fırçalama alışkanlığının gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Meme kanseri, hijyen ve aile planlaması konusunda kadınlara sağlık eğitimi verdiklerinin altını çizen Kışanak, ilçedeki mezbahayı da bakım ve onarımdan geçirerek, daha sağlıklı koşullarda kesim yapılmasının imkanlarını yarattıklarını vurguladı.

Çermik'e 1 yılda 20 milyon 808 bin lira...

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı DİSKİ'nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Kışanak, su ve kanalizasyon çalışmaları için ilçede 7 adet araç ve 26 personelin bulunduğunu belirtti. 5 mahallede sağlıklı içme suyu temin edilmesi amacıyla içme suyu depoları yaptıklarını ve şehir merkezinde içme suyu şebekesinin yenilenmesi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Kışanak, bir senede 12.800 metre içme suyu şebekesi, 3000 metre kanalizasyon şebekesi döşediklerini, su kuyularını rehabilitasyondan geçirdiklerini kaydetti.

İlçede yol yapım ve bakım hizmetlerine 6 milyon 829 bin, ulaşım hizmetlerine 577 bin, itfaiye hizmetlerine 424 bin, sağlık hizmetlerine 295 bin, sosyal hizmet çalışmalarına 47 bin, imar ve fen işleri hizmetlerine 199 bin, su ve kanalizasyon çalışmalarına 12 milyon 437 bin kaynak harcadıklarını açıklayan Kışanak, bir yıl içinde ilçeye toplam 20 milyon 808 bin hizmet yatırımı yaptıklarını bildirdi.

Bundan sonra da çalışmalarını aynı tempoyla sürdüreceklerini vurgulayan Kışanak, "Bizim halkımız her şeyin en iyisine layıktır, her şeyin en güzeline layıktır, bizden başkada bize hizmet edecek kimse yoktur. Halkımıza biz bu hizmetleri getirmeye devam edeceğiz." dedi.

'Çüngüş'e 9 milyon 598 bin lira yatırım yaptık'

Çüngüş ilçesinin de hizmet konusunda mağdur olmuş ilçelerden biri olduğunu vurgulayan Kışanak, şu bilgileri paylaştı: "Bu yıl ilçede 94.5 km yol çalışması yaptık. Bunun bir kısmı yol açma, bakım onarım, stabilize ve sathı kaplama çalışmasıdır. 6 km yeni yol, 31 km stabilize yol, 12 km 1 kat sathı kaplama asfalt çalışması, 12 kilometre 2 kat sathı kaplama asfalt çalışması ve 8860 metrekare kilitli parke taş döşemesi yaptık."

Çüngüş'le Diyarbakır arasında toplu taşıma hizmeti sunmak amacıyla 1 adet otobüs tahsis ettiklerine dikkat çeken Kışanak, ilçenin tüm tabelalarının yenilendiğini, gıda denetimlerinin yapıldığını, tehlike yaratan başı boş hayvanlarla ilgili veterinerlik hizmeti sunulduğunu anlattı.

DİSKİ'nin 2016 yılında Çüngüş'teki su ve kanal çalışmalarını şube müdürlüğü düzeyinde yürüteceğini kaydeden Kışanak, şunları söyledi: "İlçede su depoları yapıldı. Kanalizasyon şebekelerini yenileme çalışmaları devam ediyor. Yol çalışmaları için 3 milyon 411 bin, ulaşım hizmeti için 412 bin, itfaiye hizmeti için 424 bin, sağlık hizmeti için 173 bin, su ve kanalizasyon hizmeti için 4 milyon 997 bin lira olmak üzere 9 milyon 598 bin liralık hizmet sunduk. Bunlar tamamen yatırım harcaması olarak ilçemize sunduğumuz hizmetlerdir."

Kışanak'ın ardından konuşan HDP Diyarbakır milletvekili Nimetullah Erdoğmuş ise 1 Kasım seçimlerinde Çermik ve Çüngüş'te başarılarını yükselteceklerini ifade ederek, "1 Kasım seçimlerinde bu partiyi güçlü bir şekilde meclise taşıyabilirsek, 'bizim bu iradeyi kabul etmekten başka bir çaremiz kalmadı' diyecekler. Barajı da savaşı da kaldıracaklar." diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çermik ve Çüngüş'e 30 Trilyon Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement