Cennette Viyadükte Sevindiren Karar - Son Dakika
Güncel

Cennette Viyadükte Sevindiren Karar

Cennette Viyadükte Sevindiren Karar

Muğla 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Marmaris ve Fethiye'ye ulaşımının kesintisiz sağlanabilmesi için doğal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı'na yapılması düşünülen ve çevrenin doğal dokusunu bozacağı gerekçesiyle tepkilere neden olan viyadüğün 'uygun olmadığı yönünde karar aldı.

20.03.2014 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Marmaris ve Fethiye'ye ulaşımının kesintisiz sağlanabilmesi için doğal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı'na yapılması düşünülen ve çevrenin doğal dokusunu bozacağı gerekçesiyle tepkilere neden olan viyadüğün 'uygun olmadığı yönünde karar aldı. Komisyonun kararı çevrecileri sevindirdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Marmaris'i Fethiye ve Muğla'ya bağlayan karayolunda trafik ışıklarına takılmadan ulaşımın kesintisiz sürmesi için Gökova Kavşağı'na viyadük yapmak için harekete geçti. Muğla'ya 26, Marmaris'e 29 kilometre mesafedeki kavşağa yapılacak viyadük için iddiaya göre, Gökova Belediye Başkanlığı ile bölge halkının düşüncesi sorulmadan proje hazırlanıp, onaylandı. Gökova Belediyesi'ne de viyadüğün yapılacağı bilgisi verildi. Altında kültür varlığı olarak tescillenmiş kaya mezarları olan doğal ve arkeolojik SİT alanındaki mevcut yolun 3 ile 4 metre arasında doldurulup, Marmaris giriş ve çıkışına tünel yapılacak olması, tepkileri de beraberinde getirdi. Projeye komşu belde Akyaka Belde Belediye Başkanı Ahmet Çalca başta olmak üzere çevreciler karşı çıktı. Marmaris Kent Konseyi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden bilirkişi istedi. Bilirkişi olarak Öğretim Görevlisi ve Ulaşım Uzmanı Dr. Orhan Demir, görevlenrildi. Demir, bir aylık incelemesinin ardından geçen Aralık'ta hazırladığı raporunda, bu bölgede 2033 yılına kadar kesinlikle viyadüğe ihtiyaç olmadığını belirtti.

'KARAYOLLARI SÜREDE PROJEYİ İPTAL ETMEK ZORUNDAö

Kent Konseyi ve çevrecilerin avukatı Necmettin Yankol, bundan sonra yaşanan süreci şöyle aktardı

'Viyadük yapılacağı haberinin ulusal ve yerel basında yer almasının hemen ardından harekete geçtik. Bilirkişi Demir'in raporunun ardından Karayolları Genel Müdürlüğü'nden dilekçeyle viyadük projesinin iptalini istedik. Dilekçemizde ÇED toplantısının yapılmadığını eğer yapıldıysa da göstermelik olduğundan bahsettik. Bölge yaşayanının hidro elektrik santrali (HES) ve maden konularına karşı çıkan, bilinçli kesimi oluşturduğunu, iptal yapılmadığı taktirde eylem safhasına geçileceğini belirttik. Gazete yayınlarını da dosyaya koyduk. İdarenin bize 60 gün içinde cevap vermesi gerekiyordu. Bu olmasaydı Muğla İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle dava süreci başlayacaktı. Dilekçemizin cevabı geçen 28 Şubat'ta geldi ve ekinde de Muğla 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon kararı eklenmişti. Komisyon olumsuz görüş belirttiği kararından sonra artık hukuki bir sürece gerek kalmadı. Bu karar ile Karayolları Genel Müdürlüğü de en kısa zamanda projeyi iptal etmek zorundaö dedi.

VİYADÜK YAPILMASI UYGUN DEĞİL

Geçen 27 Aralık'ta Serdar Çalkan Başkanlığı'nda toplanan, Mergül Kotil (Başkan Yardımcısı), Mustafa Şenocak, Emre Öğmen, Ahmet Çömlekçi, Murat Koyuncu ve Yavuz Özdemir'den oluşan Muğla 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararında, 'Yapılmak istenen viyadük alanının birinci derece SİT alanı sınırları içinde yer alması, talebe konu kavşak projesinin, yol kotu yükseltilmesi ve ağaçların kesilmesi ile alanın bitki örtüsü, topoğrafya ve siluetinin bozulacağı, alanın dokusunun sürdürülebilir kılınması gerekliliği hususları beraber değerlendirildiğinde uygun olmadığına karar verildiö denildi. Komisyonun bu kararı çevrecileri sevindirdi.

Viyadük konusunu gündeme taşıyan ve iptali için yoğun çaba harcayan Marmaris Kent Konseyi üyesi ve turizmci Nurcan Dağ, 'Sonunda olması gerekene karar verildi ve çevre kurtulduö dedi. Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan da komisyonun 'yanlıştan dönülmesini sağlayacak bir kararö aldığını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cennette Viyadükte Sevindiren Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.


Advertisement