Cenevre'de Yapılacak Suriye Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Cenevre'de Yapılacak Suriye Görüşmeleri

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (HCN) koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılımlarıyla ilgili olarak, "Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz.

28.01.2016 23:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (HCN) koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılımlarıyla ilgili olarak, "Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplumun yükümlülüklerine uygun şekilde davranması gerekiyor" dedi.

Hicap, "CNN International" kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmeleriyle ilgili sorularını cevapladı.

Hicab, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un, Suriye muhalefetinin Cenevre görüşmelerini boykot etmesinin Suriye Devlet Başkanı " Beşşar Esed'in ekmeğine yağ sürmek anlamına geleceği" yorumunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Lütfen durduğumuz yeri anlayın. Bugün Suriye halkı açlıktan ve bombalardan ölüyor. Barış ve demokratik geçiş dönemi isteyen bizleriz. Hayalimiz Suriye'de demokratik geçiş sürecinin gerçekleştirilmesi ve trajedinin sona ermesi. İnsanların evlerine dönüp herkes gibi normal bir hayata kavuşması. Eşitlik, özgürlük, barış, hukuk istiyoruz. Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplum yükümlülüklerine uygun şekilde davranmalı. BM'nin daimi 5 üyesinden biri olan ABD, Madaya'da açlıktan ölen bir bebeğe bir kutu süt ulaştırmayı başaramadı. Böyle bir uluslararası toplumla mı demokratik geçiş süreci sağlanacak?

"Görüşmelere katılmak üzere gerekli adımları attık"

HCN'nin Cenevre'deki barış görüşmelerine katılmak üzere tüm gerekli adımları attığını belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya mektup gönderdiklerini kaydetti.

Hicab, Ban'a gönderilen mektupta Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine olumlu yaklaştıklarını fakat BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 numaralı kararının özellikle sivillere yönelik yardımlara izin verilmesi ve sivillerin hedef alınmamasıyla ilgili 12 ve 13 maddelerin uygulanması hususundaki endişelerini dile getirdiklerini, Ban'dan da cevap beklediklerini söyledi.

Mistura'ya yazdıkları mektupta da şehirlerden ablukanın kaldırılması, yıkıma uğrayan bölgelere yardım ulaştırılması, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere tutukluların serbest bırakılması gibi insani prensiplerin müzakerelerden önce geldiğini ve bu hususların pazarlığa açık olmadığını ifade ettiklerini belirtti.

"Esed, siyasi çözüm istemiyor"

Suriye'de Esed rejiminin Rusya'nın desteği ile kritik noktaları ele geçirdiği, stratejik olarak avantajlı göründüğü bir noktada masada müzakerde bulunmak yerine sahada savaşmayı tercih edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Hicab şunları söyledi:

"Esed, siyasi çözüm istemiyor. Görevden alınmadan önce Başbakanıydım. Esed'i kişisel olarak tanırım. Barbarlığını bilirim. O sadece askeri çözümlere inanır. Asla siyasi süreçlerden yana değildir. Rusya da öyle. Barış görüşmelerine katılmalarının nedeni müzakereleri başarısızlığa uğratmak. ülkeyi seçimlere taşıyacak geçiş hükümetinin başarıyla oluşturulmasına yardım etmek değil. Halkını öldüren, binlerce insanını hapislerde tutan biri siyasi geçiş sürecini kabul edebilir mi? Peki böyle suçlu bir rejime kalkan olan Rusya barışçıl geçiş sürecini kabul eder mi?"

"Esed'in, derhal devlet başkanlığından ayrılması gerekiyor"

ABD'li yetkililerden, Esed'in ne zaman gideceğine dair kesin bir ajanda olmadığına, Esed'in gelecekte kurulacak ulusal birlik hükümetinin bir parçası olabileceğine dair bir mesaj alıp almadıklarının sorulması üzerine Hicab, hiçbir ABD'li yetkiliden böyle bir mesaj almadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kerry, açıkça kendisi ve Başkan Obama'nın Esed'in gideceği hususuna olan bağlılıklarını bildirdi. Biz de 'Ne zaman? Esed'in, derhal devlet başkanlığından ayrılması gerekiyor' dedik. ABD Başkanı Esed'in meşruiyetini kaybettiğini söylemesinden bu yana 5 yıl geçti. Obama kimyasal silah kırmızı çizgimiz demişti. Esed, kendi halkını kimyasal silahlarla saldıralı 3 yıl oldu. Esed hala yerinde. ABD'nin demokrasi ve insan hakları ihraç eden bir ülke olması beklenir. Suriyeliler Esed'e, açlığa, soğuğa karşı tek başına savaşıyor. İran da Esed'e destek veriyor. O zaman Suriye halkının dostları kimler? Bu nasıl dostluk? Obama'nın 2011'de verdiği sözler, yardımlar nerede?"

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cenevre'de Yapılacak Suriye Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı
    17:42 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı

    İzmir'de küçük yaştaki çocuğuna tır kullandıran ve o anları sosyal medyada paylaşan baba, idari para cezası kesilerek hakkında işlem başlatıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tırda bulunan küçük çocuğunun ehliyetsiz araç kullanmak ve kullandırmak suçundan dolayı babasına ceza kesildiğini tespit etti. Ayrıca baba ve kızı hakkında trafik güvenliğini tehlikeye atma suçlamasıyla adli işlem başlatıldı.

  • Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi
    17:41 Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi

    Uludere Katliamı'nı anmak için sosyal medya paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve başka bir yere sürülen 3 okul müdürüyle ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul müdürleri için disiplin cezaları istendiğini bildirdi.

  • Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı
    17:41 Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Çankırı'da yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine kadar 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti. Akşener, atama yapılmaması durumunda öğretmenlerin oylarına talip olduğunu söyledi ve emeklilerin durumuna benzer şekilde bu hakkı söke söke alacağını vurguladı. Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.

  • AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi
    17:41 AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi

    Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi, başkentte düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenazeye Karaaslan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve diğer siyasi isimler ile vatandaşlar katıldı.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak
    17:38 Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, yeni döneminde kapalı pazar yerini kapatarak semt pazarlarını yeniden kente kazandıracağını açıkladı. Mevcut kapalı pazar yeri ise sivil toplum yerleşkesi olarak düzenlenecek.


Advertisement