Cemil Bayık: PKK Devlet Peşinde Değil, Hedef Tüm Ortadoğu - Son Dakika
Güncel

Cemil Bayık: PKK Devlet Peşinde Değil, Hedef Tüm Ortadoğu

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hedeflerinin devlet kurmak olmadığını söyleyerek "Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük sorunlarını çözmek istiyoruz." dedi.

01.10.2014 08:36  Güncelleme: 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Radikal gazetesinden Fehim Taştekin'in sorularını yanıtlayan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, önemli açıklamalarda bulundu. PKK'nın devlet peşinde koşan bir hareket olmadığını belirten Bayık, hedeflerinin ise tüm Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük sorunlarını çözmek olduğunu belirtti.

İşte röportajdaki ilgili o kısımlar:

"PKK MİLLİYETÇİ BİR HAREKET DEĞİL"

* Kuzeyde barışçıl çözüm ararken güneyde askerileşme artıyor. Bu iki farklı yönelimi nasıl yorumluyorsunuz?

Bayık: PKK kuzeye yaklaştığı gibi diğer parçalara yaklaşmıyor. PKK milliyetçi bir hareket değil. Devlet peşinde koşan bir hareket değil. Kürtleri diğer halklardan koparmaya çalışan, ulus devleti amaçlayan bir hareket değil. Demokratik toplumu esas alan, halkların kardeşliğini, halkların kendi kültür ve dilleriyle özgürce örgütlemelerini isteyen bir hareket. Belki PKK kuruluşunda devleti amaçlıyordu. O zamanki sosyalizmin paradigması buydu. O paradigma iflas etti. O yüzden demokratik konfederalizmi, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünü, demokratik bir toplumu hedefliyor.

* Peki giderek askeri kapasitenin artması bu konsepte nereye oturuyor?

Bayık: Bunu savunma konsepti içerisinde görüyoruz. Çünkü Kürdistan’da halklara, dinlere ve mezheplere saldırı var.

* Güneyde geniş bir şeritte konuşlanması PKK’ye siyaseten yeni bir alan yaratır mı?

Bayık: Bir kere Şengal saldırısından sonra güneydeki durum değişmiştir. Güneydeki siyasetin artık kendisini değiştirmesi gerekir. Toplum var olan siyaseti benimsediğini ortaya koydu.

* Sahadaki operasyonel durumun kalıcı olma ihtimaline gelince;

Bayık: Biz geldik çünkü Güney Kürdistan’ın kazanımları tehlikeye giriyordu. Buraları kendi kontrolümüz altına almak için gelmedik. Halkın ve partilerin istemi oldu. Bu tehlike devam ettiği sürece güneyde direnmek isteyen herkesle birlikte direneceğiz” dedi. YPG, Özgür Suriye Ordusu ortak operasyon odası kurdu. Suriye’de bu oda üzerinden YPG'ye silah verme, Irak’ta ise peşmergenin silah paylaşımı yoluyla PKK’ye silah verme ihtimali konuşuluyor. Buna dair de Bayık “KDP’nin, KYB’nin aldığı silahları bize vermesi söz konusu değil. Ama ortak eylem yapanlar cephaneyi de silahı da paylaşır.

"SADECE BİR KÜRT HAREKETİ DEĞİLİZ"

* Barış süreci başarıya ulaşsa da gerek stratejik önemi gerek Ortadoğu’daki yeni gelişmeleri dikkate alarak Kandil’in boşaltılma ihtimalini sordum. Yanıt buranın kolayca boşalmayacağına işaret ediyor: “Evrenselliği esas alan bir örgütüz. Sadece bir Kürt hareketi değiliz. Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük sorunlarını çözmek istiyoruz.
Ta ilk çıkışta Türkiye’de devrim olmadıkça Kürdistan’da olmaz dedik. Onun için hep ittifaklar aradık.”

* Silahlı süreç aranan ittifakı dinamitleyen bir yol değil mi?

Bayık: Başka yolu yoktu.

(Kaynak: Radikal)

Cemil Bayık: PKK Devlet Peşinde Değil, Hedef Tüm Ortadoğu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Cemil Bayık: PKK Devlet Peşinde Değil, Hedef Tüm Ortadoğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (35)

  • a a a a a a a: ışid geldi seni vurdu diye tüm ülkede eylem yaptırdın şimdi demokrasi diyon sevsinler seni tavşan 78 7 Yanıtla
  • asi: sayin cemil bayik cok dogru sölüyor. . . . . kürt halki sonuna kadar yaninizda türk ve ortadogunun halkinin özgtürlügüde kürt halkinin özgürlügüne bagli!!!! 14 24 Yanıtla
  • çarşamba: hade leyn teneke kafa özgürlüğü size ışid getirecek ölü ve özgür 20 11 Yanıtla
  • Yazı İşleri Müd.: 'O yüzden demokratik konfederalizm. . . . ' demiş herif, işte anahtar cümle :)Baktılar bizden 40 senedir toprak alamıyorlar, baktılar IŞİD 2 saatte yıkılmaz dedikleri kaleleri ellerinden tek tek aldı, anladılar Türkiyenin bilerek kendilerine ve buralara dokunmadığını, ee ne olacaktı? Derhal strateji değiştireceklerdi haliyle. Tayyibin Federalizm siyasetine evrimleştirdiler kendilerini, başkanlık sistemiydi, federalizmdi, medyayı bu yönde ısındırıyorlar şu an. Yani neymiş? Siz bu ülkeden zırnık toprak alamazmışsınız. Yani neymiş? Devlet kurma düşünceleriniz bir ütopyaymış. Yani neymiş?BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ'YMİŞHadi gidin kobanide sizin gibi hatta sizden daha beter bir gerillayla cırmalamaya devam edin. Ah size yardım eden o almanya bulgaristan şu bu ülkeler olmasa görürüdüm halinizi ama neyse. Siz alışkınsınız onun bunu verdiği üniforma ve silahlarla piyonluk etmeye. Şah'a dikkat edin de MAT olmayın ;-)kly gele 25 6 Yanıtla
  • Asi: PKK insanligin partisidir!!!! eger su an demokrasi insan haklari insanlikta konusuluyorsa bile bu PKK nin sayesindedir. . . . . ama bazilari hala anlamamak icin israr ediyor fasizimle miliyetcilikle sövenizimle bir yere varilmiyacagini anliyacaklar umarim cok gec kalmazlar. . . . yasasin halklarin kardesligi!!! 8 21 Yanıtla sülaymaniyeli: halkların kardeşliğini pkk sağladı diyorsan o kardeşliğinde pkk nında Allah belasını versin 0 0 asi: ferman ben ülkemdeyim zaten sizi önde alalim yolun uzun taaaaaa ortaasyaya kadar gideceksin:))) 0 0
  • erzurum: Yalan üstüne yalan söyluyor 17 8 Yanıtla
  • vatan: sorun çözmek isteyen doğuya yapılan barajlarda çalışan araçları, kara yollarında çalışan araçları yakarmı. . . . !!!! doğudaki yerleşim merkezlerinde devlete ait binaları bankaları, cahil kalmasın diye yapılan okulları kundaklarmı. . . bu mu sizin demokrasiniz. bu şerfszlik. . . . . . itoğluitler. . 19 5 Yanıtla
  • mkd: burda en çok zararı kürtler ve türkiye çekti şu durumda herkes aklını başına alıp tekrar düşünmeleri gerek işit şu anda sıkıştırdı sivil halkı kim kucak açtı türkiye ya türkiye olmasaydı. . ezilip yok olacaklardı kıymetini bilelim şu cennet vatanımızın . . 17 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.

  • Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı
    20:24 Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Balıkesir'de AK Parti'den CHP'ye geçen Karesi Belediyesi'nin yeni başkanı Mesut Akbıyık, belediyenin devam eden işler hariç 474 milyon 465 bin 117 lira 43 kuruş borcu olduğunu açıkladı.

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.


Advertisement