Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, AİHM Kararlarını Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, AİHM Kararlarını Değerlendirdi

Cem vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, (AİHM'nin cemevleri kararı) "1517'den bu yana, yani Mısır seferi dönüşünde Yavuz Sultan Selim'in 'Bundan böyle Osmanlı Devleti'nin mezhebi Sünniliktir' demesinden bu yana ilk defa uluslararası toplumda tarafsız, kararları tartışılamayan, saygın, 1 milyarın üzerindeki insana adalet dağıtan bir kurum, nihayet Alevilik ve Aleviliğin kendi inançlarını icra ettiği mekan ve onun hukuki statüsüyle ilgili çok önemli bir karar vermiştir.

10.12.2014 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cem vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, ( AİHM'nin cemevleri kararı) "1517'den bu yana, yani Mısır seferi dönüşünde Yavuz Sultan Selim'in 'Bundan böyle Osmanlı Devleti'nin mezhebi Sünniliktir' demesinden bu yana ilk defa uluslararası toplumda tarafsız, kararları tartışılamayan, saygın, 1 milyarın üzerindeki insana adalet dağıtan bir kurum, nihayet Alevilik ve Aleviliğin kendi inançlarını icra ettiği mekan ve onun hukuki statüsüyle ilgili çok önemli bir karar vermiştir." dedi.

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan düzenlediği basın toplantısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) cemevleriyle ilgili kararını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Yenibosna'daki Cemevi'nde düzenlenen İzzettin Doğan'ın basın toplantısına İstanbul ve Trakya Bölgesi Alevi, Bektaşi, Mevlevi, Nusayri, Caferi cemaatinin kanaat önderleri de katıldı.

Prof. Dr. İzzettin Doğan AİHM'in verdiği kararla birlikte büyük bir bayram yaşadıklarını söyledi. AİHM'in tarihi bir karar verdiğini belirten Doğan, "1517'den bu yana, yani Mısır seferi dönüşünde Yavuz Sultan Selim'in 'Bundan böyle Osmanlı Devleti'nin mezhebi Sünniliktir' demesinden bu yana ilk defa uluslararası toplumda tarafsız, kararları tartışılamayan, saygın, 1 milyarın üzerindeki insana adalet dağıtan bir kurum nihayet Alevilik ve Aleviliğin kendi inançlarını icra ettiği mekan ve onun hukuki statüsüyle ilgili çok önemli bir karar vermiştir" diye konuştu.

"AİHM, DİN DERSLERİ MÜFREDATI VE CEMEVLERİNİN HUKUKİ STATÜSÜ İLE İLGİLİ TEZLERİMİZİ KABUL ETTİ"

Doğan, AİHM'ne din derslerindeki müfredat ve cem evlerinin hukuki statüsü ile ilgili olarak açılan davada mahkemenin oy birliğiyle Cem Vakfı'nı haklı görerek tezlerini kabul ettiğini ifade etti. Davada haklı görerek, bizim tezlerimizi kabul etti. Kararın henüz kesinlik kazanmadığını belirten Doğan, "Üst kurulun oy birliğiyle alınan kararları bozduğu yönünde bir örnek yok. Ümit ediyorum ki üst kurul da bu kararı onaylayacak ve karar kesinleşecektir" ifadelerini kullandı.

"AİHM, ALEVİLERE DİNİ TEMELDE AYRIMCILIK YAPILDIĞINI KARAR ALTINA ALDI"

AİHM kararıyla ilgili olarak basın mensuplarına bilgiler veren Doğan şöyle konuştu:

"AİHM, Alevilere dini temelde ayrımcılık yapıldığını karar altına almıştır. Bu çok önemli bir sonuçtur, bir hükümet için de ağır bir sonuçtur. Eğer dini temelde bugün halen daha insanlar ayrım yapıyorsanız ve o ayrım milyonlarca insanı ilgilendiriyorsa bu üzerinde düşünülecek ve hızla giderilmesi gereken büyük bir hatadır. Ayrıca mahkeme, 'devletleri din konusunda nötr ve tarafsız kalacaktır, eğer ibadethaneler ile ilgili özel bir uygulamaya gidilecekse ayrımcılık yapılmamalıdır. Yani bu karar, 'camiyi İslam'ın tek ibadethanesi sayıyorum, İslam'da başka bir mabet yoktur' düşüncesini yok ediyor."

"CEMEVLERİNE BİR TEK KURUŞ VERMİYORSUNUZ. PEKİ NEREDE EŞİTLİK, ADALET?"

İzzettin Doğan, AİHM'in İbadethanelerde yapılacak uygulamaların tüm inançları kapsayacak şekilde olması, ayrımcılık yapılmaması yönündeki kararı için ise "Camilere, ihtiyaçlarının karşılanması için siz 5-6 milyar dolar veriyorsunuz. Peki cemevlerine ne veriyorsunuz? Eşitlik, adalet nerede? Cemevlerine bir tek kuruş vermiyorsunuz. Kiliselere, sinagoglara veriyor musunuz? Onlara da vermiyorsunuz. Devletin inanç merkezlerinin ihtiyaçlarını talep olmaksızın ve ayrım yapmaksızın gözetmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"TÜM İNSANLIĞI KAPSAYAN BİR KARARDIR VE CEMEVLERİ SAYESİNDE OLMUŞTUR"

Doğan, AİHM'in kararında cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesiyle birlikte yüzyıllardır devam eden farklı yaklaşımların sona erdiğini ifade etti. Doğan, "Cemevi, mahkemenin literatürüne ibadethane olarak girmiştir. Mahkeme aynı zamanda kararında ibadethanenin ne olduğuna ilişkin çok net açıklamalarda da bulunuyor. Böylelikle de cemevleri üzerinden ibadethanenin ilk defa tanımını yapmış oluyor. Bu aynı zamanda tüm insanlığı kapsayan bir karardır ve cemevleri sayesinde olmuştur" dedi.

"AİHM KARARLARI UYGULANSIN"

Konuşmasında "AİHM'in kararıyla Ankara, ilk defa Alevi vatandaşlarına ayrımcılıktan hüküm giyen bir devlet oluyor" diyen İzzettin Doğan, mahkeme kararlarının devlet tarafından uygulanmasını istedi.

"SEVGİLİ BAŞBAKAN, SADECE DEDE ELİ ÖPMEK YETMİYOR"

Kararın Türkiye açısından ağır bir sonuç olduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

"Bu tabii ki ağır bir sonuç. Türkiye'yi yönetenleri uyarıyorum. AİHM'nin kararlarına lütfen saygılı olsunlar. Sonra Avrupa'da bir yere çıkamaz, ve oradaki yerlere kolay kolay kabul etmezler. Bu iktidar özellikle Aleviler açısından bir çok eleştirilecek yönüne rağmen, Alevilere ayrımcı bir muamele yaptığı uluslararası bir mahkemece hüküm altına alınmış olan hükümette Alevilere karşı daha hassas, ciddi ve samimi olmak zorundadır. Sevgili Başbakan, sadece dede eli öpmek yetmiyor. Tavırlarınızı çok sempatik bulduk, sevgiyle karşılıyoruz ancak bilin ki Aleviler artık bunlarla yetinmiyor. Aleviler aydın insanlar olarak hukukun ne olduğunu bilirler. Onun için lütfen devlet olarak mahkeme kararını yerine getirin bizde size yardımcı oluruz."

İzzettin Doğan, kararın sadece Aleviler ilgilendirmediğini tüm dünyadaki ayrı inanç mekanları bulunan insanlar içinde bir ışık rolünü gördüğünü söyledi. Doğan, sözlerini "Özellikle inançları sebebiyle farklı muamele gören, haksızlığa uğrayanlara varsa bu karar onların da kararıdır. Cem Vakfı olarak bu karar onlara hediyemizdir" şeklinde tamamladı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, AİHM Kararlarını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement