Cem Vakfı Başkanı Doğan: 'Aihm Kararlarına Saygılı Olsunlar' - Son Dakika
Güncel

Cem Vakfı Başkanı Doğan: 'Aihm Kararlarına Saygılı Olsunlar'

AİHM’nin Alevilerle ilgili kararını değerlendiren Cem Vakfı Başkanı İzzetin Doğan, “Türkiye’yi yönetenleri uyarıyorum; AİHM kararlarına saygılı olsunlar.

10.12.2014 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cem Vakfı Başkanı İzzetin Doğan’ın başkanlığında Yenibosna Cemevi’nde toplanan Alevi Dedeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Alevilerle ilgili aldığı kararı değerlendirdi. Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevilikle ilgili kendilerine verdiği sözü yapay şekilde yerine getirdiğini iddia ederek, “Din dersleri müfredatını cumhurbaşkanımız kendisiyle beraber açtığımız iftarda halkın önünde Alevilikle ilgili bilgilerin ders kitabına koyulacağı sözünü vermiş olmasına rağmen yeterince ilgilenmediği için çok yapay şekilde o sözlerin yerine getirilmesini sağlamıştır” dedi.

AİHM’nin din dersleri ve cemevleriyle ilgili aldığı kararı değerlendiren Doğan, “ AİHM din dersleriyle ilgili açtığımız davada bizim tezlerimizi kabul etti. Din dersleri kitaplarının müfredatının tamamen değişmesi ve kendisinin koymuş olduğu ilkelere yani tarafsızlık içinde bir kelimenin kapsamı içinde ve o kelimenin anlamı istikametinde müfredatın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve cemevlerinin hukuki statüsü ve cem evlerinin camilerle hukuk önünde aynı haklara sahip olmasını isteyen yaklaşımımızı bunu Alevilerin inanç merkezi olarak kabul etmelerini istememize rağmen hükümetten bu konuya cesaret edemediler” diye konuştu. 

“Bizim istediğimiz kanunlar önünde eşit muameledir” diyen Doğan, “İnsanlar arasında ayrım yapılıyorsa, bu milyonlarca insana uygulanıyorsa bu üzerinde düşünülecek ve hızla giderilmesi gereken büyük bir hatadır. İbadethaneler hakkında bir uygulamaya gidilecekse bu tüm inançları kapsamalı ve ayrımcılık yapılmamalı. Biz farklı bir muamele istemiyoruz, bizim istediğimiz kanunlar önünde eşit muameledir. ‘İslam’da sadece cami vardır’ dediğiniz zaman Kuran- ı Kerim’in ‘Yeryüzünün tümünü sana mabet olarak ya da mescit olarak yarattın’ dediği ayeti nereye koyacaksınız. Cumhurbaşkanının davetinde karşılıklı olarak tartıştığımız gibi ‘Cami yoktur Kuran’ı Kerim’de.’ Cemevi de yoktur ama mescit vardır. O zaman Kuran’da birleşelim. Bir caminin olmadığını biliyoruz. Cemevinin de dolaylı olarak var olduğunu biliyoruz. Barış adına bilelim ki, cemevi de yoktur cami de yoktur. Ne vardır, mescit vardır. Cemevleri ibadethanedir” şeklinde konuştu. 

AİHM’nin kararlarına uyulması gerektiğini vurgulayan, “AİHM’nin söylemlerine ibadethane olarak artık cemevi girmiştir. Türkiye’yi yönetenleri uyarıyorum; AİHM kararlarına saygılı olsunlar. Sonra Avrupa’da bir yerlere çıkamazlar. Sizi oralardaki yerlere de kolay kolay kabul etmezler. ‘Bunlar hukuktan anlamayan geride kalmış devlet modelleridir’ derler. Türkiye’nin bunu hak ettiği kanısında değilim. Alevilere ayrımcı muamele yaptığı uluslararası mahkemece hüküm altına alınmış olan hükümette Alevilere karşı daha hassas olmak zorundalar. Sadece dede eli öpmek yetmiyor. Sevgili başbakanım. Tavırlarınızı çok sempatik bulduk, sevgiyle karşılıyoruz; ama bilin ki aleviler bunlarla yetinmiyor” dedi.  

VOLKAN KAYALAR

Cem Vakfı Başkanı Doğan: \'Aihm Kararlarına Saygılı Olsunlar\'
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cem Vakfı Başkanı Doğan: 'Aihm Kararlarına Saygılı Olsunlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement