Çelik, Aym Başkanı Kılıç'ın Üslubunu Kenan Evren'e Benzetti - Son Dakika
Politika

Çelik, Aym Başkanı Kılıç'ın Üslubunu Kenan Evren'e Benzetti

Çelik, Aym Başkanı Kılıç\'ın Üslubunu Kenan Evren\'e Benzetti

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın dün yaptığı konuşmalara tepki göstererek, “Hükümete karşı yapılan uluslararası boyuttaki kara propagandanın burada daha dolaylı yollardan üretildiğini görüyoruz" dedi.

26.04.2014 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dün yaptığı konuşmalara tepki göstererek, "Hükümete karşı yapılan uluslararası boyuttaki kara propagandanın burada daha dolaylı yollardan üretildiğini görüyoruz" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluş yıldönümünde Başkan Haşim Kılıç'ın yaptığı konuşmaya tepkiler devam ediyor. Türkmedya Yayın Grubu'nun Yenibosna'daki merkezini ziyaret eden Bakan Çelik, Türkmedya İcra Kurulu Başkanı Cengiz Özdemir, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan ve Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu ile bir araya geldi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın açıklamalarını sert bir dille eleştiren Çelik, "Bizim siyasi kültürümüzde uzun zaman önce geride bıraktığımız kurtarıcı ya da demokrasinin mehdisi kurum pozisyonuna, AYM Başkanı kendi kurumunu yerleştirmiş görünüyor" dedi.

"TEK BAŞINA BU ROLÜ ÜSTLENEMEZ"

Kılıç'ın konuşmasının genelinde hükümeti ve AYM'yi karşı kamplara yerleştiren bir tutum takındığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi: "Hükümete karşı yapılan uluslararası boyuttaki kara propagandanın burada daha dolaylı yollardan üretildiğini görüyoruz. Kılıç, hükümeti otoriter bir kampın içine konumlandırırken, kendilerini hukukun üstünlüğünü, temel hak ve hürriyetleri koruyan bir noktaya yerleştiriyor. Demokrasilerde hiçbir kurum tek başına bu rolü üstlenemez."

"FEVKALADE YAKIŞIKSIZ"

Bir kurumun kendisini vatandaşın, cumhuriyetin, temel hak ve hürriyetlerin, hukuk devletinin teminatı olarak göstermesinin tehlikeli olduğunun altını çizen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçmişte zaman zaman ordunun ve başka kurumların yaptığı gibi kurtarıcı misyona kendini kaptırmış. Demokrasi felsefesiyle en çelişen durum, bir kurumun kendine kurtarıcı misyonu biçmesidir. Hiç yakıştıramadığım bir durum da gömlek değiştirme metaforu üzerinden bir yüksek yargı kurumu başkanının karakter tartışması açmaya çalışması. Fevkalade yakışıksız."

"ÜSLUP DEĞİŞİMİNİ BEN O ZAMAN TESPİT ETMİŞTİM"

Kılıç'ın daha önce de vahim bir çıkış yaptığını anımsatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aylar önce Kılıç, beni çok şaşırtan biçimde, Meclis Anayasa Komisyonu'na karşı şık olmayan ifadeler kullanmıştı. Meclis'te yürütülen uzlaşma çalışmalarını kastederek; 'Bunu Kenan Evren de yapardı' demişti. O gün bunu tartışmamız lazımdı. O konumdaki biri böyle konuşabilir mi? Bu üslupla Meclis'e karşı bir Kenan Evren, bir de Yekta Güngör Özden konuşurdu. Kılıç'taki üslup değişimini ben o zaman tespit etmiştim."

TAZİYE MESAJI

Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin taziye mesajını da değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, açıklamayı paradigma değiştiren ve zihniyet sıçraması yaşatan bir başlangıç olarak niteledi. Yıllardır pasifist ve çekimser kalınan bir konuda müthiş bir özgüven ortaya konulduğunu söyleyen Çelik, "Burada yaşanan ne varsa hepimizin ortak tarihidir. Geçmişte Osmanlı topraklarında yaşayan, bugün 'diaspora' olarak anılan Ermeni, Rum ya da başka grupların her birinin Anadolu'nun diasporası olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Daha önce diasporada bulunan herkese geri dönmeleri hususunda çağrı yaptığını hatırlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye artık, 'Madem ki suçlanıyorum, ben de karşıdakini suçlayayım' gibisinden bir politikaya prim vermeyeceğini göstermiştir. Biz bunu yapalım, karşı taraf da şunu yapsın diye bir pazarlık da söz konusu olmamıştır. Tam tersine Türkiye gücünü bu tip pazarlıklardan değil doğru duruş üretmekten aldığını göstermiştir. Biz gerçeklerle yüzleşmekten kaçmayacak kadar da kendimize güveniyoruz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Çelik, Aym Başkanı Kılıç'ın Üslubunu Kenan Evren'e Benzetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi
    09:02 Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi

    Asaf Savaş Akat İktisat Ödül Töreni, siyasi partilerin grup toplantıları, İçişleri Bakanı'nın trafik verileri açıklaması, 1 Mayıs programı basın açıklaması, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu'nun basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, YRP Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı yapılacak.

  • Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP'li Meclis Üyesi Cavit Cebeci'yi başkan yardımcısı olarak atadı
    08:52 Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP'li Meclis Üyesi Cavit Cebeci'yi başkan yardımcısı olarak atadı

    Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP'li Meclis Üyesi Cavit Cebeci'yi belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirdi. Cebeci, Ertaş'ın seçim sürecinde yakın çalışma ekibinden olan bir isimdir.

  • Mersin'in Mut ilçesinde İki Kadın Muhtar Adayı Seçimleri Kazandı
    08:49 Mersin'in Mut ilçesinde İki Kadın Muhtar Adayı Seçimleri Kazandı

    Mersin'in Mut ilçesinde gerçekleşen mahalli idareler genel seçimlerinde, Fatma Ayan ve Fatma Dorla isimli iki kadın muhtar adayı seçimleri kazanarak muhtar seçildi. Ayan, Tuğrul Mahallesi'nde 63 oy alarak muhtar seçilirken, Dorla ise Çömelek Mahallesi'nde 125 oy alarak muhtar seçildi. İki kadın muhtar da görevlerine başlamak için mazbatalarını aldı ve mahallelerinde hizmet etmek için çalışacaklarını ifade etti.

  • İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi
    06:19 İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi

    İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırı, analistler tarafından İran lehine bir beraberlik olarak tanımlandı. İsrail'in yüksek alarm durumu ilan etmesi ve Batı'nın İsrail'e desteğini yeniden göstermesi dikkat çekti. Ancak saldırının İran'ın zayıflığını ortaya çıkardığı ve İsrail'in güç dinamiklerini tanımakta başarısız olduğu belirtildi. İsrail'in saldırılardan kazanç sağladığı ancak stratejik bir kayıp yaşadığı ifade edildi.

  • İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'
    04:04 İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'

    İran ile İsrail arasındaki ilişkilerin tarihi ve gerginliklerin sebepleri, İran'ın Filistin davasına destek vermesi, İsrail'in İran'a yönelik düşmanlık, İki ülke arasındaki 'örtülü savaş'ın detayları ve son gelişmeler.


Advertisement