Çavuşoğlu-Kerry Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Kerry Görüşmesi

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye (DAEŞ'e karşı) tüm çabalarda olmazsa olmaz bir partner olmaya devam ediyor" dedi.

21.04.2015 23:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye (DAEŞ'e karşı) tüm çabalarda olmazsa olmaz bir partner olmaya devam ediyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.

İki bakan, görüşmeleri öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığında basına açıklama yaptı.

Kerry, ABD ve Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve güvenlik konularında geniş yelpazeyi içeren, iki ülke için "çok karakteristik" gündem maddelerine sahip olduklarını belirterek, bu konulardan birinin İran ile nükleer müzakereler olduğunu kaydetti.

Hem ABD hem Türkiye'nin İran'ın nükleer silaha sahip olmasını kabul edilemez bulduğunu ifade eden Kerry, aynı zamanda iki ülkenin, İran'ın, özellikle terörizmle ilgili olmak üzere, bölgedeki istikrarsızlaştırıcı ve karışıklığa yol açan faaliyetlere desteği konusunda aynı kaygıları paylaştığını bildirdi.

Çavuşoğlu ile diğer önemli gündem maddesinin terörle mücadele olduğunu dile getiren Kerry, DAEŞ'in önemli boyutta gerilemeler yaşadığını ancak bu konuda hala yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

"Türkiye olmazsa olmaz bir partner"

Kerry, DAEŞ'i Suriye, Irak ve sığındığı her yerden çıkarmak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlı olduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelecek aylarda daha da fazlasının yapılması lazım. Görüşmede bunları da ele alacağız. Şu açık ki DAEŞ giderek artan baskı altında, örgütün liderliği zayıflatıldı, mali kaynakları daralıyor, yaydığı nefret ideolojisinin itibarı düşürüldü. Türkiye de (DAEŞ'e karşı verilen) tüm bu çabalarda olmazsa olmaz bir partner olmaya devam ediyor. Türkiye, koalisyonun yabancı savaşçılarla ilgili çalışma grubuna eş başkanlık yapıyor. DAEŞ zayıfladıkça, yeni eleman toplamaya daha bağımlı hale geliyor. Bu da şu anlama geliyor ki gençlerin örgüte kaydolarak ve sınırı geçip Suriye'ye giderek, ölümcül hataya düşmemesi için çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekiyor."

Kerry, Türkiye'nin ülkeye girişlerdeki tarama süreçlerini artırarak, şüphelileri gözaltına alarak ve giriş yasağı listesini genişleterek bu konulardaki çabalarını artırdığına dikkati çekti.

"ABD, Türkiye'nin cömertliğine minnettar"

Türkiye'nin ayrıca Suriyeli muhalifler için eğit-donat programına ev sahipliğini kabul ettiğini hatırlatan Kerry, ayrıca insani yardımlarda da yaklaşık 2 milyon sığınmacıya kapısını açtığını söyledi.

Kerry, bunun Türkiye'ye dev boyutta ekonomik ve sosyal yük getirdiğinin farkında olduklarını ifade ederek, "ABD, Türkiye'nin cömertliğine minnettar ve ABD olarak uluslararası donörleri, eğitim, sağlık ve istihdam başta olmak üzere sığınmacıların ihtiyaçlarını ele almaya çağırıyoruz" dedi.

ABD olarak, 250 milyon doları Türkiye'ye olmak üzere bölgeye son 4 yılda, 3,7 milyar doları aşkın insani yardımda bulunduklarını anlatan Kerry, NATO dışişleri bakanları toplantısı için gelecek ay "gelişen ekonomi ve büyüleyici tarihe sahip, bir tarafında dağ bir tarafında Akdeniz olan" Antalya'ya gitmeyi dört gözle beklediğini kaydetti. Kerry, Türk misafirperverliğine de atıfta bulundu.

Kerry, buradaki NATO toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı ile şiddet yanlısı aşırılıkların NATO'nun güney sınırında yaydığı tehdidi ele alacaklarını bildirdi.

Kerry, ABD ile Türkiye arasında özellikle güvenlik alanında olmak üzere bağların önemine işaret ederek, Türkiye'nin Afganistan'da önemli rol oynadığına değindi.

Türkiye'nin Irak'ta önemli katkılar yaptığını ifade eden Kerry, Çavuşoğlu ile görüşmede Suriye'de Esed'in başarısız liderliği ile Yemen ve Libya konularını da ele alacaklarını bildirdi.

Kerry, bunun yanında enerji güvenliğini de konuşacaklarını aktardı.

"2015'te gerçek ve kalıcı ilerleme sağlanabilir"

Kıbrıs konusunun da görüşmedeki gündem maddelerinden olduğunu dile geiren Kerry, ABD ve Türkiye'nin, adayı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleştirmeyi amaçlayan BM öncülüğündeki müzakereleri desteklediğini söyledi.

"Bu, fazlasıyla uzayan bir sorun" diyen Kerry, "Tarafların 2015 yılında gerçek ve kalıcı ilerleme sağlayabileceklerine inanıyoruz. Bu, bölge için çok olumlu olacaktır ve tüm Kıbrıslılara daha iyi yaşam fırsatları açısından da müthiş etki sağlayacaktır" dedi.

Kerry, kasım ayında dünya genelindeki liderlerin Türkiye'nin dönem başkanlığında G20 Zirvesi'nde Antalya'da bir araya geleceğini hatırlatarak, Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin son 10 yılda iki katına çıktığını, ticari bağların geliştirilmesi adına daha fazlasının yapılacağından da emin olduğunu kaydetti.

Kerry, "ABD ve Türkiye'nin, ifade özgürlüğü ile bağımsız yargı ve medya gibi iki ülkenin anayasasında da yüceltilen temel haklar ve sorumluluklar dahil olmak üzere demokrasilerini güçlendirmek için çalıştığında en iyi durumda olacağını" ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Kerry Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement